Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Burgery faszerowane cheddarem i jalapeno
  • 3 bułki do burgerów
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 papryczka jalapeno posiekana, pozbawiona nasion i włókien
  • Kilka plasterków pomarańczowego cheddara lub mimolette
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw barbecue
  • 2 cebule pokrojone w piórka
Majonezowo-jogurtowy sos jalapeno
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • kilka pikli z jalapeno posiekanych
  • 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
Wskazówki
Sos majonezowo-jogurtowy z jalapeno - krok po kroku
  1. Umieść w misce wszystkie składniki sosu.
  2. Wymieszaj je dokładnie ze sobą.
  3. Przenieś sos do słoiczka i szczelnie go zamknij.
  4. Możesz go przechowywać w lodówce do kilku dni.
Faszerowane burgery - krok po kroku
  1. Podziel wołowinę na 4 płaskie kotlety - każdy z nich będzie stanowił połowę burgera.
  2. Ułóż na pierwszej połówce plastry cheddara i posiekane jalapeno.
  3. Przykryj kotleta drugą połówką, zalep boki i uformuj okrągłe, całkiem grube burgery - powtórz to samo z resztą mięsa.
  4. Wysmaruj burgery oliwą i przypraw je mieszanką barbecue.
  5. W tym czasie przygotuj duszoną cebulę - rozpuść w rondelku 1 łyżkę masła, dodaj cebulę i duś ją na małym/średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż ta zmięknie i nabierze złoto-brązowego koloru.
  6. W połowie duszenia cebuli rozgrzej mocno patelnię grillową i połóż na niej burgery.
  7. Przypraw je ponownie z wierzchu i smaż na dużym ogniu, aż zmienią kolor w połowie.
  8. Dodaj na patelnię 1 łyżeczkę masła i przewróć burgery na drugą stronę.
  9. Smaż je ok. 3 minuty.
  10. Zdejmij burgery z ognia i zawiń je w folię aluminiową, żeby mięso odpoczęło.
  11. Przekrój bułki na pół i zgrilluj je delikatnie na patelni.
  12. Zbuduj burgery - wysmaruj spód bułki słuszną porcją sosu jalapeno i połóż tam gotową wołowinę. Na mięsie ułóż duszoną cebulę.
  13. Polej ponownie sosem i przykryj całość górą bułki.