Nasza historia ze smakiem róży to klasyczna historia „od konfliktu do przyjaźni”. Kiedyś nie wzięlibyśmy do ust niczego z różą, bo za mocno dawała nam perfumem. Ale teraz wiemy, że jest róża i RÓŻA; i ta druga to jest coś, do czego chcemy wracać namiętnie. Dzisiaj wracamy w formie drożdżówek z konfiturą różaną, dipem mascarpone – i medyczną marihuaną.
Na przestrzeni ostatniego roku staliśmy się prawdziwymi mistrzami drożdżówek. Wszystko za sprawą krakowskiej piekarni Handelek, która zainspirowała i oczarowała nas m.in. swoimi drożdżówkami z różą i twarogiem oraz takimi wypełnionymi pastą tahini (przeogromny sztos), o uzależniającym krantzu już nie wspomninając.
Do ciasta drożdżowego zawsze mieliśmy dobrą rękę — patrz: nasze pączki, drożdżówki cynamonowe, maślane brioszki czy chleb tostowy — ale dzisiaj czujemy się prawdziwymi władcami drożdży. Mogliby nas obudzić o 3 w nocy i kazać maszerować do kuchni, postawić przed robotem kuchennym w anturażu mąki, jaj, mleka i cukru, a my byśmy zrobili takie drożdżówy, że koguty zaczęłyby piać z zachwytu przed wschodem słońca.
Dzisiaj mamy dla Was przepis na drożdżówki delikatne niczym pole do żartów w XXI wieku. Wysmarowaliśmy je w środku konfiturą z róży, uzupełniając całą kompozycję waniliowym dipem mascarpone, w którym zanurzamy każdą mini drożdżówkę według uznania. Smaki, choć łagodne, nie nudzą się ani przez chwilę; zamiast tego delikatnie łechcą podniebienie i otulają różaną słodyczą z każdym kęsem.
Chociaż nie będziemy ukrywać, że kęs to nie jest dobre słowo w tym przypadku, nasze różane drożdżówki znikają na hapsa.
Składniki na mini drożdżówki z różą, mascarpone i medyczną marihuaną (ok. 15 sztuk):
- 15 g masła w temperaturze pokojowej
- 5 g masła z medyczną marihuaną
- 60 ml pełnotłustego mleka (najlepiej 3,5%)
- 7 g świeżych drożdży
- 25 g białego cukru
- ok. 150 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 450 lub 480)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 małe jajko
- 180 g konfitury różanej
- 100 g mascarpone
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliiowego
- Cukier puder do smaku (opcjonalnie)
Przepis na mini drożdżówki z różą, mascarpone i medyczną marihuaną:
- Rozpuść w mleku oba masła wraz z cukrem w rondelku (mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące). Dodaj drożdże, zamieszaj całość i odstaw na ok. 5 minut do wystudzenia. W tym czasie wymieszaj w osobnej misce mąkę z solą.
- Przelej zaczyn drożdżowy do miski miksera i zacznij stopniowo dodawać mąkę, aż uzyskasz ciasto o luźnej, lejącej konsystencji. Pracuj końcówką „mieszadłem”.
- Wprowadź do masy jajko i kontynuuj miksowanie, aż połączy się z resztą składników. Zmień końcówkę na haki do wyrabiania ciasta i stopniowo dosypuj resztę mąki, aż uzyskasz masę o jednolitej, sprężystej i elastycznej konsystencji. Odstaw ciasto pod przykryciem w natłuszczonej misce w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
- Wyjmij ciasto na blat posypany mąką. Rozwałkuj je na arkusz o grubości 1 cm i rozsmaruj na nim konfiturę z róży. Zwiń całość w rulon (od dłuższej strony), po czym podziel na kilkanaście drożdżówek.
- Przenieś drożdżówki na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia — tym razem na godzinę — przykrywając je folią lub większą blachą. Pod koniec wyrastania nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
- Piecz drożdżówki z różą przez ok. 10–12 minut. To jest dobry czas na przygotowanie dipu mascarpone. W tym celu wymieszaj serek z ekstraktem waniliowym i cukrem pudrem.
- Wystudź drożdżówki i zajadaj, zanurzając każdą z nich w kremowym dipie.
Ta nazwa „mini drożdżówki” jest tak naprawdę bardzo złudna, bo siła przyciągania na linii usta – ciasto drożdżowe skutecznie sprawia, że w ostateczności ma się wrażenie, jakby się połknęło całą dużą drożdżówę. Dawkowanie w tym przepisie jest dość skromne; tu wzięliśmy pod uwagę ich smakowitość i trudność do odraczania gratyfikacji u fanów ciast drożdżowych, coby wszystko odbywało się z ogólnie przyjętymi zasadami odpowiedzialności.
A TUTAJ znajdziecie kalkulator kannabinoidów w maśle konopnym, dzięki którym z łatwością sami obliczycie ich stężenie w swojej infuzji.
Enjoint!
Zobacz więcej przepisów na drożdżówki
- Drożdżówki cynamonowe z chałwą i żurawiną
- Drożdżówki cynamonowe z kremem pistacjowym
- Drożdżówki z dżemem wiśniowym
- Mini drożdżówki cynamonowe z sernikowym lukrem
- Drożdżówki z kremem Oreo