Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ostry sos habanero
  • 8 poiekanych papryczek habanero pozbawionych nasion
  • 1 posiekana marchewka
  • 1 posiekana cebula
  • 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • Sok z jednej limonki
  • 70 ml octu z białego wina
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 4 łyżki wody + więcej do rozrzedzenia sosu
  • sól do smaku
Wskazówki
  1. Rozgrzej w rondelku oliwę.
  2. Dodaj marchewkę i przesmażaj ją na średnim ogniu przez ok. 5 minut, cały czas mieszając.
  3. Dodaj cebulę z czosnkiem i powtarzaj to samo, również przez 5 minut, nie przerywając mieszania.
  4. Zdejmij garnek z ognia i przenieś podsmażone warzywa do malaksera.
  5. Dodaj wodę, habanero i miksuj, aż ze składników powstanie pasta.
  6. Dodaj sok z limonki oraz ocet, po czym miksuj ponownie przez chwilę.
  7. Przenieś gęsty sos z powrotem do garnka i postaw go na małym ogniu.
  8. Rozrzedź wodą do konsystencji klasycznego sosu ostrego (np. tabasco).
  9. Doprowadź sos do wrzenia.
  10. Odczekaj 5 minut.
  11. Zdejmij rondelek z ognia i przelej sos do miski przez sitko.
  12. Przecieraj pozostały na sitku miąższ, żeby wydobyć z niego jak najwięcej sosu.