Każdy, kto choć raz był nad polskim morzem, pamięta te witryny okraszone banerami „ZAPIEKANKI XXL 50KM”.

Wtedy w głowie pojawia się idealny obraz długich, chrupiących bakietek, wypełnionych po brzegi dodatkami i polanych przepysznym sosem. I jak wielki może człowieka ogarnąć smutek, kiedy okazuje się, że jedyne, co zgadza się z bannerem, to długość bułki – bo nad naszym morzem wciąż królują nieśmiertelne: pieczarki, ser, salami i ketchup. Wszystko – poza ketchupem – mrożone.

Na zapiekanki z naszego przepisu poczekacie nieco dłużej niż przy lokalnej budce, ale za to doznania, które przeżyjecie w trakcie jedzenia zrekompensują ten czas co do sekundy.

Składniki:

skladniki-na-burgery-w-bulkach-grillowych

Wołowina:

400g mielonej wołowiny

1 garść natki pietruszki

1 papryczka chilli

0,5 cebuli

1 jajko

0,5 łyżeczki słodkiej papryki

0,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka kminku

1 ząbek czosnku

0,5 łyżeczki soli

skladniki-na-bulki-grillowe-z-turecka-wolowina

Bagietki:

420g mąki pszennej

50ml mleka

225ml wody

50g masła

7g (jedno opakowanie) suszonych drożdży

2 jajka + jedno do posmarowania bułek

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

2 łyżki mielonej cebuli

1,5 łyżki papryki słodkiej

2 płaskie łyżeczki kozieradki

Czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

  • Wołowina: Mięso wkładamy do miski. Cebulę i chilli kroimy w kostkę, a czosnek i natkę drobno siekamy.  Dodajemy cebulę, zioła i przyprawy do mięsa, a potem wlewamy roztrzepane jajko. Całość dokładnie wyrabiamy. Przyprawioną wołowinę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy wołowinę, którą rozbijamy łopatką na drobne kawałki (tak jak w przypadku chili con carne). Smażymy do momentu, aż mięso zbrązowieje i będzie średnio/dobrze wysmażone w środku. Całość zdejmujemy z patelni i odcedzamy zebrany tłuszcz przez sitko, natomiast wołowinę przekładamy do miski i mieszamy z obfitą łyżką stołową majonezu.
  • Bagietki: Do rondelka wlewamy wodę, mleko i masło. Podgrzewamy mieszankę, aż masło się roztopi. Odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy mąkę, drożdże, sól, cukier i przyprawy (oprócz czarnuszki), a następnie dodajemy wodę z mlekiem i masłem. Roztrzepane jajka również wlewamy do miski i wyrabiamy ok. 7-8 minut, do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli natomiast będzie się ono kleiło, wysypujemy na blat więcej mąki i wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto – tym razem ok. 2 minut – i dzielimy je na 2 części. Z każdej z nich formujemy podłużną bagietkę, którą nieco spłaszczamy dłonią. Bułki odstawiamy do porownego wyrośnięcia na 30 minut, a w tym czasie możemy już nagrzać piekarnik do 205 stopni. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczywo powinno się piec 10-13 minut.
  • Zapiekanki: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (opcja z termoobiegiem). Jedną z bagietek przekrawamy na pół. Na obu połowach kładziemy plastry sera (my użyliśmy mimolette – to pomarańczowy ser smakiem bardzo przypominający cheddar). Bagietkę pieczemy 5-7 minut, do momentu, aż ser się roztopi. Po wyjęciu bułki z piekarnika, nakładamy mięsny farsz na obie połówki, tak aby godnie się prezentował na podstawie.

Podanie:

zblizenie-na-zapiekanki-z-turecka-wolowina-i-cheddarem

 Na duży talerz możecie położyć serwetki w biało-czerwoną kratkę, a na nich umieścić bułki. Jeśli czerpiecie dziecięcą radość z babrania się w jedzeniu, to zapraszamy Was do podjęcia wyzwania ręcznego jedzenia tych blisko czterdziestocentymetrowych zapiekanek. W przeciwnym wypadku, zawsze macie do dyspozycji nóż i widelec.

Bierzcie i jedzcie z tego wszyscy – to jest bowiem prawdziwa zapiekanka, która w barach powinna być wydawana.

Mądry tip:

Jeżeli zostanie Ci jakaś bagietka, będzie jeszcze się nadawać do jedzenia przez 2-3 dni, jeśli pozostawicie ją w chlebaku. Żeby odzyskać świeżość bułki, przed jej ponownym podpieczeniem w piekarniku, powinniście delikatnie skropić je po obu stronach wodą i „wklepać” ją w powierzchnię bułki.

podpis-pod-postem

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Wołowina
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 papryczka chilli
  • 0,5 cebuli
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
Bagietki
  • 420 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 225 ml wody
  • 50 g masła
  • 7 g suszonych drożdży jedno opakowanie
  • 2 jajka + jedno do posmarowania bułek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mielonej cebuli
  • 1,5 łyżki papryki słodkiej
  • 2 płaskie łyżeczki kozieradki
  • Czarnuszka do posypania
Wskazówki
Wołowina
  1. Mięso włóż do miski.
  2. Cebulę i chilli pokrój w kostkę.
  3. Czosnek i natkę drobno posiekaj.
  4. Do miski z mięsem dodaj cebulę, zioła i przyprawy.
  5. Dodaj roztrzepane jajko.
  6. Wyrabiaj mięso, aż będzie się sztywno trzymać.
  7. Owiń wołowinę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Bagietki
  1. Do rondelka wlej wodę, mleko i masło.
  2. Podgrzej mieszankę, aż masło się roztopi i odstaw do wystudzenia.
  3. Wymieszaj w misce mąkę z drożdżami, solą, cukrem oraz wszystkimi przyprawami (poza czarnuszką!) i dodaj wodę z mlekiem i masłem.

  4. Następnie wlej roztrzepane jajka, całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj na oprószonym mąką blacie.
  5. W razie potrzeby dosyp więcej mąki, gdyby ciasto za bardzo się kleiło.
  6. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
  7. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel je na 2 części.
  8. Z każdej z nich uformuj bagietkę i spłaszcz je delikatnie dłonią.
  9. Odstaw bułki do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  10. Nagrzej piekarnik do 205 stopni.
  11. Piecz bagietki przez 10-13 minut.
Zapiekanki
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni
  2. Jedną bagietkę przekrój na pół i na obu częściach połóż plastry sera.
  3. Piecz bułki przez 5-7 minut, aż ser się roztopi.
  4. Wyjmij zapiekanki z pierkarnika i nałóż na nie dużo mięsnego farszu.
  5. Podawaj na dużym talerzu.