Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
10 mins
Łącznie
20 mins
 
Ilość: 16 ciasteczek
Składniki
  • 16 ciasteczek Oreo (całych)
  • 150 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g brązowego cukru
  • 250 ml + 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2 litry oleju roślinnego do smażenia
  • solony karmel
Wskazówki
Ciasto
  1. Wymieszaj w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Następnie wlej mleko, 2 łyżeczki oleju i mieszaj dalej, aż ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek.

Smażone Oreo
  1. Wylej solony karmel na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż go do zamrażarki, aż mocno zesztywnieje.

  2. W tym czasie rozdziel ciasteczka Oreo.

  3. Kiedy karmel będzie już zwarty, wytnij z niego kółka lub nałóż go łyżeczką na środek ciasteczka i zamknij Oreo.

  4. Włóż ciasteczka do zamrażarki na czas rozgrzewania oleju, aby karmel się nie rozpłynął.

  5. Wlej olej do głębokiego naczynia i rozgrzej go porządnie. Aby sprawdzić, czy olej jest gotowy, dodaj kawałek ciasta do tłuszczu - jeśli szybko wypłynie, a dookoła zaczną tworzyć się bąbelki, to znaczy, olej jest gotowy.

  6. Obtocz Oreo dokładnie w cieście i smaż je w głębokim oleju na złoto z każdej strony.

  7. Wyjmij ciasteczka z naczynia, odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i posyp je cukrem pudrem.