Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Zupa czosnkowa
  • 1 g łówka polskiego czosnku
  • 1 duży ziemniak
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 125 g masła ok. 0,5 kostki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łodygi grubego szczypiorku
  • 40 g sera gruyere
  • Kilka kromek białego pieczywa
Wskazówki
  1. Rozbierz główkę czosnku na ząbki i obierz je.
  2. Roztop masło w garnku.
  3. Dodaj czosnek i duś go w maśle ok. 15-20 minut na minimalnym ogniu.
  4. Obierz ziemniaka, umyj go i pokrój w małą kostkę.
  5. Dodaj do czosnku.
  6. Duś jeszcze ok. 10 minut.
  7. Wlej bulion.
  8. Zwiększ ogień i zagotuj.
  9. Gotuj zupę przez ok. 15 minut.
  10. Wymieszaj w osobnym naczyniu śmietanę z gorącą zupą czosnkową.
  11. Wlej mieszankę do zupy. Zdejmij ją z ognia.
  12. Weź blender i zmiksuj zupę na jednolitą, gładką konsystencję.
  13. Przypraw solą i pieprzem, a następnie odstaw zupę na ok. 10 minut, żeby smaki się przegryzły.
  14. Rozgrzej porządnie suchą patelnię i ułóż na niej kromki pieczywa.
  15. Smaż na średnim ogniu z każdej strony, aż grzanki zbrązowieją.
  16. Zagrzej zupę ponownie.
  17. Przelej ją do misek.
  18. Posyp posiekanym szczypiorkiem
  19. Zetrzyj ser nad zupą i grzankami.