Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Kurczak w szynce parmeńskiej
  • 2 duże filety z piersi kurczaka
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
Farsz
  • 100 g serka topionego
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki oregano
Sos
  • 150 ml czerwonego wina półwytrawnego
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Puree ziemniaczane
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
Dodatki
  • 2 garści zielonej fasolki
Wskazówki
Farsz
  1. W miseczce połącz serek z mielonym czosnkiem i oregano.
  2. Wymieszaj dokładnie całość.
  3. Odstaw do lodówki na ok. 20 minut.
Faszerowanie filetów
  1. Oba filety przekrój w połowie, tworząc w nich kieszonkę na farsz.
  2. Na każdy filet użyj po połowie farszu.
  3. Wypełnij kurczaka serkiem ziołowym, rozprowadzając go równomiernie.
  4. Zamknij kieszonkę i opleć każdy filet 3 plastrami szynki parmeńskiej.
  5. Zawiąż filety sznurkiem lub nicią kuchenną.
Gotowanie
  1. Na dużą patelnię wlej bulion i wino, po czym wymieszaj i doprowadź do gotowania.
  2. Dodaj cukier, zamieszaj i poczekaj aż się rozpuści.
  3. Zmniejsz ogień i dodaj filety.
  4. Gotuj je w wywarze przez ok. 15 minut, co 3 minuty przewracając je na drugą stronę.
  5. Regularnie polewaj kurczaka wywarem, w którym się gotuje.
  6. Zdejmij piersi z patelni, zawiń w folię aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce.
Jedwabiste puree ziemniaczane
  1. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki.
  2. Włóż je do garnka wypełnionego osoloną wodą i gotuj przez 15-20 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
  3. Odcedź j i drobno pokrój, po czym przełóż do miski.
  4. Dodaj masło, mleko, sól i pieprz, a następnie zmiksuj wszystko dokładnie z blenderem na kremową konsystencję.
Zielona fasolka w sosie winnym
  1. Zblanszuj fasolkę (gotuj 2 minuty, odcedź i zalej lodowatą wodą na 5 minut).
  2. Osusz ją na ręczniku papierowym.
  3. Na patelni z sosem, w którym gotowały się filety, ponownie podgrzej jej zawartość.
  4. Dodaj fasolkę.
  5. Zagęść sos dodając 0,5 łyżeczki mielonego czosnku i podsmażaj, aż sos uzyska konsystencję bułki tartej z masłem (ok. 2-3 minuty na średnim ogniu).