Kurczak lubi się ze szpinakiem i czosnkiem, a czosnek z serem. Z kolei pomidorki cherry lubią się z karmelizowanym miodem – także wszyscy się lubią, nikt się nie kłóci, jest fajnie. A do tego brzuszek pełny. Czego chcieć więcej?
Częstym rozwiązaniem dla kurczaka robionego w piekarniku – i z takim zestawieniem składników – jest nacinanie mięsa u góry i napychanie w nie po kolei plastrów mozarelli, pomidorów i posiekanego szpinaku, najczęściej wymieszanego z masłem czosnkowym.
Potem kroisz taki wynalazek i zastanawiasz się, czy przypadkiem układanie kostki rubika z zawiązanymi oczami nie zajęłoby mniej czasu niż rozpracowywanie takiego obiadu, zanim w końcu wyląduje na widelcu, trafiwszy ostatecznie do buzi. Dlatego nasze pomidorki są kulturalne i nigdzie nie wpychają się nieproszone – zamiast tego wolą sobie poczekać na talerzu, ale najpierw, zanim do nas zapukają, potrzebują słodkiej kąpieli na patelni. Całości dopełnią ziemniaki, pieczone razem z kurczakiem, wymieszane wcześniej z odrobiną oliwy i ziół. Jak to się robi? Zaraz wszystko stanie się jasne.
Składniki (dla dwóch osób):
Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem:
1 duża pierś z kurczaka (nasza miała ok. 400g)
2 garści szpinaku
100g startej mozzarelli
3 ząbki czosnku
50g masła
1 garść świeżej natki pietruszki
Sól
1 łyżeczka soku z cytryny
Karmelizowane pomidorki:
2 garści pomidorków cherry
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka miodu
Masło do smażenia
Pieczone ziemniaki:
5 dużych ziemniaków
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
- Sprzęt: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Mięso: Pierś nacieramy solą i sokiem z cytryny, po czym odstawiamy ją na pół godziny.
- Farsz szpinakowy: W małym rondelku rozpuszczamy odrobinę masła i wrzucamy szpinak. Redukujemy ogień do małego i czekamy aż szpinak się skurczy. Mówi się, że powinien wyglądać, jak zwiędnięty – wtedy będzie odpowiednio miękki i soczysty. Odstawiamy szpinak do wystudzenia. Następnie mieszamy go ze startą mozzarellą.
- Masło ziołowo-czosnkowe: Czosnek i pietruszkę drobno siekamy, a następnie dodajemy je do miękkiego masła i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
- Ziemniaki: Najpierw myjemy i obieramy ziemniaki ze skórki, a następnie przekrawamy je na połówki i wrzucamy do miski. Czosnek granulowany, oliwę i sól wsypujemy do ziemniaków i mieszamy całość bardzo dokładnie. Przed pieczeniem obgotowujemy je w osolonej wodzie ok. 7 minut – dzięki temu będą chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku.
- Faszerowanie i nacieranie mięsa: Pierś przekrajamy w poprzek, nieco ponad połowę, po czym wkładamy farsz serowo-szpinakowy do powstałej sakiewki. Filet nacieramy masłem czosnkowo-ziołowym i całość przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Na pozostałej części naczynia kładziemy ziemniaki.
- Pieczenie: Kurczaka pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
- Karmelizowane pomidorki: Około 10 minut przed końcem pieczenia rozgrzewamy średnią patelnię i roztapiamy na niej łyżkę masła. Dodajemy czosnek, przekrojone na pół pomidorki cherry i miód, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Pomidorki powinny się smażyć na średnim ogniu, aż z miodu zrobi się karmel, który podkręci ich naturalną słodycz.
Podanie:
Upieczoną pierś faszerowaną szpinakiem kroimy pod lekkim kątem i kładziemy na środku dużego talerza. Z połówek ziemniaków formujemy jeden łuk otaczający filet, a z drugiej strony, w przeciwnym kierunku, dodajemy pomidorki.
Jeśli chodzi o poziom trudności, to w skali od 1 do 10 to danie można ocenić jako „przedszkole” (choć niektórym 'karmelizowany’ może kojarzyć się z dwoma przegrzebkami posypanymi kawiorem, za które płaci się od 300 PLN w górę), także nic nie szkodzi, że jest niedziela. Złotopolscy poczekają, Familiada też. Głód nie poczeka.
- 1 duża pierś z kurczaka nasza miała ok. 400g
- 2 garści szpinaku
- 100 g startej mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- Sól
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 garści pomidorków cherry
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka miodu
- Masło do smażenia
- 5 dużych ziemniaków
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
-
Pierś natrzyj solą i sokiem z cytryny.
-
Odstaw filet na pół godziny.
-
W małym rondelku rozpuść odrobinę masła.
-
Dodaj szpinak.
-
Zredukuj ogień i zmiękcz szpinak, aż ten zmniejszy swoją objętość.
-
Odstaw szpinak do wystudzenia.
-
Wymieszaj go ze startą mozzarellą.
-
Czosnek i pietruszkę drobno posiekaj.
-
Dodaj je do miękkiego masła i wymieszaj, aż składniki się dobrze połączą.
-
Umyj i obierz ziemniaki ze skórki.
-
Przekrój je na pół i wrzuć do miski.
-
Granulowany czosnk, oliwę i sól wsyp do ziemniaków.
-
Wymieszaj dokładnie całość.
-
Przekrój pierś w poprzek, do nieco ponad połowy głębokości.
-
Wypełnij ją farszem serowo-szpinakowym.
-
Natrzyj filet masłem czosnkowo ziołowym.
-
Przygotuj naczynie żaroodporne.
-
Na jego jednej stronie ułóż pierś kurczaka faszerowaną szpinakiem, a po drugiej ziemniaki.
-
Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
-
Ok. 10 minut przed końcem pieczenia rozgrzej średnią patelnię.
-
Roztop na niej łyżkę masła.
-
Dodaj czosnek, połówki pomidorków cherry i miód.
-
Wszystko wymieszaj dokładnie.
-
Smaż pomidorki na średnim ogniu, aż z miodu zrobi powstanie karmel, który je pokryje.
-
Filet przekrój na plastry pod lekkim kątem.
-
Ułóż plastry piersi na środku talerzu.
-
Z jednej strony dookoła kurczaka dodaj ziemniaki.
-
Pomidorki koktajlowe nakładaj po drugiej stronie talerza.