Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Wołowina
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 papryczka chilli
  • 0,5 cebuli
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
Bagietki
  • 420 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 225 ml wody
  • 50 g masła
  • 7 g suszonych drożdży jedno opakowanie
  • 2 jajka + jedno do posmarowania bułek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mielonej cebuli
  • 1,5 łyżki papryki słodkiej
  • 2 płaskie łyżeczki kozieradki
  • Czarnuszka do posypania
Wskazówki
Wołowina
  1. Mięso włóż do miski.
  2. Cebulę i chilli pokrój w kostkę.
  3. Czosnek i natkę drobno posiekaj.
  4. Do miski z mięsem dodaj cebulę, zioła i przyprawy.
  5. Dodaj roztrzepane jajko.
  6. Wyrabiaj mięso, aż będzie się sztywno trzymać.
  7. Owiń wołowinę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Bagietki
  1. Do rondelka wlej wodę, mleko i masło.
  2. Podgrzej mieszankę, aż masło się roztopi i odstaw do wystudzenia.
  3. Wymieszaj w misce mąkę z drożdżami, solą, cukrem oraz wszystkimi przyprawami (poza czarnuszką!) i dodaj wodę z mlekiem i masłem.

  4. Następnie wlej roztrzepane jajka, całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj na oprószonym mąką blacie.
  5. W razie potrzeby dosyp więcej mąki, gdyby ciasto za bardzo się kleiło.
  6. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
  7. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel je na 2 części.
  8. Z każdej z nich uformuj bagietkę i spłaszcz je delikatnie dłonią.
  9. Odstaw bułki do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  10. Nagrzej piekarnik do 205 stopni.
  11. Piecz bagietki przez 10-13 minut.
Zapiekanki
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni
  2. Jedną bagietkę przekrój na pół i na obu częściach połóż plastry sera.
  3. Piecz bułki przez 5-7 minut, aż ser się roztopi.
  4. Wyjmij zapiekanki z pierkarnika i nałóż na nie dużo mięsnego farszu.
  5. Podawaj na dużym talerzu.