Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Cebulackie burgery
  • 2 bułki do burgerów
  • 400 g mielonej wołowiny podzielonej na 2 burgery
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 4 pieczarki pokrojone w grube plastry
  • 2 plastry sera szwajcarskiego u nas ementaler
  • 2 łyżki majonezu
Wskazówki
  1. Rozgrzej dwie łyżki oleju w rondelku.
  2. Dodaj cebulę i smaż ją na średnim ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli.
  3. Wrzuć do rondelka pieczarki.
  4. Poczekaj aż puszczą wodę i duś je z cebulą ok. 8 minut, pamiętając, żeby zamieszać co jakiś czas.
  5. Rozgrzej porządnie patelnię grillową.
  6. Przypraw wołowinę obficie pieprzem i solą, po czym wrzuć je na patelnię.
  7. Smaż najpierw ok. 2-3 minuty z jednej strony na sporym ogniu.
  8. Przełóż mięso na drugą stronę, połóż po plasterku sera na wierzch i smaż kolejne 3-4 minuty, aż ser się stopi.
  9. Zdejmij burgery z ognia i zawiń je w folię aluminiową na czas grillowania lub podpiekania bułek.
  10. Posmaruj spód bułki majonezem.
  11. Ułóż na nim trochę cebuli z pieczarkami i burgera.
  12. Wykończ pozostałą cebulą z pieczarkami.
  13. Przykryj dachem bułki