Krewetki już raz lądowały w pomidorach na naszym blogu. Co prawda w porównaniu do tego, czym raczymy Wasze ślepia dzisiaj, wypadają one dość skromnie, ale początki przeważnie bywają nieśmiałe, a zawsze można dorzucić do pieca, zgadza się? Tak też robimy – mieszamy krewetki z naszą polską kiełbasą, dorzucamy świętą trójcę warzyw kuchni Kreoli z Louisiany i nasycamy pomidorowym wywarem ryż. W efekcie dostajemy żarcie, którego sama nazwa powoduje, że chce nam się tańczyć. Mesdames et Messieurs, przed Wami Jambalaya!
Dziwne jest dla nas zestawienie: „mięso i ryby” albo „mięso i owoce morza”. Dla nas bowiem zarówno ryba, jak i krewetka to też mięso. I można się spierać, pocieszać, że wcale tak nie jest, ale my swoje wiemy. Żeby jednak móc w społeczeństwie głosić hasła, że oto zarzuciliśmy na stół pełnoprawne danie mięsne z owocami morza, połączyliśmy krewetki z kiełbasą.
Tak jest! Z prawdziwym, polskim kiełbatronem. I choć w kreolskim oryginale stosuje się kiełbasę andouille, to my czerpiemy z dobrodziejstw naszej rodzimej kultury wędliniarskiej. A że ukochany bazarek nadal mamy parę kroków od domu, to wybraliśmy się na zakupową wycieczkę i tam zrobiliśmy szybki przegląd, po którym padło na pieczoną kiełbasę myśliwską. Ach, jak to cudo pachnie!
Kiedy słyszymy Louisiana, od razu mamy przed oczami skarbiec z butelkami ostrych sosów – i tak właśnie przyprawiamy naszą Jambalayę. Oprócz tradycyjnej, kreolskiej mieszanki przypraw (ją również przygotujecie z tym przepisem), która ląduje w pomidorowej kąpieli, do naszego jednogarnkowego posiłku podajemy dowolny ostry sos. Przyjrzyjcie się zatem swojej spiżarni i zdeycydujcie – tabasco, louisiana, habanero, sriracha? Wybór należy do Was – byle piekło.
Jambalaya będzie wymagała od nas użycia:
- Noża szefa kuchni
- Szpatułki/drewnianej łopatki
- Głębokiej patelni/woka/dużego garnka z grubym dnem
Także tego… Zapraszamy na parkiet, panie proszą panów i wszyscy Jambalaya!
Składniki (na 4 porcje):
Jambalaya na ostro z krewetkami:
250g krewetek
250g pieczonej kiełbasy pokrojonej w plastry
4 szalotki pokrojone w kostkę
2 łodygi selera pokrojone w kostkę
1 żółta papryka pokrojona w kostkę
800g pomidorów z puszki
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
500ml bulionu warzywnego
200g ryżu parboiled
2 ząbki czosnku, posiekane
2 liście laurowe
1 łyżeczka sosu Worcrstershire
4 łodygi szczypiorku, posiekane
1 łyżka masła do smażenia
Sól, pieprz i chilli cayenne do smaku
Ostry sos (np. tabasco, louisiana gold, habanero, sriracha) do końcowego doprawienia
1 łyżka kreolskiej mieszanki przypraw (przepis poniżej)
Mieszanka kreolska (na 1 malutki słoiczek):
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka mielonej cebuli
1 łyżeczka chili cayenne
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka tymianku
Z jednego gara dla kilku osób
*W celu stworzenia mieszanki kreolskiej wystarczy wymieszać wszystkie przyprawy w miseczce, a potem przenieść je do słoiczka. *
Jeśli macie gdzieś pod ręką wok albo inną głęboką patelnię, to nie zwlekajcie i połóżcie ją a duży palnik. Kiedy patelnia jest już na właściwym stanowisku, rozgrzewamy na niej masło na średnim/dużym ogniu. Następnie wrzucamy kiełbasę i tam podsmażamy ją, cały czas mieszając, ok. 5 minut, aż ta zarumieni się z każdej strony.
W następnej kolejności dodajemy szalotkę, paprykę i seler, po czym smażymy całość 5 do 8 minut, aż warzywa staną się miękkie, pamiętając o regularnym mieszaniu. Zanim w patelnii wylądują płyny, wsypujemy jeszcze kreolską mieszankę przyprawe wraz z posiekanym czosnkiem i przesmażamy je z pozostałą zawartością ok. 1 minutę.
Teraz pora na dodanie bulionu, pomidorów z puszki, koncentratu pomidorowego wraz z sosem Worcestershire, ryżu i listków laurowych. Całość mieszamy bardzo dokładnie i doprowadzamy do zagotowania.
Zmniejszamy ogień i gotujemy Jambalayę przez ok. 40 minut, a ryż będzie miękki, a sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Pod koniec wrzucamy do woka krewetki.
Nasze owoce morza przykrywamy sosem i kontynuujemy gotowanie ok. 3 minuty. Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku.
Wykładamy talerze, przenosimy na nie Jambalayę, po czym posypujemy danie szczypiorkiem i polewamy uprzednio wybranym ostrym sosem.
Jest pewna magia w daniach z jednego gara/jednej patelni. Jambalaya jest o tyle magiczna, że łączy w sobie delikatną grację krewetek z brutalną siłą kiełbasy, a bulion, pomidory i święta kreolska trójca warzyw łączą te dwa światy, tak jak nas łączy pasja do wspólnego gotowania stonerskiego żarełka.
A najlepsze w tym wszystkim jest to, że ostateczne doprawienie odbywa się dopiero na etapie wyłożenia potrawy na talerze. Dzięki temu każde z Was będzie mogło postawić sobie taką kropkę nad „i”, jaką sobie zażyczy.
Nasza kropka była postawiona czcionką w rozmiarze 36 z opcją pogrubienia.
- 250 g krewetek
- 250 g pieczonej kiełbasy pokrojonej w plastry
- 4 szalotki pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera pokrojone w kostkę
- 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
- 800 g pomidorów z puszki
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 g ryżu parboiled 2 torebki
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka sosu Worcrstershire
- 4 łodygi szczypiorku posiekane
- 1 łyżka masła do smażenia
- Sól pieprz i chilli cayenne do smaku
- Ostry sos do końcowego doprawienia np. tabasco, louisiana gold, habanero, sriracha
- 1 łyżka kreolskiej mieszanki przypraw przepis poniżej
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej cebuli
- 1 łyżeczka chilli cayenne
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
-
Wymieszaj dokładnie wszystkie przyprawy.
-
Rozgrzej masło w woku lub na dużej, głębokiej patelni na średnim/dużym ogniu.
-
Dodaj kiełbasę i smaż ją ok. 5 minut, cały czas mieszając.
-
Dodaj szalotkę, paprykę oraz selera i smaż jeszcze 5-8 minut, nie przerywając mieszania.
-
Wsyp mieszankę kreolską i czosnek, kontynuując smażenie ok. 1 minutę.
-
Dodaj bulion, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, sos Worcestershire, ryż i liście laurowe.
-
Wymieszaj całość i doprowadź do zagotowania.
-
Zmniejsz ogień i gotuj Jambalayę przez ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos się zredukuje i zagęści do pożądanej konsystencji, a ryż będzie miękki.
-
Dodaj krewetki, przykryj je sosem i gotuj ok. 3 minuty.
-
Dopraw solą, pieprzem i chilli cayenne do smaku.
-
Przenieś Jambalayę na talerze, posyp szczypiorkiem i dopraw ostrym sosem według swoich preferencji.