gorąca czekolada red velvet

Gorąca czekolada Red Velvet z sernikową bitą śmietaną

by Stonerchef

„Ta gorąca czekolada jest super duper quick” – z takim argumentem nie wolno dyskutować, no bo przyszła żona zawsze ma rację, a jeśli nawet tak nie jest, to robi najlepsze poskramiacze japy z waty, więc dla takiego cuda jak gorąca czekolada red velvet z sernikową bitą śmietaną warto przedłożyć swoją dumę.

Właściwie to oprócz samej mocy prawdziwej gorącej czekolady i jej zniewalająco seksownego wyglądu – który zawdzięcza czerwonemu barwnikowi spożywczemu – to właśnie krem z sernikowej bitej śmietany zapewnia jej tzw. punch! A punch musi być w każdym daniu – nawet w napoju. Zanim więc dokopiecie się do czekolady, czeka Was kilka minut ekstazy w postaci (dosłownego!) spijania śmietanki z kufelka.

Do sernikowej bitej śmietany użyliśmy serka śmietankowego, kremówki, cukru, ekstraktu waniliowego i odrobiny soli dla podkreślenia wyrazistości wykończenia naszej czekolady red velvet. Jeśli chcecie wzbogacić swój boski napój o dodatkową teksturę i podkładkę pod krem, możecie skorzystać z przekrojonych pianek marshmallows.


Do przygotowania gorącej czekolady red velvet przydadzą się:


Także tak… Można zająć się walką z Japą z Waty.

Składniki:

składniki na gorącą czekoladę red velvet

Gorąca czekolada Red Velvet:

500ml mleka

2 łyżki cukru

140g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej/deserowej czekolady

ok. 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

składniki na sernikową bitą śmietanę

Sernikowa bita śmietana:

2 łyżki zimnej śmietany 36% (kremówki)

55g serka śmietankowego (np. Łaciaty)

50g cukru pudru

szczypta soli

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

BIAŁO CZERWONE, TO BARWY NIEPRZEJEDZONE!

Najpierw przygotujemy sernikową bitą śmietanę. W tym celu ubijamy mikserem śmietanę na ztywno, po czym w osobnej misce miksujemy serek śmietankowy, sól, cukier i wanilię do dokładnego połączenia się składników. Ubitą śmietanę wprowadzamy do miski z serkiem przy użyciu szpatułki, aż uzyskamy kremową masę.

sernikowa bita śmietana

W rondelku rozpuszczamy mleko z cukrem na średnim ogniu, mieszając cały czas, aż cały cukier się roztopi. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy do niego czekoladę, mieszając wszystko przy użyciu trzepaczki do momentu, w którym czekolada się rozpuści.

gorąca czekolada

Wsypujemy stopniowo barwnik spożywczy – powinno być go ok. 2 łyżeczki, ale w razie potrzeby dodajemy go do uzyskania upragnionego odcienia czerwieni.

gorąca czekolada red velvet

Czekoladę przelewamy do kubka albo do kufla i wykańczamy na górze sernikową bitą śmietaną.

gorąca czekolada red velvet

gorąca czekolada red velvet

gorąca czekolada red velvet

Teraz wystarczy wbić do środka słomkę, spić całą bitą śmietanę i opróżnić zawartość kubka – póki w brzuszku jeszcze jest miejsce.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
5 mins
Łącznie
15 mins
 
Rodzaj dania: napój
Ilość: 2 porcje
Składniki
Gorąca czekolada Red Velvet
  • 500 ml mleka
  • 140 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
  • ok. 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sernikowa bita śmietana
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 55 g serka śmietankowego (np. Łaciaty)
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wskazówki
Sernikowa bita śmietana
  1. Ubij w misce śmietanę na sztywno (ok. 5-10 minut, zaczynając od niskich obrotów miksera, a kończąc na wysokich). Odstaw na bok.

  2. W osobnej misce zmiksuj serek śmietankowy z cukrem pudrem, solą i ekstraktem waniliowym do dokładnego połączenia się składników.

  3. Wprowadź ubitą śmietanę do miski z serkiem przy użyciu szpatułki.

Gorąca czekolada Red Velvet
  1. Rozpuść cukier z mlekiem w rondelku na średnim ogniu, mieszając aż cukier całkowicie się roztopi.

  2. Zdejmij rondelek z ognia, wsyp czekoladę i wymieszaj całość trzepaczką, aż do usyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.

  3. Przelej czekoladę do kubków i wykończ z wierzchu sernikową bitą śmietaną. Włóż do środka słomkę i pij od razu.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły