Stało się… Mamy idealny przepis na żelki z CBD. W sensie na bazę do żelek; wychodzą mięciusie, soczyste, pełne w smaku — a do tego są zdrowe.
Tak, w tym stwierdzeniu nie ma ani grama (he he) przesady. Jeśli kochacie żelki, a cierpicie na przewlekłe wyrzuty sumienia z powodu połykania codziennej litanii chemii z ich składu, to dzisiaj przybywamy Wam na ratunek.
Nasze żelki mają w sobie jedynie pięć składników:
- Sok z cytryny
- Miód
- Żelatynę
- Kurkumę
- Izolat CBD od Eir Health (20% taniej z kodem „stonerchef”)
Przy robieniu żelek z CBD korzystamy z izolatu, ponieważ ta forma kannabidiolu jest pozbawiona smaku i zapachu. To, z kolei, sprawia, że nasza baza nie musi walczyć z botanicznym posmakiem, a zamiast tego może cieszyć nasze podniebienie swoją naturalną słodyczą i kwasowością.
ZOBACZ WIĘCEJ: CO TO JEST IZOLAT CBD (I KIEDY SIĘ PRZYDAJE)?
Jak tak się teraz przyglądamy temu przepisowi na żelki, to w sumie one się wydają takie ajurwedyjskie nawet — trzeba kiedyś rozważyć pomysł żelek CBD z kurkumą, kardamonem, cynamonem, anyżem i goździkami.
Póki co pozostajemy przy nieco prostszych rozwiązaniach. Samo połączenie miodu, kurkumy i soku z cytryny sprawia, że nasze żelki tak wspaniale tańczą po kubkach smakowych, że nagle kolejne sztuki wskakują co rusz do buzi — jakby nieproszone, a jednak bardzo pragnięte.
W ogóle ten przepis na żelki jest tak łatwy, że można skisnąć ze śmiechu.
Chociaż kiszone żelki to już byśmy zostawili amatorom ekstrawaganckich połączeń smakowych.
Składniki na kwaśne żelki cytrynowe z CBD, miodem i kurkumą
- 60 ml soku z cytryny
- 20 g miodu
- 15 g żelatyny
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- Izolat CBD (wg uznania)
- Silikonowa forma w misie
- Pipeta
Przepis na żelki (krok po kroku):
- Wymieszaj wszystkie składniki żelek w miseczce i odstaw na ok. 15 minut lub do napęcznienia żelatyny.
- Przenieś zawartość miseczki do rondelka i rozpuszczaj na małym ogniu, aż uzyskasz płyn o jednolitej konsystencji. Pamiętaj, żeby nie doprowadzić bazy do zagotowania.
- Nabieraj bazę żelkową do pipety i wypełnij nią formę do że;lek.
- Wstaw żelki do lodówki na ok. 30 minut.
Z tego przepisu wychodzi ok. 50 małych żelek-misiów.
Mądry tip: jeśli zostanie Ci jeszcze baza żelkowa po wypełnieniu pierwszej foremki, możesz ją podgrzać ponownie, gdy tylko forma będzie gotowa po wyjęciu z niej pierwszej partii.
Przez długi czas doszukiwaliśmy się jakiegokolwiek minusu w tym przepisie, bo w głowach nam się nie mieściło, że można stworzyć coś tak doskonałego. No, kochani Stonersi, jest jedna skaza na tych żelkach.
Tzn. inaczej: te żelki zostawiają na człowieku małą skazę.
I nie są to bynajmniej wyrzuty sumienia.
Chodzi o kurkumę.
Ona zostaje na palcach dosłownie po każdym takim misiu, więc jak zjecie ich dużo na raz, to Wasze opuszki mogą przypominać fryzurę Donalda Trumpa. A jak się jeszcze nie będziecie z nią ostrożnie obchodzić podczas przygotowania samych żelek, to będziecie cali ze złota; normalnie można będzie Was wręczać zamiast oskarów.
Ale to wszystko i tak staje się nieważne wraz z pierwszym łykniętym misiem.