Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
5 mins
Łącznie
15 mins
 
Rodzaj dania: napój
Ilość: 2 porcje
Składniki
Gorąca czekolada Red Velvet
  • 500 ml mleka
  • 140 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
  • ok. 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sernikowa bita śmietana
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 55 g serka śmietankowego (np. Łaciaty)
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wskazówki
Sernikowa bita śmietana
  1. Ubij w misce śmietanę na sztywno (ok. 5-10 minut, zaczynając od niskich obrotów miksera, a kończąc na wysokich). Odstaw na bok.

  2. W osobnej misce zmiksuj serek śmietankowy z cukrem pudrem, solą i ekstraktem waniliowym do dokładnego połączenia się składników.

  3. Wprowadź ubitą śmietanę do miski z serkiem przy użyciu szpatułki.

Gorąca czekolada Red Velvet
  1. Rozpuść cukier z mlekiem w rondelku na średnim ogniu, mieszając aż cukier całkowicie się roztopi.

  2. Zdejmij rondelek z ognia, wsyp czekoladę i wymieszaj całość trzepaczką, aż do usyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.

  3. Przelej czekoladę do kubków i wykończ z wierzchu sernikową bitą śmietaną. Włóż do środka słomkę i pij od razu.