Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem
  • 1 duża pierś z kurczaka nasza miała ok. 400g
  • 2 garści szpinaku
  • 100 g startej mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • Sól
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Karmelizowane pomidorki
  • 2 garści pomidorków cherry
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka miodu
  • Masło do smażenia
Pieczone ziemniaki
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wskazówki
Sprzęt
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Mięso
  1. Pierś natrzyj solą i sokiem z cytryny.
  2. Odstaw filet na pół godziny.
Farsz szpinakowy
  1. W małym rondelku rozpuść odrobinę masła.
  2. Dodaj szpinak.
  3. Zredukuj ogień i zmiękcz szpinak, aż ten zmniejszy swoją objętość.
  4. Odstaw szpinak do wystudzenia.
  5. Wymieszaj go ze startą mozzarellą.
Masło ziołowo-czosnkowe
  1. Czosnek i pietruszkę drobno posiekaj.
  2. Dodaj je do miękkiego masła i wymieszaj, aż składniki się dobrze połączą.
Ziemniaki
  1. Umyj i obierz ziemniaki ze skórki.
  2. Przekrój je na pół i wrzuć do miski.
  3. Granulowany czosnk, oliwę i sól wsyp do ziemniaków.
  4. Wymieszaj dokładnie całość.
Waszerowanie i nacieranie mięsa
  1. Przekrój pierś w poprzek, do nieco ponad połowy głębokości.
  2. Wypełnij ją farszem serowo-szpinakowym.
  3. Natrzyj filet masłem czosnkowo ziołowym.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne.
  5. Na jego jednej stronie ułóż pierś kurczaka faszerowaną szpinakiem, a po drugiej ziemniaki.
  6. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Karmelizowane pomidorki
  1. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia rozgrzej średnią patelnię.
  2. Roztop na niej łyżkę masła.
  3. Dodaj czosnek, połówki pomidorków cherry i miód.
  4. Wszystko wymieszaj dokładnie.
  5. Smaż pomidorki na średnim ogniu, aż z miodu zrobi powstanie karmel, który je pokryje.
Podanie
  1. Filet przekrój na plastry pod lekkim kątem.
  2. Ułóż plastry piersi na środku talerzu.
  3. Z jednej strony dookoła kurczaka dodaj ziemniaki.
  4. Pomidorki koktajlowe nakładaj po drugiej stronie talerza.