-
Podziel wołowinę na 4 płaskie kotlety - każdy z nich będzie stanowił połowę burgera.
-
Ułóż na pierwszej połówce plastry cheddara i posiekane jalapeno.
-
Przykryj kotleta drugą połówką, zalep boki i uformuj okrągłe, całkiem grube burgery - powtórz to samo z resztą mięsa.
-
Wysmaruj burgery oliwą i przypraw je mieszanką barbecue.
-
W tym czasie przygotuj duszoną cebulę - rozpuść w rondelku 1 łyżkę masła, dodaj cebulę i duś ją na małym/średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż ta zmięknie i nabierze złoto-brązowego koloru.
-
W połowie duszenia cebuli rozgrzej mocno patelnię grillową i połóż na niej burgery.
-
Przypraw je ponownie z wierzchu i smaż na dużym ogniu, aż zmienią kolor w połowie.
-
Dodaj na patelnię 1 łyżeczkę masła i przewróć burgery na drugą stronę.
-
Smaż je ok. 3 minuty.
-
Zdejmij burgery z ognia i zawiń je w folię aluminiową, żeby mięso odpoczęło.
-
Przekrój bułki na pół i zgrilluj je delikatnie na patelni.
-
Zbuduj burgery - wysmaruj spód bułki słuszną porcją sosu jalapeno i połóż tam gotową wołowinę. Na mięsie ułóż duszoną cebulę.
-
Polej ponownie sosem i przykryj całość górą bułki.