-
Rozgrzej masło w woku lub na dużej, głębokiej patelni na średnim/dużym ogniu.
-
Dodaj kiełbasę i smaż ją ok. 5 minut, cały czas mieszając.
-
Dodaj szalotkę, paprykę oraz selera i smaż jeszcze 5-8 minut, nie przerywając mieszania.
-
Wsyp mieszankę kreolską i czosnek, kontynuując smażenie ok. 1 minutę.
-
Dodaj bulion, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, sos Worcestershire, ryż i liście laurowe.
-
Wymieszaj całość i doprowadź do zagotowania.
-
Zmniejsz ogień i gotuj Jambalayę przez ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos się zredukuje i zagęści do pożądanej konsystencji, a ryż będzie miękki.
-
Dodaj krewetki, przykryj je sosem i gotuj ok. 3 minuty.
-
Dopraw solą, pieprzem i chilli cayenne do smaku.
-
Przenieś Jambalayę na talerze, posyp szczypiorkiem i dopraw ostrym sosem według swoich preferencji.