CiasteczkaKrólestwo SłodkościPrzepisyRozpustaWypiekiGłęboko smażone Oreo z solonym karmelem

4 kwietnia, 2017by Stonerchef2

Kiedyś jeden z naszych czytelników podesłał nam propozycję stworzenia przepisu, w którym główną rolę pełniłoby głęboko smażone oreo. Okej – nie ma problemu. Puszyste i wilgotne ciasto, do tego czekoladowa masa ciasteczek rozpływająca się w ustach, a to wszystko wypełnione solonym sosem karmelowym. Mówisz, masz!

Oprócz tego, że ciasteczka oreo smażone w głębokim oleju to już rozpusta sama w sobie, to jednak czegoś nam w tym pomyśle brakowało. Posypać cukrem pudrem? To chyba oczywiste. Tylko co dalej? Na szczęście pod ręką mieliśmy solony karmel – a nie skorzystać z solonego karmelu w przypadku takiego deseru, to jak powiedzieć Hubertowi Urbańskiemu, że rezygnujemy z gry, kiedy w pytaniu o milion pojawia się problem współczesnego ujęcia hasła „carpe diem”. No szczyt głupoty i brak jakiegokolwiek poszanowania!

Mało tego, to chyba jeden z najszybszych przepisów do przygotowania z naszego bloga, więc nawet jeśli Waszym ulubionym trudnym słowem jest „prokrastynacja”, to wymówka czasowa urasta już do rangi kuriozum. A my przecież jesteśmy poważnym blogiem naukowym.


Do przygotowania głęboko smażonych Oreo z solonym karmelem potrzebne będą:

  • duża miska,
  • głębokie naczynie, np. wok, garnek albo frytownica,
  • szczypce lub łyżka cedzakowa.

Wiecie, co jest lepsze od zapachu napalmu o poranku? Zapach rozgrzanego oleju roślinnego.

Składniki:

głęboko smażone oreo

Głęboko smażone Oreo z solonym karmelem:

16 ciasteczek Oreo (całych)

150g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

50g brązowego cukru

250ml + 2 łyżki mleka

2 łyżeczki oleju roślinnego

2 litry oleju roślinnego do smażenia

Solony karmel 

Przekręć, nie liż, zamocz w cieście i smaż

W dużej misce łaczymy mąkę,  proszek do pieczenia, sól i cukier. Następnie wlewamy mleko, 2 łyżeczki oleju i kontynuujemy mieszanie, aż ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek.

ciasto do smażenia oreo

Solony karmel wylewamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy go do zamrażarki, aż mocno zesztywnieje.

W tym czasie rozdzielamy ciasteczka Oreo, a kiedy karmel będzie już zwarty, to wycinamy z niego kółka lub nakładamy go łyżeczką na środek ciasteczka i zamykamy Oreo.

oreo z solonym karmelem

Po zamknięciu ciasteczek wkładamy je do zamrażarki na czas rozgrzewania oleju, aby karmel się nie rozpłynął.

No właśnie, olej! Wlewamy go dogłębokiego naczynia i rozgrzewamy porządnie tłuszcz. Żeby sprawdzić, czy olej jest gotowy, bierzemy odrobinę ciasta i patrzymy, czy po wrzuceniu szybko wypłynie na wierzch. Jeżeli odpowiedź brzmi definitywnie „tak”, to może nie wygraliście gwarantowanej kwoty, ale za to wygraliście smażenie Oreo w cieście, więc w sumie chyba jasne, co jest lepsze.

Maczamy oreo we wcześniej przygotowanej masie i smażymy je z każdej strony na złoto.

oreo smażone w woku

usmażone oreo

Na koniec posypujemy ciasteczka cukrem pudrem i oddajemy się dekadenckiej ekstazie.

smażone oreo

smażone oreo smażone oreo smażone oreo smażone oreo smażone oreo smażone oreo

Widzicie ten piękny, wyciekający solony karmel? Smażone Oreo to jest foodporn w wersji ekskluzywnej – coś, po czym można spokojnie napisać do swojego dietetyka: „Stary, nie wyszło.”, a on powie „Nie martw się, też bym nie dał rady się oprzeć”.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
10 mins
Łącznie
20 mins
 
Ilość: 16 ciasteczek
Składniki
  • 16 ciasteczek Oreo (całych)
  • 150 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g brązowego cukru
  • 250 ml + 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2 litry oleju roślinnego do smażenia
  • solony karmel
Wskazówki
Ciasto
  1. Wymieszaj w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Następnie wlej mleko, 2 łyżeczki oleju i mieszaj dalej, aż ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek.

Smażone Oreo
  1. Wylej solony karmel na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż go do zamrażarki, aż mocno zesztywnieje.

  2. W tym czasie rozdziel ciasteczka Oreo.

  3. Kiedy karmel będzie już zwarty, wytnij z niego kółka lub nałóż go łyżeczką na środek ciasteczka i zamknij Oreo.

  4. Włóż ciasteczka do zamrażarki na czas rozgrzewania oleju, aby karmel się nie rozpłynął.

  5. Wlej olej do głębokiego naczynia i rozgrzej go porządnie. Aby sprawdzić, czy olej jest gotowy, dodaj kawałek ciasta do tłuszczu - jeśli szybko wypłynie, a dookoła zaczną tworzyć się bąbelki, to znaczy, olej jest gotowy.

  6. Obtocz Oreo dokładnie w cieście i smaż je w głębokim oleju na złoto z każdej strony.

  7. Wyjmij ciasteczka z naczynia, odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i posyp je cukrem pudrem.

ZapiszZapisz