Od dzisiaj do słownika języka stonerskiego wchodzi nowe wyrażenie. Zamiast „wisienka na torcie” jest „wisienka na pączku”. I w pączku też, a co!
Czasami człowiek ma po prostu ochotę na najzwyklejszego pączka z dżemem; nie z chałwą, nie z karmelem, nie z sosem serowym. To ma być pączek z dżemem — i już!
U nas w domu trzymamy kilka rodzajów dżemów, wszystkie oczywiście od naszych mam. Nasze mamy bardzo lubią robić przetwory, no i nie będziemy ukrywać, że mają do tego bardzo duży dar. Gdyby świat miał się powoli kończyć, a my mielibyśmy w domu wyłącznie składniki na pączki, to byłaby to najlepsza fiesta z powodu armagedonu, jaką można sobie wyobrazić.
Do pączków zazwyczaj dajemy powidła truskawkowe, śliwkowe, albo dżem z jagód lub wiśni.
I to właśnie te ostatnie są bohaterem naszego dzisiejszego przepisu na pączki.
Dżem uprzednio miksujemy na bardzo gładką masę, którą później nabijemy pąkale po brzegi. Dokładnie tak, jak powinno to wyglądać, a nie, że gdzieś tam za górami, za lasami, od tyłu lewego boku można doszukać się maźnięcia dżemem.
U nas, tradycyjnie, na bogato.
I w dodatku z najlepszym przepisem na ciasto na pączki.
Szybki rzut okiem na sprzęt, listę zakupów i zabieramy Was na festiwal Pąchella 2021 — grają Wiśnie i Kakao..
Sprzęt potrzebny do przygotowania pączków z dżemem wiśniowym i kakaowym lukrem:
- Mikser lub robot kuchenny
- Duża miska
- Duży garnek z grubym dnem
- Termometr kuchenny
- Worek cukierniczy z długą końcówką do nadziewania
- Wałek
- Łyżka cedzakowa
A teraz, drodzy Stonersi, lista zakupów.
Składniki na pączki z dżemem wiśniowym i kakaowym lukrem (proporcje na 20 sporych pączków):
- 1kg mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 24g suchych drożdży (3 saszetki)
- 500ml mleka
- 130g cukru
- 6 żółtek
- 1 jajko całe
- 50 g zwykłego masła
- 50 g masła z THC (dostosuj do swojej tolerancji)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Smalec gęsi do smażenia (ok. 1,2 litra)
- Wypełnienie: dżem wiśniowy (zmiksowany na gładko)
- Lukier: 100 g cukru pudru / 6 łyżek wody / 1/2 – 1 łyżeczki kakao
ZOBACZ: Kalkulator dozowania THC w przepisach z medyczną marihuaną
Przepis na pączki z wiśniami (krok po kroku):
- Zacznij od zmiksowania dżemu wiśniowego w malakserze do gładkiej konsystencji. Jeśli Twój dżem ma kawałki wiśni, wyjmij kilka i przygotuj do dekoracji pączka.
- Przygotuj ciasto zgodnie z instrukcjami z TEGO przepisu, do momentu, w którym pączki wyrosną po raz drugi i będą gotowe do smażenia.
- Rozgrzej smalec w garnku do temperatury 175 stopni. Smaż pączki partiami — najlepiej po dwie sztuki — przez ok. 2 minuty z każdej strony, przewracając je na drugą stronę drewnianym patyczkiem.
- Wyjmij pączki na ręcznik papierowy i odsącz je z nadmiaru tłuszczu. Daj im nieco przestygnąć.
- Nałóż końcówkę do nabijania na worek cukierniczy i wypełnij go zmiksowanym dżemem wiśniowym.
- Wbij końcówkę w jeden bok pączka (cała tytka powinna w niego wejść) i zacznij go nadziewać jagodami, aż dżem zacznie wychodzić z dziurki.
- Przygotuj lukier: wymieszaj w miseczce cukier puder z wodą i kakao, aby uzyskać względnie gęstą, lecz nadal lejącą się masę.
- Wysmaruj pączki lukrem przy pomocy pędzelka. Pozwól mu osadzić się na pączkach.
- .Teraz postaw wisienkę na pączku. To lepsze niż truskawka na torcie.
Teraz wyobraźcie sobie moment spotkania zębów z pączkiem: najpierw wtapiają się w delikatny lukier kakaowy, później napotykają pergaminową lekkość i chrupkość wierzchu ciasta, żeby zaraz wylądować na mięciutkim, dobrze napowietrzonym cieście drożdżowym i zderzyć się z soczystymi wiśniami w formie dżemu. Lepiej być nie może.