Dziś był jeden z tych dni, kiedy obudził nas zapach grzechu. Nieodparta potrzeba przyrządzenia biesiady trzeciego stopnia tętniła w nas, niczym zieleń w lasach tropikalnych, ale nasze myśli daleko odbiegały od tego rejonu. Skupiały się one na miejscu, w którym makaron z serem nakłada się chochlami, a panierowany kurczak smaży się, przekazując całą symfonię zapachów wprost do nozdrzy. Przygotujcie dużo chusteczek, bo łzy wzruszenia będą się lały obficie na widok mac and cheese cztery sery ze stripsami w sosie miodowo pieprznym.
Ten mac and cheese łączy w sobie kremowość tradycyjnego, amerykańskiego „szybciocha” z chrupiącymi stripsami kuchni soulfood. Całość wieńczona jest natomiast słodkim sosem z pieprzną nutą w towarzystwie bekonowych chipsów i posiekanej natki pietruszki.
Mamy zatem prawdziwy dowód na to, że ze stonerskiego żarcia można w bardzo prosty sposób zrobić kuchnię gourmet. Wystarczy tylko odrobina nieposkromionej żądzy wypełnienia swoich brzuszków, trochę wyobraźni i wzorowe wyczucie czasu, bo będziemy musieli niekiedy działać na trzech palnikach na raz.
Nie jest to też tak szybki przepis jak tradycyjny mac and cheese, ponieważ będziemy się zmagać z bardzo dużą ilością składników, ale po to publikujemy ten wpis w niedzielę, żebyście mogli przygotować zarówno kuchnię (będzie trochę bałaganu) jak i zasoby czasowe, bo takie właśnie przepisy najlepiej wychodzą przy weekendowym gotowaniu, kiedy można jeszcze liczyć na pomoc dodatkowych rąk.
Do przygotowania mac and cheese cztery sery potrzebne będą:
- 2 duże miski
- Wok
- 1 duży garnek
- Termometr kuchenny
- 1 duża patelnia
- Szpatułka
- Drewniana łyżka/łopatka
- Tarka
- Nóż szefa kuchni
Przewertujcie więc szuflady z przyprawami, rzućcie okiem na listę zakupów, dobierzcie sery i przejdźcie się po mięsko, bo przed nami godzinka z hakiem garnkowych i patelnianych podbojów, nad którymi zwycięstwo zaowocuje takim combosem, po którym zrobicie zapasy na tę potrawę na kolejny miesiąc.
Składniki (dla dwóch osób):
Mac and cheese cztery sery:
225g makaronu typu kolanka
0,5 papryczki chilli pokrojonej w kostkę
3 ząbki czosnku, posiekane
25g startego parmezanu
75g startej mozzarelli
25g pomarańczowego cheddara (może być też mimolette)
25g sera z niebieską pleśnią (my użyliśmy Lazura)
3 łyżki masła
1,5 łyżki mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
240ml śmietanki 30%
pieprz i suszona bazylia do smaku
Marynata do stripsów:
250g piersi z kurczaka pokrojonej we w miarę cienkie paski
240ml maślanki naturalnej
Panierka do mięsa:
125g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
1,5 łyżki słodkiej papryki
3/4 łyżki soli
3/4 łyżki suszonych jalapeno (może być chilli)
3/4 łyżki mielonej cebuli
3/4 łyżki mielonego czosnku
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki tymianku
Sos miodowo-pieprzny:
125g płynnego miodu
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z ananasa
1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki octu jabłkowego
Sok z 1/2 limonki
1/4 łyżeczki chilli cayenne
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
A imię jego Czterdzieści i Sery
Jeśli chodzi o kwestie przygotowawcze, to możemy za wczasu włożyć kurczaka do maślanki i umieścić mięso w lodówce pod przykryciem na czas przygotowania reszty składników.
Najłatwiej będzie nam zacząć od przygotowania makaronu. Zagotowujemy w garnku 2 litry osolonej wody i kiedy ta się zagotuje, dodajemy makaron, gotując go ok. 5-7 minut, aż będzie al-dente. Odcedzamy kolanka w durszlaku, po czym przensimy je do miski, w której mieszamy dokładnie makaron z 1 łyżką oliwy – dzięki temu będzie mógł on postać do momentu dodania go do sosu, a my nie będziemy musieli się martwić, że nasz „mac” się poskleja.
Kolejno mieszamy w dużej misce wszystkie składniki panierki.
Wyjmujemy stripsy z lodówki, otrzepujemy je z nadmiaru maślanki i obtaczamy bardzo dokładnie w panierce.
Teraz zajmiemy się przygotowaniem sosu. W tym celu wrzucamy na patelnię wszystkie jego składniki, dokładnie mieszamy całość i doprowadzamy sos do wrzenia. Od razu zmniejszamy ogień i podgotowujemy go przez ok. 10-15 minut, aż nieco zgęstnieje.
Kiedy sos dochodzi na patelni, my możemy rozgrzać w woku olej. Bierzemy 2 litry tłuszczu i doprowadzamy go mniej więcej do temperatury 175 stopni – jeśli wrzucimy do oleju kawałek panierki i ten od razu wypłynie na wierzch, z wyraźnymi bąbelkami dookoła, to znaczy, że możemy w nim wykąpać kurczaka.
Stripsy smażymy ok. 10 minut, aż uzyskamy mocno złoto-brązową barwę. Po tym czasie wyjmujemy je z naczynia i przenosimy na ręcznik papierowy, na którym odsączamy mięso z nadmiaru oleju.
Teraz łapiemy w ręce dużą patelnię lub garnek z grubym dnem i rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy chilli wraz z czosnkiem i podsmażamy je przez ok. 2 minuty, aż zrobią się miękkie.
W tym momencie w naczyniu ląduje mąka, którą mieszamy z masłem i warzywami tworząc zasmażkę. Do zasmażki wlewamy strużką śmietanę, mieszając zawartość patelni/garnka podczas jej dodawania. Sos mieszamy tak naprawdę cały czas, w miarę energicznie, aż ten nam się zagęści tak, żeby zostawał na brzegu łopatki podczas rozrabiania.
Przedostatnim krokiem będzie dodanie serów. Kolejność ich dosypywania nie ma znaczenia, natomiast ważne jest, żeby robić to właśnie po kolei, dodając następny ser, kiedy pierwszy się już stopi. Na końcu w naczyniu ląduje makaron, który bardzo dokładnie mieszamy z sosem i doprawiamy do smaku bazylią wraz z pieprzem.
Dobra, ustalmy kilka faktów:
- Sos miodowo-pieprzny jest już gotowy i nieco przestygł.
- Mac and cheese cztery sery drze japę „NO WEŹ MNIE ZJEDZ JUŻ Z TEJ PATELNI!”
- Stripsy już oddały nadmiar oleju ręcznikom i są gotowe do zwieńczenia potrawy.
- Chrupiący bekon i pietruszka czekają w osobnej miseczce.
Jeśli ta check-lista się zgadza ze stanem faktycznym w kuchni, to czas na zabawę w szefa kuchni z dwunastoma gwiazdkami Michellin na koncie. Najpierw na talerz wykładamy mac and cheese cztery sery. Następnie układamy na górze stripsy, które polewamy sosem miodowo-pieprznym (możemy je nawet wcześniej w nim obtoczyć, jeśli mamy ochotę). Całość posypujemy bekonem i posiekaną pietruszką.
Dużo mówi się o tym, żeby nie porywać się z motyką na słońce podczas spisywania swoich postanowień noworocznych i przyjąć sobie takie cele, które jesteśmy w stanie zrealizować. My sobie założyliśmy, żeby zabrać stonerskość i rozpustę naszych posiłków ze szkoły podstawowej na studia doktoranckie, tak żeby Jego Świątobliwość Pacman obdarzył nas zatwierdzającym skinieniem głowy.
Chyba jesteśmy na dobrej drodze do realizacji tego postanowienia.
- 225 g makaronu typu kolanka
- 0,5 papryczki chilli pokrojonej w kostkę
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 25 g startego parmezanu
- 75 g startej mozzarelli
- 25 g pomarańczowego cheddara może być też mimolette
- 25 g sera z niebieską pleśnią my użyliśmy Lazura
- 3 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki pszennej uniwersalnej typ 480
- 240 ml śmietanki 30%
- pieprz i suszona bazylia do smaku
- 250 g piersi z kurczaka pokrojonej we w miarę cienkie paski
- 240 ml maślanki naturalnej
- 125 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
- 1,5 łyżki słodkiej papryki
- 3/4 łyżki soli
- 3/4 łyżki suszonych jalapeno może być chilli
- 3/4 łyżki mielonej cebuli
- 3/4 łyżki mielonego czosnku
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 125 g płynnego miodu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z ananasa
- 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- Sok z 1/2 limonki
- 1/4 łyżeczki chilli cayenne
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
-
Wymieszaj mąkę z wszystkimi przyprawami w misce.
-
Pokryj filety z piersi kurczaka maślanką.
-
Zakryj miskę folią spożywczą i wstaw mięso do lodówki.
-
Zagotuj w garnku 2 litry osolonej wody.
-
Wsyp makaron i gotuj go ok. 5-7 minut.
-
Odcedź kolanka w durszlaku.
-
Przenieś makaron do miski i wymieszaj go z jedną łyżką oliwy.
-
Umieść na patelni wszystkie składniki sosu i wymieszaj je dokładnie.
-
Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i trzymaj go ok. 10-15 minut, aż nieco zgęstnieje.
-
Rozgrzej porządnie olej w głębokim naczyniu (np. w woku)
-
Wyjmij kurczaka z lodówki.
-
Otrząśnij mięso z nadmiaru maślanki i obtocz je bardzo dokładnie w panierce.
-
Smaż stripsy ok. 10 minut, na mocno złoto-brązową barwę.
-
Wyjmij mięso z naczynia i odsącz je z nadmiaru oleju na ręcznikach papierowych.
-
Roztop masło na dużej patelni.
-
Dodaj paprykę z czosnkiem i podsmażaj ok. 2 minuty.
-
Wsyp mąkę i wymieszaj.
-
Dolewaj śmietanę strużką, mieszając w trakcie dolewania.
-
Podgrzewaj całość i mieszaj cały czas, aż sos nieco zgęstnieje.
-
Dodawaj sery, jeden po drugim, wsypując kolejny dopiero wtedy, gdy pierwszy się stopi.
-
Dopraw bazylią i pieprzem.
-
Zdejmij mac and cheese z ognia.
-
Wyłóż mac and cheese cztery sery na talerze.
-
Stripsy obtocz w sosie pieprzno-miodowym i ułóż je na górze makaronu z serem.
-
Posyp bekonem i posiekaną pietruszką.