Wymieszaj w małej misce mleko, jajko, ekstrakt waniliowy i masło orzechowe do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Dodaj "mokre" składniki do miski z "suchymi" i miksuj do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wprowadź czekoladę przy użyciu szpatułki.
Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu.
Odmierz 70ml masy na pancakes i wylej ją na patelnię. Smaż z jednej strony, aż na wierzchu masy zaczną pojawiać się bąbelki.
Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty.
Powtórz to samo z resztą masy.
Rozpuść masło orzechowe z miodem w kąpieli wodnej.
Ułóż pancakes jeden na drugim, polej je syropem z masła orzechowego i posyp czekoladą z wierzchu.