Ciastka z medyczną marihuaną mogą mieć różną formę, od ciągutkowych brownie przez ciastka kruche, aż po takie totalnie mięciusie, które aż dematerializują się w ustach — na przykład takie z masłem orzechowym.
Jeśli wydaje Wam się, że ciastka z masłem orzechowym są trudne do zrobienia, to macie rację — wydaje Wam się.
To jest wręcz banalny przepis, który wymaga od Was absolutnie podstawowych umiejętności i składników, które raczej większość z nas ma na co dzień w swoich domach. Słyniemy nie tylko z dostarczania Wam niezapomnianych gastro-wrażeń, ale też ze znacznego ułatwiania życia w kuchni. W końcu tam jest nasze miejsce, nieważne czy uprawiamy taniec patelniami, czy używamy piekarnika zamiast grzejników. Gotowanie i pieczenie ma sprawiać radość zarówno przed dokonaniem pysznej zbrodni, jak i po zacieraniu jej śladów w postaci okruszków.
Jeśli jesteście pacjentami medycznej marihuany, to w tym przepisie pokażemy Wam również, jak my spożywamy swój lek w jedzeniu, zwłaszcza jeśli mamy ochotę na coś słodkiego.
Przepis na ciastka z masłem orzechowym i medyczną marihuaną (WIDEO)
Przepis na masło konopne (z THC lub CBD)
Do przygotowania mięciusich ciasteczek z masłem orzechowym przydadzą się:
- dwie miski
- mikser
- szpatułka
- papier do pieczenia
- widelec
- piekarnik
- kratka do studzenia wypieków
Do abordażu, Stonerchefowie!
Składniki na ciasteczka z masłem orzechowym i medyczną marihuaną (przepis z THC)
- 110g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 30g masła w temperaturze pokojowej
- 30g masła z medycznej marihuany
- 120g masła orzechowego
- 30g brązowego cukru
- 35g białego cukru
- 1 małe jajko
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić ciastka z medyczną marihuaną i masłem orzechowym: krok po kroku
- Mieszamy w dużej misce masło, cukier biały, cukier brązowy i masło orzechowe przy użyciu ręcznego miksera. Następnie dodajemy jajko, esencję waniliową i kontynuujemy miksowanie.
- W osobnej misce mieszamy szpatułką mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Powoli dodajemy te składniki do miski z masą orzechową, miksując, aż wszystko się dobrze połączy z sobą.
- Z masy ciasteczkowej formujemy ok. 1,5-cm kulki i układamy je obok siebie na macie lub papierze do pieczenia, po czym delikatnie spłaszczamy przy użyciu widelca, tworząc przy okazji wzorki na powierzchni potencjalnych ciasteczek.
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni (termoobieg) i pieczemy nasze ciasteczka z masłem orzechowym przez ok. 10 minut. Ponieważ mamy sporo tego tematu, możemy je piec na 2 partie. Kiedy już wyjmiecie ciasteczka, pozwólcie im całkowicie wystygnąć, bo inaczej – brzydko mówiąc – rozwalą się, jeśli nie okażecie im odpowiednio dużo cierpliwości.
A tak nasze modelki przedstawiają się na kuchennym wybiegu, już po upieczeniu:
Voilà! Można już wdychać orzechowe aromaty, zajadać ciastka, dzielić się nimi jak opłatkiem w wigilię i modlić, żeby wszystkie nie przepadły w biurze rzeczy przetrawionych jeszcze tego samego dnia.
- 210 g mąki pszennej uniwersalnej typ 500
- 115 g masła w temperaturze pokojowej
- 250 g masła orzechowego
- 50 g brązowego cukru
- 100 g białego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
-
Wymieszaj masło, cukier biały, cukier brązowy i masło orzechowe w sporej misce, używając ręcznego miksera.
-
Dodaj jajko wraz z esencją waniliową i kontynuuj miksowanie.
-
W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
-
Dodawaj powoli zawartość miski z mąką do masy orzechowej, cały czas miksując, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
-
Uformuj ok. 1,5-cm kulki z masy ciasteczkowej.
-
Przenieś je na matę lub papier do pieczenia.
-
Spłaszcz delikatnie ciasteczka przy użyciu widelca, tworząc tym samym wzorek na ich powierzchni.
-
Piecz ok. 10 minut.