Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Mac and cheese cztery sery
  • 225 g makaronu typu kolanka
  • 0,5 papryczki chilli pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 25 g startego parmezanu
  • 75 g startej mozzarelli
  • 25 g pomarańczowego cheddara może być też mimolette
  • 25 g sera z niebieską pleśnią my użyliśmy Lazura
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 240 ml śmietanki 30%
  • pieprz i suszona bazylia do smaku
Marynata do stripsów
  • 250 g piersi z kurczaka pokrojonej we w miarę cienkie paski
  • 240 ml maślanki naturalnej
Panierka do mięsa
  • 125 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 3/4 łyżki soli
  • 3/4 łyżki suszonych jalapeno może być chilli
  • 3/4 łyżki mielonej cebuli
  • 3/4 łyżki mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki tymianku
Sos miodowo-pieprzny
  • 125 g płynnego miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z ananasa
  • 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • Sok z 1/2 limonki
  • 1/4 łyżeczki chilli cayenne
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wskazówki
Panierka
  1. Wymieszaj mąkę z wszystkimi przyprawami w misce.
Marynata
  1. Pokryj filety z piersi kurczaka maślanką.
  2. Zakryj miskę folią spożywczą i wstaw mięso do lodówki.
Makaron
  1. Zagotuj w garnku 2 litry osolonej wody.
  2. Wsyp makaron i gotuj go ok. 5-7 minut.
  3. Odcedź kolanka w durszlaku.
  4. Przenieś makaron do miski i wymieszaj go z jedną łyżką oliwy.
Sos miodowo-pieprzny
  1. Umieść na patelni wszystkie składniki sosu i wymieszaj je dokładnie.
  2. Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i trzymaj go ok. 10-15 minut, aż nieco zgęstnieje.
Stripsy
  1. Rozgrzej porządnie olej w głębokim naczyniu (np. w woku)
  2. Wyjmij kurczaka z lodówki.
  3. Otrząśnij mięso z nadmiaru maślanki i obtocz je bardzo dokładnie w panierce.
  4. Smaż stripsy ok. 10 minut, na mocno złoto-brązową barwę.
  5. Wyjmij mięso z naczynia i odsącz je z nadmiaru oleju na ręcznikach papierowych.
Mac and cheese cztery sery
  1. Roztop masło na dużej patelni.
  2. Dodaj paprykę z czosnkiem i podsmażaj ok. 2 minuty.
  3. Wsyp mąkę i wymieszaj.
  4. Dolewaj śmietanę strużką, mieszając w trakcie dolewania.
  5. Podgrzewaj całość i mieszaj cały czas, aż sos nieco zgęstnieje.
  6. Dodawaj sery, jeden po drugim, wsypując kolejny dopiero wtedy, gdy pierwszy się stopi.
  7. Dopraw bazylią i pieprzem.
  8. Zdejmij mac and cheese z ognia.
Układanie
  1. Wyłóż mac and cheese cztery sery na talerze.
  2. Stripsy obtocz w sosie pieprzno-miodowym i ułóż je na górze makaronu z serem.
  3. Posyp bekonem i posiekaną pietruszką.