Ciastka z medyczną marihuaną mogą mieć różną formę, od ciągutkowych brownie przez ciastka kruche, aż po takie totalnie mięciusie, które aż dematerializują się w ustach — na przykład takie z masłem orzechowym.

Jeśli wydaje Wam się, że ciastka z masłem orzechowym są trudne do zrobienia, to macie rację — wydaje Wam się.

To jest wręcz banalny przepis, który wymaga od Was absolutnie podstawowych umiejętności i składników, które raczej większość z nas ma na co dzień w swoich domach. Słyniemy nie tylko z dostarczania Wam niezapomnianych gastro-wrażeń, ale też ze znacznego ułatwiania życia w kuchni. W końcu tam jest nasze miejsce, nieważne czy uprawiamy taniec patelniami, czy używamy piekarnika zamiast grzejników. Gotowanie i pieczenie ma sprawiać radość zarówno przed dokonaniem pysznej zbrodni, jak i po zacieraniu jej śladów w postaci okruszków.

Jeśli jesteście pacjentami medycznej marihuany, to w tym przepisie pokażemy Wam również, jak my spożywamy swój lek w jedzeniu, zwłaszcza jeśli mamy ochotę na coś słodkiego.

Przepis na ciastka z masłem orzechowym i medyczną marihuaną (WIDEO)

Przepis na masło konopne (z THC lub CBD)

Do przygotowania mięciusich ciasteczek z masłem orzechowym przydadzą się:

Do abordażu, Stonerchefowie!

Składniki na ciasteczka z masłem orzechowym i medyczną marihuaną (przepis z THC)

  • 110g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 30g masła w temperaturze pokojowej
  • 30g masła z medycznej marihuany
  • 120g masła orzechowego
  • 30g brązowego cukru
  • 35g białego cukru
  • 1 małe jajko
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić ciastka z medyczną marihuaną i masłem orzechowym: krok po kroku

  • Mieszamy w dużej misce masło, cukier biały, cukier brązowy i masło orzechowe przy użyciu ręcznego miksera. Następnie dodajemy jajko, esencję waniliową i kontynuujemy miksowanie.
  • W osobnej misce mieszamy szpatułką mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Powoli dodajemy te składniki do miski z masą orzechową, miksując, aż wszystko się dobrze połączy z sobą.
  • Z masy ciasteczkowej formujemy ok. 1,5-cm kulki i układamy je obok siebie na macie lub papierze do pieczenia, po czym delikatnie spłaszczamy przy użyciu widelca, tworząc przy okazji wzorki na powierzchni potencjalnych ciasteczek.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni (termoobieg) i pieczemy nasze ciasteczka z masłem orzechowym przez ok. 10 minut. Ponieważ mamy sporo tego tematu, możemy je piec na 2 partie. Kiedy już wyjmiecie ciasteczka, pozwólcie im całkowicie wystygnąć, bo inaczej – brzydko mówiąc – rozwalą się, jeśli nie okażecie im odpowiednio dużo cierpliwości.

A tak nasze modelki przedstawiają się na kuchennym wybiegu, już po upieczeniu:

ciasteczka z maslem orzechowym

ciasteczka z masłem orzechowym

ciasteczka z maslem orzechowym

Voilà! Można już wdychać orzechowe aromaty, zajadać ciastka, dzielić się nimi jak opłatkiem w wigilię i modlić, żeby wszystkie nie przepadły w biurze rzeczy przetrawionych jeszcze tego samego dnia.

podpis pod postem

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Mięciusie ciasteczka z masłem orzechowym
  • 210 g mąki pszennej uniwersalnej typ 500
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g masła orzechowego
  • 50 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wskazówki
Jak to się robi?
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  2. Wymieszaj masło, cukier biały, cukier brązowy i masło orzechowe w sporej misce, używając ręcznego miksera.
  3. Dodaj jajko wraz z esencją waniliową i kontynuuj miksowanie.
  4. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  5. Dodawaj powoli zawartość miski z mąką do masy orzechowej, cały czas miksując, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
  6. Uformuj ok. 1,5-cm kulki z masy ciasteczkowej.
  7. Przenieś je na matę lub papier do pieczenia.
  8. Spłaszcz delikatnie ciasteczka przy użyciu widelca, tworząc tym samym wzorek na ich powierzchni.
  9. Piecz ok. 10 minut.

ZapiszZapisz