Go Back
Print
Drukuj
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem
1
duża pierś z kurczaka
nasza miała ok. 400g
2
garści szpinaku
100
g
startej mozzarelli
3
ząbki czosnku
50
g
masła
1
garść świeżej natki pietruszki
Sól
1
łyżeczka soku z cytryny
Karmelizowane pomidorki
2
garści pomidorków cherry
1
łyżeczka czosnku granulowanego
1
łyżka miodu
Masło do smażenia
Pieczone ziemniaki
5
dużych ziemniaków
1
łyżeczka czosnku granulowanego
1
łyżeczka oliwy z oliwek
Wskazówki
Sprzęt
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Mięso
Pierś natrzyj solą i sokiem z cytryny.
Odstaw filet na pół godziny.
Farsz szpinakowy
W małym rondelku rozpuść odrobinę masła.
Dodaj szpinak.
Zredukuj ogień i zmiękcz szpinak, aż ten zmniejszy swoją objętość.
Odstaw szpinak do wystudzenia.
Wymieszaj go ze startą mozzarellą.
Masło ziołowo-czosnkowe
Czosnek i pietruszkę drobno posiekaj.
Dodaj je do miękkiego masła i wymieszaj, aż składniki się dobrze połączą.
Ziemniaki
Umyj i obierz ziemniaki ze skórki.
Przekrój je na pół i wrzuć do miski.
Granulowany czosnk, oliwę i sól wsyp do ziemniaków.
Wymieszaj dokładnie całość.
Waszerowanie i nacieranie mięsa
Przekrój pierś w poprzek, do nieco ponad połowy głębokości.
Wypełnij ją farszem serowo-szpinakowym.
Natrzyj filet masłem czosnkowo ziołowym.
Przygotuj naczynie żaroodporne.
Na jego jednej stronie ułóż pierś kurczaka faszerowaną szpinakiem, a po drugiej ziemniaki.
Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Karmelizowane pomidorki
Ok. 10 minut przed końcem pieczenia rozgrzej średnią patelnię.
Roztop na niej łyżkę masła.
Dodaj czosnek, połówki pomidorków cherry i miód.
Wszystko wymieszaj dokładnie.
Smaż pomidorki na średnim ogniu, aż z miodu zrobi powstanie karmel, który je pokryje.
Podanie
Filet przekrój na plastry pod lekkim kątem.
Ułóż plastry piersi na środku talerzu.
Z jednej strony dookoła kurczaka dodaj ziemniaki.
Pomidorki koktajlowe nakładaj po drugiej stronie talerza.