-
Rozbierz główkę czosnku na ząbki i obierz je.
-
Roztop masło w garnku.
-
Dodaj czosnek i duś go w maśle ok. 15-20 minut na minimalnym ogniu.
-
Obierz ziemniaka, umyj go i pokrój w małą kostkę.
-
Dodaj do czosnku.
-
Duś jeszcze ok. 10 minut.
-
Wlej bulion.
-
Zwiększ ogień i zagotuj.
-
Gotuj zupę przez ok. 15 minut.
-
Wymieszaj w osobnym naczyniu śmietanę z gorącą zupą czosnkową.
-
Wlej mieszankę do zupy. Zdejmij ją z ognia.
-
Weź blender i zmiksuj zupę na jednolitą, gładką konsystencję.
-
Przypraw solą i pieprzem, a następnie odstaw zupę na ok. 10 minut, żeby smaki się przegryzły.
-
Rozgrzej porządnie suchą patelnię i ułóż na niej kromki pieczywa.
-
Smaż na średnim ogniu z każdej strony, aż grzanki zbrązowieją.
-
Zagrzej zupę ponownie.
-
Przelej ją do misek.
-
Posyp posiekanym szczypiorkiem
-
Zetrzyj ser nad zupą i grzankami.