Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sos tikka masala
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej ew. posiekany 6-cm kawałek imbiru i 6 posiekanych ząbków czosnku
  • 2 papryczki chilli peperoni
  • 2 łyzki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
  • 5 pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka zmielonej kozieradki opcjonalnie
  • 80 g śmietany 36% kremówki
Kurczak w marynacie jogurtowo-czosnkowej
  • 400 g udek z kurczaka obranych ze skóry i pozbawionych kości
  • 3/4 dużego opakowania gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej ew. 3 posiekane ząbki czosnku i 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka soli używamy himalajskiej
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Pasta czosnkowo-imbirowa
  • Kilkanaście ząbków czosnku polskiego, jest mniejszy ale za to dużo bardziej aromatyczny niż chiński
  • 0,5 szklanki pokrojonego w kostkę korzenia imbiru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Do podania
  • Chlebki naan z boczkiem i kolendrą
Wskazówki
Pasta czosnkowo-imbirowa
  1. Umieść w pojemniku od malaksera czosnek, imbir i olej.
  2. Miksuj wszystko do uzyskania konsystencji pasty.
Marynowanie kurczaka
  1. Wymieszaj jogurt z pastką czosnkowo-imbirową, solą i pieprzem.
  2. Dodaj udka, wymieszaj z marynatą i zawiń miskę folią spożywczą.
  3. Wstaw miskę do lodówki na minimum 2 godziny.
Tikka masala
  1. Rozgrzej oliwę i masło na dużej i głębokiej patelni na średnim ogniu, aż masło się roztopi.
  2. Dodaj pepperoni wraz z pastą czosnkowo-imbirową.
  3. Podsmażaj, aż wszystko lekko zbrązowieje.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj ok. 2 minuty, żeby koncentrat delikatnie ściemniał.
  5. Wsyp paprykę słodką i przyprawę garam masala.
  6. Smaż jeszcze 1 minutę.
  7. Dodaj pomidory, sól i wodę.
  8. Wymieszaj, zwiększ ogie i doprowadź do zagotowania.
  9. Zmniejsz ogień, żeby sos sobie "pykał" i gotuj ok. 20 minut, cały czas mieszając.
  10. W tym czasie rozgrzej patelnię grillową i wysmaruj ją delikatnie olejem.
  11. Dodaj udka i obsmażaj je po 2 minuty z każdej strony.
  12. Zdejmij kurczaka z ognia.
  13. Przelej sos do głębokiego naczynia i zmiksuj blenderem, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  14. Wróć sos na patelnię, ponownie zagotuj i dodaj udka kurczaka.
  15. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut.
  16. Zdejmij z ognia i wmieszaj dokładnie śmietanę do dania.
  17. Posyp świeżą kolendrą i podawaj z chlebkami naan.