sernik Nutella

Szykowny sernik Nutella z truskawkami

by Stonerchef

Truskaweczko, powiedz przecie – dlaczego najlepiej smakujesz z Nutellą?

Sernik Nutella to coś, co musiało się o tej porze wydarzyć. Słońce nagrzewa w pełnej krasie, sezon na truskawki trwa w najlepsze, a w sklepie zawsze znajdzie się jakiś słoiczek/słój/wiadro Nutelli, a wiadomo, że nic tak nie robi dobrze podniebieniu jak zajadanie się truskami maczanymi w płynnej czekoladzie lub w kremie o podobnej konsystencji.

Dlatego właśnie jesteśmy tu z naszym szykownym sernikiem Nutella, który – jak każde nasze ciasto – jest wyjątkowy. I to pod każdym względem.

Po pierwsze primo -ten serniczek jest tak niebiańsko delikatny w konsystencji, że bardziej przypomina mus, który z każdym widelczykiem nabieranego ciasta ścieli kubkom smakowym przytulne, czekoladowe łóżeczko z kołdrą o smaku orzechów laskowych.

Po drugie primo – truskawkowość tego sernika prezentuje się wielowymiarowo, ponieważ zaraz na spodzie z ciasteczek o smaku brownie i solonego karmelu (chwileczkę, jeszcze nie skończyliśmy – czytać dalej!) ląduje ganasz z czekolady deserowej w zorganizowanej grupie przestępczej z kawałków naszych soczystych, polskich truskawek.

A po trzecie primo, ultimo – Nutella opanowała każdy zakamarek tego przybytku słodkiej nagrody. Jest w spodzie, dominuje w masie sernikowej, a podczas jedzenia nasz mózg przeliterowuje sobie to pyszne słowo wielkimi znakami. Zalecamy Wam przygotować jakieś wiadro na ślinę.


Do przygotowania sernika Nutella z truskawkami przydadzą się:


Przed nami piękne chwile.

Składniki:

składniki na spód do sernika

Spód do ciasta:

200g ciasteczek Hit o smaku brownie i karmelu

2 łyżki Nutelli

składniki na warstwę między spodem a masą

Warstwa między spodem, a masą:

100g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady deserowej

100g śmietanki 36% (kremówki)

Kilkanaście truskawek

składniki na masę do sernika nutella

Masa na sernik Nutella:

420g śmietanki 36% (kremówki)

400g serka śmietankowego

30g cukru pudru

250g Nutelli

Faza pierwsza: Nutella w spodzie

Zaczynamy od przygotowania spodu. W tym celu możemy najpierw wyjąć formę do ciasta i wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie odstawić na bok, a czas pracy malakserem. No właśnie, w pojemniku malaksera umieszczamy ciasteczka wraz z Nutellą i miksujemy je na konsystencję mokrego piasku.

spód zmiksowany w malakserze

Przenosimy masę na spód do przygotowanej wcześniej formy i dociskamy go do jej krawędzi.

spód na sernik nutella w formie

Spód na sernik Nutella wkładamy do lodówki na czas przygotowania pierwszej warstwy ciasta i masy.

Faza druga: czekolada z truskawkami

W rondelku podgrzewamy śmietankę na małym ogniu, aż będzie gorąca, ale nie zagotowana. Następnie wylewamy ją na czekoladę i mieszamy, aż ta się dokładnie rozpuści i połączy ze śmietanką.

polewa czekoladowa do sernika nutella

Wyjmujemy z lodówki formę ze spodem i rozprowadzamy po niej nasz czekoladowy ganasz. Na wierzchu zaś lądują truskawki.

spód sernika nutella z warstwą truskawek

Spód ponownie wstawiamy do lodówki.

Faza trzecia: Nutella w serniku

W jednej dużej misce ubijamy serek śmietankowy z Nutellą, aż masa będzie delikatna i puszysta, ok. 2 minuty. W osobnej misce ubijamy śmietankę na sztywno wraz z cukrem pudrem, po czym łączymy zawartość obu misek, miksując do momentu, w którym nasza masa będzie jednolita.

gotowa masa na sernik Nutella

Masę na sernik Nutella rozprowadzamy po formie ze spodem i wyrównujemy ją z wierzchu szpatułką.

sernik nutella przed schłodzeniem

Sernik wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie możemy go wykończyć truskawkami i innymi elementami dekoracji – my użyliśmy własnoręcznie robionych rurek czekoladowych i kakao.

sernik Nutella sernik Nutella sernik Nutella sernik Nutella sernik Nutella sernik Nutella

To jest definitywnie ciasto na szczególne okazje. Mało tego, ma wiele wspólnego ze zdrowiem – dość zdrowo bowiem polecieliśmy z Nutellą, na szczęście kiedy wydaje się nam, że już nie zmieścimy kolejnej łyżeczki, natrafiamy na specjalną warstwę z truskawkami, których soczystość i orzeźwienie sprawiają, że nasza pamięć krótkotrwała pozbywa się tej głupiej wątpliwości.

podpis pod postem

 

 

Zobacz również inne artykuły