POZNAJMY SIĘ
Dowiedz się, kim jesteśmy, czym zajmujemy się zawodowo — i co nam przyszło do głowy, że zaczęliśmy edukować Polaków o konopiach.
Parę słów o nas
Żyjemy w symbiozie, edukujemy o konopiach i tworzymy w kuchni rozpustne dzieła sztuki. Jeszcze kilka lat temu nikt nas się tu nie spodziewał. Prawdę mówiąc, my siebie też nie. I to pokazuje, jak wspaniale przewrotne bywa życie.
Z wykształcenia jesteśmy psychologami (oboje jesteśmy absolwentmami SWPS), zawodowo pracujemy od ponad 5 lat jako ghostwriterzy, czyli specjaliści od treści internetowych występujących w pozycji „szarej eminencji” — do niedawna wyłącznie na amerykańskich rynkach konopnych.
Ciągle zbieramy wiedzę, analizujemy badania, tworzymy treści popularnonaukowe i pomagamy rozwijać się tamtejszym firmom poprzez content komercyjny. Przez ten czas napisaliśmy około tysiąca artykułów i braliśmy udział w tworzeniu marek, które dzisiaj szturmem zdobywają świat produktów konopnych za Oceanem. Jeśli wpiszecie po angielsku, jak palić hasz albo jak wybrać najlepszy olej CBD na ból, jest szansa, że w pierwszej piątce traficie na nasze artykuły.
Nasze prace były też publikowane w dużych amerykańskich outletach mediowych, jak np. The Observer czy LA Weekly. Przy tym działamy jeszcze na rodzimym polu z misją zwiększania świadomości na temat całego spektrum konopi w naszym społeczeństwie. Jesteśmy też pacjentami medycznej marihuany i zorganizowaliśmy pierwszy w Polsce ślub i wesele konopne.
Krótka historia Stonerchefa
Zanim przystąpiliśmy do Weedukacji, mieliśmy paroletni epizod z tworzeniem rozpustnych przepisów, które służą celebrowaniu życia przy stole. Trwało to od 2016 do połowy 2019 roku. Chcieliśmy z jednej strony przemycić naszą filozofię dbania o jakość produktów, a z drugiej cały czas chodził nam po głowie ten człon „Stoner” — wtedy mogliśmy nawiązać do naszej pasji chociaż poprzez nazwę.
W tzw. międzyczasie rozwijaliśmy się w obranym zawodzie, tworząc cały czas treści dla naszych zagranicznych klientów i obserwując, jak prężnie rozwija się rynek konopny w USA i w Kanadzie. Mając na blogu ponad 500 przepisów i chcąc też rozwijać się w kierunku konopi tutaj, w Polsce, powołaliśmy do życia Weedukację, zostając jednocześnie pacjentami medycznej marihuany. Stopniowo odbijaliśmy od kulinariów w stronę popularyzowania nauki o konopiach i tak już przepadliśmy do reszty.
Dzisiaj łączymy Weedukację z przepisami kulinarnymi z medyczną marihuaną; w 2019 roku założyliśmy kanał na YouTubie, na którym rozwijamy oba tematy. Jesteśmy Waszą biblioteką wiedzy o konopiach, do której możecie zajrzeć — a nawet zagadać — kiedy tylko chcecie.
Z czego jesteśmy najbardziej dumni?
Stonerchef jest naszym jednym wielkim powodem do dumy, jednak mamy parę rzeczy, którymi szczególnie zapisaliśmy się na karatach polskiej kultury konopnej.
Pierwszy w Polsce ślub konopny
30 sierpnia 2019 roku zorganizowaliśmy ślub i wesele konopne. Było to pierwsze takie wydarzenie w naszym kraju w pełni przygotowane w tematyce marihuany i konopi włóknistych. My, jako pacjenci (i goście, którzy mogli), korzystaliśmy z leczniczego suszu, a pozostałe grono uczestników mogło się raczyć jointami i pozostałymi wyrobami z konopi włóknistych przy okazji korzystania z konopnego barku (a ten napar…). W ogrodzie wisiały snopy dojrzałych roślin, wnętrze zdobiły wieńce i liście konopne, a topy były wpięte nawet we włosy Panny Młodej i butonierkę Pana Młodego. Całości dopełniało stonerskie jedzenie z eleganckim zacięciem. Wydarzenie odbiło się szerokim echem w ogólnopolskiej prasie; pisał o nim m.in. Onet.pl i Noizz, a nasz reportaż w social mediach obejrzało blisko milion osób.
Edukacyjno-kulinarny podręcznik o konopiach
„Konopne gotowanie” to jedyna taka pozycja w Polsce, która łączy w sobie cały elementarz podstawowej wiedzy o marihuanie z ponad 80-cioma przepisami na dania, o których nie śniło się nawet najwybitniejszym filozofom. Nasza książka łamie bariery pokoleniowe i wyjaśnia pozornie skomplikowane rzeczy w przystępny sposób, jak podczas rozmowy z przyjacielem. Po jej lekturze uprzedzenia padają niczym mury Jerycha pod naporem faktów, a pierwotny dysonans łagodzony jest przez połączenia smakowe, które wnoszą na wyżyny — i kulinarne, i te wynikające z samej konsumpcji terapeutycznego jedzenia.
Zapisz się do newsblettera i pobierz dwa darmowe przepisy wraz z tajemniczą niespodzianką dla każdego Stonersa
Fizycznie Cię nie adoptujemy, ale nasza newsbletterowa rodzina powita Cię otwartymi ramionami. Bądź na bieżąco z najnowszymi informacjami o konopiach, korzystaj ze zniżek na produkty od najlepszych polskich marek i czerp wiedzę z bonusowych materiałów, które otrzymają tylko newsbletterowicze.
Chcesz z nami współpracować?
Napisz wiadomość na adres
wspolpraca@stonerchef.pl
O Stonerchefie
Stonerchef to portal edukacyjny o konopiach, który stanowi bibliotekę rzetelnej wiedzy opartej o najnowsze badania. Pomagamy zrozumieć z pozoru trudne rzeczy w przyjemny sposób.
Pokrywamy pełne spektrum tematów, od marihuany przez konopie włókniste po potencjał terapeutyczny tych roślin, aspekty psychologiczne, historię, kulturę i odpowiedzialne użytkowanie.
Zaczynaliśmy od rozpstnych przepisów na gastro okraszonych logiem z bongo. One nadal tu są — całe 500 sztuk.
Informacja
Treści zawarte na stronie są jedynie opisem dostępnej literatury naukowej na temat konopi. Nie stanowią one porady medycznej — i nie powinny być tak traktowane. Jeśli takiej potrzebujesz, skonsultuj się z lekarzem specjalizującym się w tego typu terapiach.
W naszych materiałach edukacyjnych znajdują się też linki afiliacyjne. Każdy zakup polecanego przez nas produktu z tego linka sprawia, że otrzymujemy od niego prowizję. To z kolei pomaga nam rozwijać naszą działalność edukacyjną.