Utrzyj cukier z masłem, aż masa będzie gładka i puszysta. Zbierz masę z krawędzi miski, po czym dodaj jako i wanilię. Ubijaj na wolnych obrotach miksera do połączenia sięskładników.
Wyłącz mikser, dodaj mąkę z solą i miksuj ponownie na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wmieszaj kropelki czekoladowe przy użyciu szpatułki.
Nabieraj masę łyżką i formuj z niej kulki, które umieścisz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem.
Włóż kulki do lodówki na minimum godzinę.
Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodaj mleko, dwie łyżki oleju i mieszaj, aż masa będzie gładka i pozbawiona grudek.
Rozgrzej 2 litry oleju w głębokim naczyniu do ok. 185 stopni. Możesz sprawdzić temperaturę wkładając do naczynia odrobinę ciasta - jeśli od razu wypłynie na wierzch, a wokół niego będą powstawać bąbelki, to znaczy, że olej się nagrzał.
Zanurzaj po kolei bomby cookie dough w cieście i smaż je po ok. 2 minuty z każdej strony. Przewracaj je widelcem, żeby równomiernie się usmażyły - bomby powinny mieć złoto-brązowy kolor. Smaż partiami, po kilka sztuk na raz
Wyjmuj bomby i przenoś je na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru oleju. Wystudź, aż będą delikatnie ciepłe.
Na koniec polej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i sosem karmelowym.