Wymieszaj w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Następnie wlej mleko, 2 łyżeczki oleju i mieszaj dalej, aż ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek.
Wylej solony karmel na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż go do zamrażarki, aż mocno zesztywnieje.
W tym czasie rozdziel ciasteczka Oreo.
Kiedy karmel będzie już zwarty, wytnij z niego kółka lub nałóż go łyżeczką na środek ciasteczka i zamknij Oreo.
Włóż ciasteczka do zamrażarki na czas rozgrzewania oleju, aby karmel się nie rozpłynął.
Wlej olej do głębokiego naczynia i rozgrzej go porządnie. Aby sprawdzić, czy olej jest gotowy, dodaj kawałek ciasta do tłuszczu - jeśli szybko wypłynie, a dookoła zaczną tworzyć się bąbelki, to znaczy, olej jest gotowy.
Obtocz Oreo dokładnie w cieście i smaż je w głębokim oleju na złoto z każdej strony.
Wyjmij ciasteczka z naczynia, odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i posyp je cukrem pudrem.