Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Jambalaya na ostro z krewetkami
  • 250 g krewetek
  • 250 g pieczonej kiełbasy pokrojonej w plastry
  • 4 szalotki pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera pokrojone w kostkę
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 g ryżu parboiled 2 torebki
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka sosu Worcrstershire
  • 4 łodygi szczypiorku posiekane
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • Sól pieprz i chilli cayenne do smaku
  • Ostry sos do końcowego doprawienia np. tabasco, louisiana gold, habanero, sriracha
  • 1 łyżka kreolskiej mieszanki przypraw przepis poniżej
Mieszanka kreolska (na 1 malutki słoiczek)
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej cebuli
  • 1 łyżeczka chilli cayenne
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
Wskazówki
Mieszanka kreolska
  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie przyprawy.
Jambalaya
  1. Rozgrzej masło w woku lub na dużej, głębokiej patelni na średnim/dużym ogniu.
  2. Dodaj kiełbasę i smaż ją ok. 5 minut, cały czas mieszając.
  3. Dodaj szalotkę, paprykę oraz selera i smaż jeszcze 5-8 minut, nie przerywając mieszania.
  4. Wsyp mieszankę kreolską i czosnek, kontynuując smażenie ok. 1 minutę.
  5. Dodaj bulion, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, sos Worcestershire, ryż i liście laurowe.
  6. Wymieszaj całość i doprowadź do zagotowania.
  7. Zmniejsz ogień i gotuj Jambalayę przez ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos się zredukuje i zagęści do pożądanej konsystencji, a ryż będzie miękki.
  8. Dodaj krewetki, przykryj je sosem i gotuj ok. 3 minuty.
  9. Dopraw solą, pieprzem i chilli cayenne do smaku.
  10. Przenieś Jambalayę na talerze, posyp szczypiorkiem i dopraw ostrym sosem według swoich preferencji.