Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Mięciusie ciasteczka z masłem orzechowym
  • 210 g mąki pszennej uniwersalnej typ 500
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g masła orzechowego
  • 50 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wskazówki
Jak to się robi?
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  2. Wymieszaj masło, cukier biały, cukier brązowy i masło orzechowe w sporej misce, używając ręcznego miksera.
  3. Dodaj jajko wraz z esencją waniliową i kontynuuj miksowanie.
  4. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  5. Dodawaj powoli zawartość miski z mąką do masy orzechowej, cały czas miksując, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
  6. Uformuj ok. 1,5-cm kulki z masy ciasteczkowej.
  7. Przenieś je na matę lub papier do pieczenia.
  8. Spłaszcz delikatnie ciasteczka przy użyciu widelca, tworząc tym samym wzorek na ich powierzchni.
  9. Piecz ok. 10 minut.