Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Hot dogi
  • 2 bułki preclowe
  • 2 kiełbasy pieczone z szynki
  • 2 średnie cebule do karmelizacji dodatkowo: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, woda do podlewania, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 2 łyżeczki octu z czerwonego wina, 2 łyżeczki brązowego cukru, szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 1 podłużna słodka papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 3 plastry boczku parzonego
  • 2 łodygi szczypiorku
Sos serowo-piwny
  • 3/4 łyżki masła
  • 3/4 łyżki mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 100 ml mleka 3 2%
  • 100 g startego cheddara lub mimolette
  • 2 łyżki ciemnego piwa u nas Książęce
  • 1/3 łyżeczki chilli cayenne
  • 0,5 łyżeczki sosu worcestershire
  • sól i pieprz do smaku
Wskazówki
Karmelizowana cebula
  1. Pokrój cebulę w piórka.
  2. Rozpuść masło z oliwą w rondelku i wrzuć do niego cebulę.
  3. Dodaj ocet balsamiczny, ocet z czerwonego wina, cukier, sól i pieprz.
  4. Smaż na małym ogniu ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając - jeśli cebula będzie zbyt szybko brązowiała, podlej ją dwiema łyżkami wody i kontynuuj karmelizację.
Posypka bekonowa + smażona papryka
  1. Rozgrzej 2 łyżeczki oliwy na patelni.
  2. Pokrój boczek w kostkę i wrzuć go na patelnię.
  3. Smaż na małym/średnim ogniu do czasu, aż będzie chrupiący, a tłuszcz całkowicie się z niego wytopi.
  4. Przenieś bekon do miseczki i odlej z patelni większość tłuszczu.
  5. Wyfiletuj papryki z nasion i włókien, po czym przenieś je na patelnię.
  6. Smaż ok. 5 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Sos serowo piwny
  1. Roztop masło na dużej patelni lub w garnku.
  2. Dodaj mąkę, wymieszaj i smaż ok. 1,5 minuty na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  3. Zdejmij naczynie z ognia i wlewaj stopniowo mleko, mieszając energicznie.
  4. Dopraw solą i pieprzem, po czym wróć naczynie z sosem na ogień.
  5. Podgrzewaj dosłownie chwilę, aż mieszanka zacznie gęstnieć.
  6. Dodaj starty cheddar i mieszaj, aż ten się całkiem stopi.
  7. Dodaj piwo, sos worcestershire i chilli cayenne.
  8. Wymieszaj dokładnie i podgrzewaj, aż sos nieco zgęstnieje.
Składanie hot dogów
  1. Przekrój bułkę na pół, ale nie nacinaj jej do końca.
  2. Ułóż w środku kiełbasę.
  3. Polej pierwszą porcją sosu.
  4. Dodaj karmelizowaną cebulę oraz smażone papryki.
  5. Polej drugą porcją sosu.
  6. Posyp bekonem i posiekanym szczypiorkiem.