HomeCategoryWytrawne Imperium - Stonerchef

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2020/01/pizzetplus-scaled.jpg

Właśnie nadszedł ten dzień, kiedy operacja #PIZZETPLUS zatacza kolejne kręgi, tym razem robiąc desant na YouTube’a. Stonerskie ciasto na pizzę pokochały masy ludzi. Pizzetplus ruszyło Polaków z kanap, a w domach na dobre zapanowała ułańska fantazja połączona z włoskim temperamentem. Żebyście nas nie zrozumieli źle, to jest idealne ciasto na STONERSKĄ pizzę — nie neapolitańską,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/11/IMG_3118.jpg

Przepis na tę kanapkę czerpie inspirację z naszego ostatniego oczekiwania na samolot na lotnisku w Luton o godzinie 3:00, kiedy jedyną otwartą „restauracją” był Burger King, a naszym ratunkiem na ówczesne stłumienie głodu — kanapka crispy chicken. Tak nam jakoś wtedy zasmakowała (połączenie, w sumie, nie kanapka), że postanowiliśmy ją przenieść na grunt wysokiej jakości...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/09/upieczone-bajgle.jpg

Podróże kształcą — nie da się temu zaprzeczyć. Ręce również kształcą — i tu próżno szukać kontrargumentów. A nasze bajgle są niejako dziećmi tych dwóch „kształcicieli”. Mięciutkie i napowietrzone w środku, obłędnie chrupiące na zewnątrz i posypane makiem, sezamem, czy po prostu wysmarowane jajcem — smakują wybornie. Dzisiaj dzielimy się przepisem na ciasto do naszych...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/08/kurczak-po-koreansku.jpg

Korean Fried Chicken zapewnia nam idealny poziom ostrości — jest ich bowiem kilka. Mamy taką niewinną, pieprzną ostrość; jest i poziom ostrości dający się bardziej we znaki, bo głęboki i paprykowy, ale jednak niezmieniający koloru twarzy; o ekstremum, gdzie ostrość sprawia bezpośredni ból, nie będziemy się wypowiadać, bo to po prostu nie dla nas. Natomiast...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/06/kebab.jpg

Swego czasu Polskę ogarnął prawdziwy szał kebabowy. Chwilami kebabowni było prawie tyle, co aptek, a to już nie lada wyczyn. Polacy pokochali skrawane mięso z kurczaka lub „baraniny” w dopasowanej do swoich kubków smakowych odsłonie. Cały kraj jechał na cienkim i grubym, a za przepis na dobry kebab pewnie niejeden Jan III Sebiski dałby się...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/06/gotowe-burrito-z-policzkami-wolowymi.jpg

Podobnie jak księżyc, my też mamy swoje fazy i w ostatnich tygodniach nadeszła do nas faza curry i chęć na indyjskie żarełko w fuzji z inną kuchnią etniczną. W przypływie weny twórczej odstawiliśmy więc takiego combosa, że sami zbieraliśmy szczęki z podłogi. Jesteście gotowi na prawdziwą podróż międzykontynentalną? Burrito z policzkami wołowymi było dla nas...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/05/kukurydziana-tortilla.jpg

Można robić tacosy w pszennych tortillach — co sami niejednokrotnie popełnialiśmy — ale dopiero kukurydziane tortille pozwalają poczuć, jak smakuje wyrafinowany tacosik. Jest to zdecydowanie lepszy rodzaj „pieczywa” do tej formy podania mięsa, choć niełatwy. Już spieszymy z wyjaśnieniami. Przygotowując kukurydziane tortille możemy się potknąć w dwóch miejscach. Pierwszym smutnym zderzeniem z rzeczywistością jest fakt,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/04/wolowina-bulgogi.jpg

Wołowina bulgogi to nasz nowy faworyt wśród wszystkich dań z tzw. „szybkiej patelnii”. Jest głęboka w smaku, dość esencjonalna od sosu sojowego, słodka od miodu (lub cukru, w zależności od wersji) i charakterna dzięki paście gochujang. A do tego bardziej błyskawiczna od błyskawicy. Wołowina bulgogi — o ile dobrze kalkulujemy — liczy sobie 7 składników,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/03/jak-przygotowac-burgery.jpg

Być może nie formułujecie tego pytania dokładnie w ten sposób, ale często pytacie nas, jak wysmażyć mięso na burgera, jaki ser dobrać, gdzie dostaniecie takie piękne maślane bułki, jak my robimy te sosy, czy możemy przestać was torturować bezwstydnymi zdjęciami jedzenia o późnych porach wieczorowych i takie tam, więc wychodzimy do Was z poradnikiem —...