Burger King uruchomił swego czasu czarne cheeseburgery w Japonii i od tamtej chwili poszukiwany jest przepis na czarne bułki użyte do tej odmiany fast foodu, którą mogli przyjąć z entuzjazmem w pierwszej kolejności właśnie obywatele kwitnącej wiśną krainy. Było sporo poszukiwań i wykopalisk, ale ostatecznie udało nam się uzyskać czarne bułki z węglem aktywnym, które posypaliśmy naszym ulubionym ziarnem do pieczywa – sezamem.
Faktycznie, na pierwszy rzut oka ten przepis brzmi jak jakiś wymysł kuchni molekularnej – nic bardziej mylnego. Po prostu ściąganie kałamarnicy specjalnie do pozyskania jej atramentu wydało nam się na tyle abstrakcyjne, że zostawiliśmy ten owoc morza samym Japończykom. Jak się okazało, Polak potrafi i po rozum do głowy poszliśmy tam, gdzie surowiec, którym nasza ojczyzna obrasta – węgiel.
Jest to węgiel leczniczy, ten sam, który pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Pod wpływem temperatury traci on jednak swoje właściwości i służy jedynie jako barwnik, nie mając wpływu na smak bułek.
Dostaliśmy ten składnik w aptece, z wyraźnym zaznaczeniem, że potrzebujemy go jedynie jako barwnika, co pomogło nam uniknąć pytań o to, czy chcemy może węgiel z magnezem i cynkiem o podwyższonej bioretencji, czy może ten z lekiem na ubóstwo o obniżonej teleportacji.
No cóż, pora zobaczyć, jak ten eksperyment wyszedł w pieczeniu.
Składniki:
Czarne bułki z węglem aktywnym i sezamem:
480g mąki pszennej typ 450
240ml mleka
2 łyżki miękkiego masła
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
5 kapsułek węgla aktywnego, wysypanych do miseczki
4 łyżki letniej wody
Do posmarowania:
Mleko
Do posypania:
Ziarna sezamu
Powstawanie ciasta:
Do naczynia z miarką wlewamy 4 łyżki wody i dodajemy 2 łyżeczki drożdży wraz ze szczyptą cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
W tym czasie w rondelku podgrzewamy mleko tak, żeby je prawie zagotować. Ściągamy je z ognia i studzimy, aż będzie tylko ciepłe.
Mieszankę z drożdżami przelewamy do dużej miski, do której dodajemy roztrzepane jajko, mleko i masło, po czym całość dokładnie mieszamy.
W osobnej dużej misce mieszamy mąkę z solą, węglem i resztą cukru. Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przenosimy ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiamy je ok. 7 minut. Po tym czasie przenosimy je do wysmarowanej olejem miski i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 godzinę).
Czarne? Czarne! To formujemy bułki!
Przenosimy wyrośnięte ciasto ponownie na blat, wyrabiamy 2 minuty i dzielimy na 8 równych części, z których formujemy bułeczki. Każdą z nich spłaszczamy dłonią i odstawiamy jeszcze na 30 minut do porownego wyrośnięcia pod przykryciem.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg). W tym czasie smarujemy bułki mlekiem i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy je ok. 15 minut, a po wyjęciu dajemy im wystygnąć ok. pół godziny.
Teraz oddajemy te grafitowo-czarne bułki Waszej wyobraźni – postarajcie się, bo my już mamy w zapasie niespodziankę! W końcu niecodzienne pieczywo powinno być potraktowane w niecodzienny sposób.
- 480 g mąki pszennej typ 450
- 240 ml mleka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 5 kapsułek węgla aktywnego wysypanych do miseczki
- 4 łyżki letniej wody
- Mleko
- Ziarna sezamu
-
Wymieszaj 2 łyżeczki drożdży ze szczyptą cukru i 4 łyżkami wody.
-
Odstaw je na 5 minut, aż zaczną się pienić.
-
Zagrzej w rondelku mleko, prawie zagotowując.
-
Zdejmij je z ognia i ostudź, aż będzie tylko ciepłe.
-
Przełóż mieszankę z drożdżami do dużej miski, wlej mleko, dodaj roztrzepane jajko i masło.
-
Wymieszaj dokładnie całość.
-
W osobnej misce wymieszaj mąkę z węglem, solą i resztą cukru.
-
Połącz ze sobą zawartość obu misek i wymieszaj drewnianą łyżką, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
-
Przełóż ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut.
-
Wysmaruj kolejną miskę olejem i włóż tam ciasto na bułki, po czym przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
-
Wyjmij masę z miski, ponownie wyrabiaj przez 2 minuty i podziel na 8 równych części.
-
Z każdej uformuj bułeczkę, którą spłaszczysz delikatnie dłonią.
-
Odstaw bułki do ponownego wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.
-
Nagrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
-
Posmaruj bułki mlekiem i posyp sezamem.
-
Piecz 15 minut.