„Ta gorąca czekolada jest super duper quick” – z takim argumentem nie wolno dyskutować, no bo przyszła żona zawsze ma rację, a jeśli nawet tak nie jest, to robi najlepsze poskramiacze japy z waty, więc dla takiego cuda jak gorąca czekolada red velvet z sernikową bitą śmietaną warto przedłożyć swoją dumę.
Właściwie to oprócz samej mocy prawdziwej gorącej czekolady i jej zniewalająco seksownego wyglądu – który zawdzięcza czerwonemu barwnikowi spożywczemu – to właśnie krem z sernikowej bitej śmietany zapewnia jej tzw. punch! A punch musi być w każdym daniu – nawet w napoju. Zanim więc dokopiecie się do czekolady, czeka Was kilka minut ekstazy w postaci (dosłownego!) spijania śmietanki z kufelka.
Do sernikowej bitej śmietany użyliśmy serka śmietankowego, kremówki, cukru, ekstraktu waniliowego i odrobiny soli dla podkreślenia wyrazistości wykończenia naszej czekolady red velvet. Jeśli chcecie wzbogacić swój boski napój o dodatkową teksturę i podkładkę pod krem, możecie skorzystać z przekrojonych pianek marshmallows.
Do przygotowania gorącej czekolady red velvet przydadzą się:
- rondelek,
- trzepaczka,
- mikser,
- miska.
Także tak… Można zająć się walką z Japą z Waty.
Składniki:
Gorąca czekolada Red Velvet:
500ml mleka
2 łyżki cukru
140g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej/deserowej czekolady
ok. 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sernikowa bita śmietana:
2 łyżki zimnej śmietany 36% (kremówki)
55g serka śmietankowego (np. Łaciaty)
50g cukru pudru
szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
BIAŁO CZERWONE, TO BARWY NIEPRZEJEDZONE!
Najpierw przygotujemy sernikową bitą śmietanę. W tym celu ubijamy mikserem śmietanę na ztywno, po czym w osobnej misce miksujemy serek śmietankowy, sól, cukier i wanilię do dokładnego połączenia się składników. Ubitą śmietanę wprowadzamy do miski z serkiem przy użyciu szpatułki, aż uzyskamy kremową masę.
W rondelku rozpuszczamy mleko z cukrem na średnim ogniu, mieszając cały czas, aż cały cukier się roztopi. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy do niego czekoladę, mieszając wszystko przy użyciu trzepaczki do momentu, w którym czekolada się rozpuści.
Wsypujemy stopniowo barwnik spożywczy – powinno być go ok. 2 łyżeczki, ale w razie potrzeby dodajemy go do uzyskania upragnionego odcienia czerwieni.
Czekoladę przelewamy do kubka albo do kufla i wykańczamy na górze sernikową bitą śmietaną.
Teraz wystarczy wbić do środka słomkę, spić całą bitą śmietanę i opróżnić zawartość kubka – póki w brzuszku jeszcze jest miejsce.
- 500 ml mleka
- 140 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
- ok. 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki śmietany 36%
- 55 g serka śmietankowego (np. Łaciaty)
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-
Ubij w misce śmietanę na sztywno (ok. 5-10 minut, zaczynając od niskich obrotów miksera, a kończąc na wysokich). Odstaw na bok.
-
W osobnej misce zmiksuj serek śmietankowy z cukrem pudrem, solą i ekstraktem waniliowym do dokładnego połączenia się składników.
-
Wprowadź ubitą śmietanę do miski z serkiem przy użyciu szpatułki.
-
Rozpuść cukier z mlekiem w rondelku na średnim ogniu, mieszając aż cukier całkowicie się roztopi.
-
Zdejmij rondelek z ognia, wsyp czekoladę i wymieszaj całość trzepaczką, aż do usyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
-
Przelej czekoladę do kubków i wykończ z wierzchu sernikową bitą śmietaną. Włóż do środka słomkę i pij od razu.