Są takie dni w naszym życiu, kiedy w kuchni unosi się niepowtarzalny klimat zwiastujący boskie żarcie, które spełni pragnienia nawet najbardziej wybrednego gastrożercy. Szczęście chciało, że ten klimat zbiegł się z terminem, w którym minęło równo 6 miesięcy od naszych zaręczyn w Amsterdamie. Niektóre pary świętują takie okazje wyjściami na miasto, jakimiś „nietuzinkowymi atrakcjami” itd., a my spędzamy domową randkę we dwoje w otoczeniu wypaśnych burgerów. I to jakich! Rozłóżcie czerwony dywan, bo oto dumnie kroczą burgery faszerowane cheddarem i jalapeno!

Nie, nie przesłyszeliście (a raczej przeczytaliście) się – one są faktycznie wypchane serem i ostrymi papryczkami w naszym ulubionym, zielonym kolorze. Nie na darmo poszły wycieczki na warsztaty lepienia z modeliny, bo być może gdyby nie one, to nasze arcydzieło by wcale nie powstało. Nasze burgery są bowiem składane z dwóch części, po czym zalepiamy ich boki niczym w pierogach.

Oprócz tego, zrezygnowaliśmy z tradycyjnego przyprawiania mięsa solą i pieprzem na rzecz specjalnej mieszanki barbecue, która nadała wołowinie charakterystycznego, przydymionego zapachu, co zrekompensowało nam brak grilla.

Całości dopełnia duszona cebula i jogurtowo-majonezowy sos z piklami z jalapeno, podkręcony słodkim sosem chilli i przełamany odrobiną wędzonej papryki.


Do przygotowania burgerów faszerowanych cheddarem i jalapeno przydadzą się:

Petarda? Nie, to jest prawdziwa broń jądrowa o zasięgu większym niż profil Cristiano Ronaldo na fejsie.

Składniki:

składniki na burgery z cheddarem i jalapeno

Burgery faszerowane cheddarem i jalapeno:

3 bułki do burgerów

400g mielonej wołowiny

1 papryczka jalapeno, pozbawiona nasion i włókien (posiekana)

Kilka plasterków pomarańczowego cheddara lub mimolette

1 łyżeczka mieszanki przypraw barbecue

2 cebule, pokrojone w piórka

składniki na sos jalapeno

Majonezowo-jogurtowy sos jalapeno:

3 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

kilka pikli z jalapeno, posiekanych

1 łyżeczka słodkiego sosu chilli

1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej

Kilka ruchów i sos gotowy

gotowy sos jalapeno

Umieszczamy w naczyniu wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy sos do lodówki na czas przygotowania burgerów.

Żołnierze – odfaszerować!

Dzielimy wołowinę na 4 płaskie kotlety – każdy z nich będzie stanowił połowę burgera.

dwie połowy burgera

Na pierwszej połówce kładziemy plastry cheddara i posiekane jalapeno. Następnie przykrywamy go drugą połówką, zalepiamy boki i formujemy okrągłe, całkiem grube burgery.

burgery z cheddarem i jalapeno

przyprawione i złożone burgery

Smarujemy burgery oliwą, po czym przyprawiamy je mieszanką barbecue. W tym czasie możemy przygotować duszoną cebulę. W rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy cebulę i dusimy ją na małym/średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż ta zrobi się przezroczysta i zmięknie.

uduszona cebula

Mniej więcej w połowie duszenia cebuli rozgrzewamy mocno patelnię grillową i kładziemy na niej burgery. Przyprawiamy je ponownie z wierzchu i smażymy na dużym ogniu, aż zmienią kolor w połowie.

burgery na patelni grillowej

Po tym czasie dodajemy na patelnię łyżeczkę masła i przewracamy burgery na drugą stronę. Trzymamy je jeszcze na tym dużym ogniu ok. 3 minuty (ser powinien zacząć wypływać, to będzie dobry znak), po czym zdejmujemy je z ognia i każdą sztukę zawijamy w folię aluminiową – niech mięso odpocznie sobie ok. 1-2 minuty.

burger z wyciekającym serem

Przy okazji możemy zgrillować jeszcze bułki na patelni, żeby nabrały chrupkości w środku i charakterystycznego zapachu.

Pozostało nam już zbudować nasze cudo – w tym celu smarujemy spód bułki słuszną porcją sosu jalapeno i kładziemy tam gotową wołowinę. Następnie przyozdabiamy burgera duszoną cebulką, na którą lejemy kolejną dawkę sosu, a całość przykrywamy górą bułki.

faszerowane burgery z góry

faszerowane burgery z duszoną cebulą

burgery faszerowane cheddarem i jalapeno

burgery faszerowane cheddarem i jalapeno

burgery faszerowane cheddarem i jalapeno

burgery faszerowane cheddarem i jalapeno

przekrój faszerowanego burgera

Nie dość, że mięso jest różowiutkie w środku, to jeszcze ma niepowtarzalny, podwędzany smak dzięki naszej mieszance, a ze środka wycieka rozpustnie cheddar. Chociaż burger posiada całkiem zacny ładunek ostrości, ta jest przełamywana skutecznie przez słodycz duszonej cebuli.

Czy może być coś bardziej satysfakcjonującego? Prawdopodobnie dodatkowe piętro z kolejnym soczystym kotletem, ale na to nie mamy już miejsca w brzuszkach. Tych przeszczęśliwych brzuszkach.

podpis pod postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Burgery faszerowane cheddarem i jalapeno
  • 3 bułki do burgerów
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 papryczka jalapeno posiekana, pozbawiona nasion i włókien
  • Kilka plasterków pomarańczowego cheddara lub mimolette
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw barbecue
  • 2 cebule pokrojone w piórka
Majonezowo-jogurtowy sos jalapeno
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • kilka pikli z jalapeno posiekanych
  • 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
Wskazówki
Sos majonezowo-jogurtowy z jalapeno - krok po kroku
  1. Umieść w misce wszystkie składniki sosu.
  2. Wymieszaj je dokładnie ze sobą.
  3. Przenieś sos do słoiczka i szczelnie go zamknij.
  4. Możesz go przechowywać w lodówce do kilku dni.
Faszerowane burgery - krok po kroku
  1. Podziel wołowinę na 4 płaskie kotlety - każdy z nich będzie stanowił połowę burgera.
  2. Ułóż na pierwszej połówce plastry cheddara i posiekane jalapeno.
  3. Przykryj kotleta drugą połówką, zalep boki i uformuj okrągłe, całkiem grube burgery - powtórz to samo z resztą mięsa.
  4. Wysmaruj burgery oliwą i przypraw je mieszanką barbecue.
  5. W tym czasie przygotuj duszoną cebulę - rozpuść w rondelku 1 łyżkę masła, dodaj cebulę i duś ją na małym/średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż ta zmięknie i nabierze złoto-brązowego koloru.
  6. W połowie duszenia cebuli rozgrzej mocno patelnię grillową i połóż na niej burgery.
  7. Przypraw je ponownie z wierzchu i smaż na dużym ogniu, aż zmienią kolor w połowie.
  8. Dodaj na patelnię 1 łyżeczkę masła i przewróć burgery na drugą stronę.
  9. Smaż je ok. 3 minuty.
  10. Zdejmij burgery z ognia i zawiń je w folię aluminiową, żeby mięso odpoczęło.
  11. Przekrój bułki na pół i zgrilluj je delikatnie na patelni.
  12. Zbuduj burgery - wysmaruj spód bułki słuszną porcją sosu jalapeno i połóż tam gotową wołowinę. Na mięsie ułóż duszoną cebulę.
  13. Polej ponownie sosem i przykryj całość górą bułki.