-
Rozgrzej w rondelku oliwę.
-
Dodaj marchewkę i przesmażaj ją na średnim ogniu przez ok. 5 minut, cały czas mieszając.
-
Dodaj cebulę z czosnkiem i powtarzaj to samo, również przez 5 minut, nie przerywając mieszania.
-
Zdejmij garnek z ognia i przenieś podsmażone warzywa do malaksera.
-
Dodaj wodę, habanero i miksuj, aż ze składników powstanie pasta.
-
Dodaj sok z limonki oraz ocet, po czym miksuj ponownie przez chwilę.
-
Przenieś gęsty sos z powrotem do garnka i postaw go na małym ogniu.
-
Rozrzedź wodą do konsystencji klasycznego sosu ostrego (np. tabasco).
-
Doprowadź sos do wrzenia.
-
Odczekaj 5 minut.
-
Zdejmij rondelek z ognia i przelej sos do miski przez sitko.
-
Przecieraj pozostały na sitku miąższ, żeby wydobyć z niego jak najwięcej sosu.