DróbMięsoObiadPrzepisyWytrawne ImperiumPierś kurczaka faszerowana szpinakiem i mozzarellą z karmelizowanymi pomidorkami cherry

Kurczak lubi się ze szpinakiem i czosnkiem, a czosnek z serem. Z kolei pomidorki cherry lubią się z karmelizowanym miodem – także wszyscy się lubią, nikt się nie kłóci, jest fajnie. A do tego brzuszek pełny. Czego chcieć więcej?

Częstym rozwiązaniem dla kurczaka robionego w piekarniku – i z takim zestawieniem składników – jest nacinanie mięsa u góry i napychanie w nie po kolei plastrów mozarelli, pomidorów i posiekanego szpinaku, najczęściej wymieszanego z masłem czosnkowym.

Potem kroisz taki wynalazek i zastanawiasz się, czy przypadkiem układanie kostki rubika z zawiązanymi oczami nie zajęłoby mniej czasu niż rozpracowywanie takiego obiadu, zanim w końcu wyląduje na widelcu, trafiwszy ostatecznie do buzi. Dlatego nasze pomidorki są kulturalne i nigdzie nie wpychają się nieproszone – zamiast tego wolą sobie poczekać na talerzu, ale najpierw, zanim do nas zapukają, potrzebują słodkiej kąpieli na patelni. Całości dopełnią ziemniaki, pieczone razem z kurczakiem, wymieszane wcześniej z odrobiną oliwy i ziół. Jak to się robi? Zaraz wszystko stanie się jasne.

Składniki (dla dwóch osób):

piers-kurczaka-faszerowana-szpinakiem

Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem:

1 duża pierś z kurczaka (nasza miała ok. 400g)

2 garści  szpinaku

100g startej mozzarelli

3 ząbki czosnku

50g masła

1 garść świeżej natki pietruszki

Sól

1 łyżeczka soku z cytryny

Karmelizowane pomidorki:

2 garści pomidorków cherry

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżka miodu

Masło do smażenia

Pieczone ziemniaki:

5 dużych ziemniaków

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

  • Sprzęt: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Mięso: Pierś nacieramy solą i sokiem z cytryny, po czym odstawiamy ją na pół godziny.
  • Farsz szpinakowy: W małym rondelku rozpuszczamy odrobinę masła i wrzucamy szpinak. Redukujemy ogień do małego i czekamy aż szpinak się skurczy. Mówi się, że powinien wyglądać, jak zwiędnięty – wtedy będzie odpowiednio miękki i soczysty. Odstawiamy szpinak do wystudzenia. Następnie mieszamy go ze startą mozzarellą.
  • Masło ziołowo-czosnkowe: Czosnek i pietruszkę drobno siekamy, a następnie dodajemy je do miękkiego masła i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Ziemniaki: Najpierw myjemy i obieramy ziemniaki ze skórki, a następnie przekrawamy je na połówki i wrzucamy do miski. Czosnek granulowany, oliwę i sól wsypujemy do ziemniaków i mieszamy całość bardzo dokładnie. Przed pieczeniem obgotowujemy je w osolonej wodzie ok. 7 minut – dzięki temu będą chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku.
  • Faszerowanie i nacieranie mięsa: Pierś przekrajamy w poprzek, nieco ponad połowę, po czym wkładamy farsz serowo-szpinakowy do powstałej sakiewki. Filet nacieramy masłem czosnkowo-ziołowym i całość przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Na pozostałej części naczynia kładziemy ziemniaki.
  • Pieczenie: Kurczaka pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Karmelizowane pomidorki: Około 10 minut przed końcem pieczenia rozgrzewamy średnią patelnię i roztapiamy na niej łyżkę masła. Dodajemy czosnek, przekrojone na pół pomidorki cherry i miód, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Pomidorki powinny się smażyć na średnim ogniu, aż z miodu zrobi się karmel, który podkręci ich naturalną słodycz.

Podanie:

piers-kurczaka-faszerowana-szpinakiem

Upieczoną pierś faszerowaną szpinakiem kroimy pod lekkim kątem i kładziemy na środku dużego talerza. Z połówek ziemniaków formujemy jeden łuk otaczający filet, a z drugiej strony, w przeciwnym kierunku, dodajemy pomidorki.

Jeśli chodzi o poziom trudności, to w skali od 1 do 10 to danie można ocenić jako „przedszkole” (choć niektórym 'karmelizowany' może kojarzyć się z dwoma przegrzebkami posypanymi kawiorem, za które płaci się od 300 PLN w górę), także nic nie szkodzi, że jest niedziela. Złotopolscy poczekają, Familiada też. Głód nie poczeka.

podpis-pod-postem

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem
  • 1 duża pierś z kurczaka nasza miała ok. 400g
  • 2 garści szpinaku
  • 100 g startej mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • Sól
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Karmelizowane pomidorki
  • 2 garści pomidorków cherry
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka miodu
  • Masło do smażenia
Pieczone ziemniaki
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wskazówki
Sprzęt
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Mięso
  1. Pierś natrzyj solą i sokiem z cytryny.
  2. Odstaw filet na pół godziny.
Farsz szpinakowy
  1. W małym rondelku rozpuść odrobinę masła.
  2. Dodaj szpinak.
  3. Zredukuj ogień i zmiękcz szpinak, aż ten zmniejszy swoją objętość.
  4. Odstaw szpinak do wystudzenia.
  5. Wymieszaj go ze startą mozzarellą.
Masło ziołowo-czosnkowe
  1. Czosnek i pietruszkę drobno posiekaj.
  2. Dodaj je do miękkiego masła i wymieszaj, aż składniki się dobrze połączą.
Ziemniaki
  1. Umyj i obierz ziemniaki ze skórki.
  2. Przekrój je na pół i wrzuć do miski.
  3. Granulowany czosnk, oliwę i sól wsyp do ziemniaków.
  4. Wymieszaj dokładnie całość.
Waszerowanie i nacieranie mięsa
  1. Przekrój pierś w poprzek, do nieco ponad połowy głębokości.
  2. Wypełnij ją farszem serowo-szpinakowym.
  3. Natrzyj filet masłem czosnkowo ziołowym.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne.
  5. Na jego jednej stronie ułóż pierś kurczaka faszerowaną szpinakiem, a po drugiej ziemniaki.
  6. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Karmelizowane pomidorki
  1. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia rozgrzej średnią patelnię.
  2. Roztop na niej łyżkę masła.
  3. Dodaj czosnek, połówki pomidorków cherry i miód.
  4. Wszystko wymieszaj dokładnie.
  5. Smaż pomidorki na średnim ogniu, aż z miodu zrobi powstanie karmel, który je pokryje.
Podanie
  1. Filet przekrój na plastry pod lekkim kątem.
  2. Ułóż plastry piersi na środku talerzu.
  3. Z jednej strony dookoła kurczaka dodaj ziemniaki.
  4. Pomidorki koktajlowe nakładaj po drugiej stronie talerza.