Bułka do burgera jest tak samo ważna jak mięso, dlatego nieustannie pracujemy nad stworzeniem doskonałego pieczywa do ulubionego posiłku Stonerchefów. Szybkie wypieki można uzyskać jedynie na twarzy z zawstydzenia, a pieczywo potrzebuje dużo cierpliwości, czułości, miłości i samych pozytywnych uczuć. Tylko wtedy uda nam się stworzyć burgerowe bułki doskonałe.
Dlaczego czas gra główną rolę? Ponieważ nasze wypieki muszą odpowiednio urosnąć, niczym pączki – tak aby nabrały idealnej puszystości, były lekkie, delikatnie chrupiące i uzupełniały pozostały skład burgera w taki sposób, że jedyne, co usłyszycie podczas ich jedzenia to niczym niezmącona cisza.
Lecimy do naszej domowej piekarni!
Składniki:
Doskonałe bułki burgerowe (8 sztuk):
450g mąki pszennej typ 480 (uniwersalna)
1 opakowanie (8g) suszonych drożdży
250ml ciepłej wody
1 duże jajko
3 łyżki roztopionego masła
3 łyżki białego cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy
1 ubite jajko i 1 łyżka mleka do smarowania bułek
Whoop, whoop, robimy zaczyn!
Wsypujemy drożdże do dużej miski, dodajemy 60g mąki i wlewamy wodę, po czym wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok na ok. 15 minut, aż mieszanka zacznie się pienić.
Kiedy minie już upragniony kwadrans, dodajemy do miski jajka, masło, mleko oraz sól, i bardzo starannie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wsypujemy resztę mąki i formujemy masę na ciasto przy użyciu drewnianej łyżki. Zbieramy skrawki ciasta z boków miski, jeśli zajdzi taka potrzeba i przenosimy masę na podsypany mąką blat. Tam wyrabiamy ciasto przez ok. 7 minut i wkładamy je do wysmarowanej oliwą miski, obtaczając kulę w tłuszczu. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Dwie godziny później…
Wyjmujemy ciasto z miski i ponownie przenosimy je na powierzchnię podsypaną mąką. Delikatnie spłaszczamy całość dłonią i formujemy z masy prostokąt, który dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, zawijając luźne końce do dołu ciasta, aby bułki były gładkie z wierzchu.
Przekładamy „przedwypieki” na matę silikonową lub papier do pieczenia i każdą z bułeczek spłaszczamy ponownie dłonią, a matę/papier owijamy folią spożywczą, z tym jednym zastrzeżeniem, żeby nie opinała ona pieczywa, ponieważ musi ono jeszcze podrosnąć przez ok. 1 godzinę.
Mija kolejna godzina…
Pozbywamy się folii spożywczej i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni (termoobieg). W osobnej miseczce roztrzepujemy bardzo dokładnie jajko z mlekiem i delikatnie smarujemy nimi bułki, żey ich nie spłaszczyć – będą wyjątkowo puszyste a zarazem wrażliwe na dotyk, więc trzeba się z nimi obchodzić jak z małym dzieckiem. Całość pieczemy ok. 15-17 minut, aż bumcie zbrązowieją.
Jak widzicie, nasze doskonałe bułki burgerowe złączyły się ze sobą w trakcie pieczenia. Nic nie szkodzi, ponieważ kiedy już ostygną, ich rozdzielenie będzie łatwiejsze niż złapanie malarii w Afryce, a pieczywo nie ulegnie uszkodzeniu.
Kiedy już przestudzimy bułeczki, można je z powodzeniem przekroić i stworzyć burgera, który prześladuje Was w ekstatycznych gastro-snach.
- 450 g mąki pszennej typ 480 uniwersalna
- 1 opakowanie suszonych drożdży 8g
- 250 ml ciepłej wody
- 1 duże jajko
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3 łyżki białego cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 ubite jajko i 1 łyżka mleka do smarowania bułek
-
Wsyp drożdże do dużej miski, dodaj 60g mąki i 250ml wody.
-
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
-
Odstaw na 15 minut, aż mieszanka zacznie się pienić.
-
Po tym czasie dodaj jajko, roztopione masło, sól, i wmieszaj je do drożdży.
-
Dodaj resztę mąki i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
-
Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut, do uzyskania gładkiej i elastycznej masy.
-
Wysmaruj osobną miskę oliwą.
-
Przełóż do niej ciasto i obtocz je dokładnie w tłuszczu.
-
Zakryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
-
Wyjmij ciasto, przenieś ponownie na podsypany mąką blat i spłaszcz je, a następnie uformuj prostokąt.
-
Podziel go na 8 równych części.
-
Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę, zaciągając luźne końce na dół pieczywa i łącząc je tam (przy spłaszczaniu bułek ich dół zamknie się normalnie).
-
Przenieś bułki na silikonową matę lub papier do pieczenia i oprósz je delikatnie mąką.
-
Zawiń całość folią spożywczą, zostawiając miejsce do wyrastania (nie można przykrywać bułek zbyt szczelnie).
-
Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę.
-
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
-
Roztrzep jajko z mlekiem i posmaruj nim delikatnie bułki z wierzchu.
-
Piecz przez ok. 15-17 minut.