pączki z dżemem wiśniowym

Pączki z dżemem wiśniowym i kakaowym lukrem (przepis z THC)

by Stonerchef

Od dzisiaj do słownika języka stonerskiego wchodzi nowe wyrażenie. Zamiast „wisienka na torcie” jest „wisienka na pączku”. I w pączku też, a co!

Czasami człowiek ma po prostu ochotę na najzwyklejszego pączka z dżemem; nie z chałwą, nie z karmelem, nie z sosem serowym. To ma być pączek z dżemem — i już!

U nas w domu trzymamy kilka rodzajów dżemów, wszystkie oczywiście od naszych mam. Nasze mamy bardzo lubią robić przetwory, no i nie będziemy ukrywać, że mają do tego bardzo duży dar. Gdyby świat miał się powoli kończyć, a my mielibyśmy w domu wyłącznie składniki na pączki, to byłaby to najlepsza fiesta z powodu armagedonu, jaką można sobie wyobrazić.

Do pączków zazwyczaj dajemy powidła truskawkowe, śliwkowe, albo dżem z jagód lub wiśni.

I to właśnie te ostatnie są bohaterem naszego dzisiejszego przepisu na pączki.

Dżem uprzednio miksujemy na bardzo gładką masę, którą później nabijemy pąkale po brzegi. Dokładnie tak, jak powinno to wyglądać, a nie, że gdzieś tam za górami, za lasami, od tyłu lewego boku można doszukać się maźnięcia dżemem.

U nas, tradycyjnie, na bogato.

I w dodatku z najlepszym przepisem na ciasto na pączki.

Szybki rzut okiem na sprzęt, listę zakupów i zabieramy Was na festiwal Pąchella 2021 — grają Wiśnie i Kakao..

Sprzęt potrzebny do przygotowania pączków z dżemem wiśniowym i kakaowym lukrem:

  • Mikser lub robot kuchenny
  • Duża miska
  • Duży garnek z grubym dnem
  • Termometr kuchenny
  • Worek cukierniczy z długą końcówką do nadziewania
  • Wałek
  • Łyżka cedzakowa

A teraz, drodzy Stonersi, lista zakupów.

Składniki na pączki z dżemem wiśniowym i kakaowym lukrem (proporcje na 20 sporych pączków):

  • 1kg mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 24g suchych drożdży (3 saszetki)
  • 500ml mleka
  • 130g cukru
  • 6 żółtek
  • 1 jajko całe
  • 50 g zwykłego masła
  • 50 g masła z THC (dostosuj do swojej tolerancji)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Smalec gęsi do smażenia (ok. 1,2 litra)
  • Wypełnienie: dżem wiśniowy (zmiksowany na gładko)
  • Lukier: 100 g cukru pudru / 6 łyżek wody / 1/2 – 1 łyżeczki kakao

ZOBACZ: Kalkulator dozowania THC w przepisach z medyczną marihuaną

Przepis na pączki z wiśniami (krok po kroku):

  1. Zacznij od zmiksowania dżemu wiśniowego w malakserze do gładkiej konsystencji. Jeśli Twój dżem ma kawałki wiśni, wyjmij kilka i przygotuj do dekoracji pączka.
  2. Przygotuj ciasto zgodnie z instrukcjami z TEGO przepisu, do momentu, w którym pączki wyrosną po raz drugi i będą gotowe do smażenia.
  3. Rozgrzej smalec w garnku do temperatury 175 stopni. Smaż pączki partiami — najlepiej po dwie sztuki — przez ok. 2 minuty z każdej strony, przewracając je na drugą stronę drewnianym patyczkiem.
  4. Wyjmij pączki na ręcznik papierowy i odsącz je z nadmiaru tłuszczu. Daj im nieco przestygnąć.
  5. Nałóż końcówkę do nabijania na worek cukierniczy i wypełnij go zmiksowanym dżemem wiśniowym.
  6. Wbij końcówkę w jeden bok pączka (cała tytka powinna w niego wejść) i zacznij go nadziewać jagodami, aż dżem zacznie wychodzić z dziurki.
  7. Przygotuj lukier: wymieszaj w miseczce cukier puder z wodą i kakao, aby uzyskać względnie gęstą, lecz nadal lejącą się masę.
  8. Wysmaruj pączki lukrem przy pomocy pędzelka. Pozwól mu osadzić się na pączkach.
  9. .Teraz postaw wisienkę na pączku. To lepsze niż truskawka na torcie.

pączki z dżemem wiśniowym pączki z dżemem wiśniowym

Teraz wyobraźcie sobie moment spotkania zębów z pączkiem: najpierw wtapiają się w delikatny lukier kakaowy, później napotykają pergaminową lekkość i chrupkość wierzchu ciasta, żeby zaraz wylądować na mięciutkim, dobrze napowietrzonym cieście drożdżowym i zderzyć się z soczystymi wiśniami w formie dżemu. Lepiej być nie może.

Zobacz również inne artykuły