MięsoObiadRozpustaStoner żarcieWieprzowinaWytrawne ImperiumBrutalne kanapki z orientalnym pulled porkiem, chutneyem z mango i prażonymi orzeszkami

Kanapki z pulled porkiem były tematem przewodnich naszych ostatnich gastro podróży i szlifowania fachu powolnego pieczenia – niech więc te brutalne sandwiche  wypieszczone delikatnym mięsem, słodko-kwaśnym chutneyem z mango, prażonymi orzeszkami, chili i kolendrą będą godnym zwieńczeniem zeszłomiesięcznych inspiracji.

W ciągu ostatnich kilku tygodni mieliśmy okazję spróbować kanapek z pulled porkiem w różnych lokalach i, niekiedy mogłoby się wydawać szalonych kombinacjach smakowych. Wrażeń była cała moc – od wybornej wędzonej wieprzowiny z Pig in Fog na ostro, poprzez delikatny przerost formy nad treścią w Meat Us, aż po ucztę w Wyczesanych Porkach, okraszoną dwiema cudownymi kanapkami – serową wieprzowiną i kolejnym ostrym zawodnikiem w postaci kanapki „Hot and Spicy” – a także łzami wzruszenia.

W międzyczasie mieliśmy jeszcze bardzo udane przeprawy z własną produkcją w postaci porków z czosnkowym alioli, wędzoną szynką i piklami z ogórka, ale dzisiejszy przepis postanowiliśmy zadedykować kuchni dalekowschodniej.

Podyktowane było to między innymi tym, że za oknem można obecnie smażyć jajka sadzone na asfalcie, więc człowiek by się z jednej strony porządnie najadł – jak codziennie – ale z drugiej, tej bardziej praktycznej, zadbał również o odpowiednią soczystość pokarmu i jego wartości orzeźwiające.

Dlatego bazą naszego wieprzowego combo jest pieczona przez 6,5 godziny łopatka wieprzowa, natarta przyprawą 5 smaków i zapiekana w sosie hoisin. W tej kanapce to dodatki dbają o ostrość, więc zależało nam po prostu na mięsku, które będzie intensywnie przyprawione, da nam trochę Azji w środku bułki, ale jednocześnie będzie w miarę neutralne jeśli chodzi o pieprzność.

Wiadomo, że nic tak nie wchodzi, jak wieprzowina ze słodkimi dodatkami. Nie bez powodu ludzie lubują się w schabie z karmelizowanymi jabłkami, czy w polędwiczkach z dodatkiem gruszek. Na naszym pulled porku spoczywa chutney z mango, którego użyliśmy już raz do kurczaka tandoori. Jego delikatnie dżemowa konsystencja i słodko-kwaśny ładunek smakowy zapewniają już pierwszy długi pazur naszym kanapkom.

A teraz pochylimy się nad resztą dodatków. Przede wszystkim mamy sezonowe ogórki gruntowe, które jako pierwsze wprowadzają orzeźwienie kontrujące upały u schyłku wiosny. Tym towarzyszy czerwona cebula w cienkich półplasterkach, posiekane chili, świeża kolendra, kiełki fasoli mung i uprażone orzeszki ziemne wymieszane z solą himalajską. Na końcu zaś sriracha – idealna do wieprzowiny, zadziornie drażąca kubki smakowe i pozwalająca już zamknąć te brutalne kanapki z pulled porkiem.


Do przygotowania kanapek z orientalnym pulled porkiem przydadzą się:


Zapraszamy na kawał bomby smakowej, która pozamiata Was z krzeseł, foteli, czy gdzie tam akurat trzymacie swoje zderzaki podczas czytania tego przepisu.

Składniki (na 4 sztuki):

składniki na kanapki z orientalnym pulled porkiem

Kanapki z orientalnym pulled porkiem:

Ok. 1 kg wolno pieczonej orientalnej szarpanej wieprzowiny

4 bułki do burgerów

1 ogórek gruntowy pokrojony w plasterki

0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w półplastry

Duża garść kiełków fasoli mung

1 posiekana papryczka chili

Garść niesolonych orzechów ziemnych + szczypta soli do wymieszania

Ok. 1,5 łyżki sosu sriracha

Chutney z mango z TEGO przepisu

Majonez i masło do smarowania bułek

Nadjeżdża brutalna wyżerka

Zaczynamy od uprażenia orzeszków ziemnych. Najpierw je siekamy, po czym przenosimy je na dobrze rozgrzaną suchą patelnię i prażymy je tam ok. 2-3 minuty na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas.

Następnie przekrawamy bułki na pół i każdą część smarujemy masłem. Smażymy je ok. 3 minuty na gorącej patelni grillowej, aż spody będą mocno zarumienione i zrobią się chrupiące.

grillowane bułki

zgrillowane bułki

Jeśli wieprzowinę przygotowywaliśmy kilka godzin wcześniej, to podgrzewamy ją w garnku na małym ogniu, aż będzie gorąca. Spody zgrillowanych bułek smarujemy majonezem i kładziemy na nich słuszną porcję soczystego mięsa.

składanie kanapek z orientalnym pulled porkiem

Na wierzch każdej kanapki nakładamy ok. 1 łyżkę chutneyu z mango, a na wierzchu lądują: ogórek, cebula, chili, kiełki fasoli, posiekana kolendra, uprażone orzechy i odrobina sosu sriracha.

wszystkie składniki kanapki przed zamknięciem

Tym razem smarujemy majonezem pozostałe bułki i zamykamy nasze brutalne kanapki.

kanapki z pulled porkiem kanapki z pulled porkiem kanapki z pulled porkiem kanapki z pulled porkiem kanapki z pulled porkiem

Zazwyczaj, jak gościmy u siebie przyjaciół, to eksperymentujemy na nich z naszymi nowymi przepisami – tak też było tym razem. Przed eliminacyjnym meczem do Mundialu w piłkę nożną w Rosji raczyliśmy się tymi właśnie posągami moralnego zgorszenia i transcendentalnego przeżycia dla brzuszków.

No i że pozamiatało – takie przynajmniej opinie słyszeliśmy .

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
  • ok. 1 kg wolno pieczonej orientalnej szarpanej wieprzowiny (przepis dostępny na blogu)
  • 4 bułki do burgerów (przepis dostępny na blogu)
  • 1 ogórek gruntowy pokrojony w plasterki
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w półplastry
  • Duża garść kiełków fasoli mung
  • 1 posiekana papryczka chili
  • Garść niesolonych orzechów ziemnych + szczypta soli do wymieszania
  • ok. 1,5 łyżki sosu sriracha
  • Chutnej z mango (przepis dostępny na blogu)
  • Majonez i masło do smarowania bułek
Wskazówki
  1. Posiekaj orzeszki ziemne i upraż je na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 2-3 minuty na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

  2. Przekrój bułki na pół i każdą część posmaruj masłem. Smaż bułki przez ok. 3 minuty na gorącej patelni grillowej, aż spody będą mocno zarumienione i chrupiące.

  3. Jeśli wieprzowina była robiona dzień wcześniej, podgrzej ją w garnku na małym ogniu, aż zrobi się gorąca. Z kolei spody zgrillowanych bułek smarujemy majonezem i kładziemy na nich słuszną porcję soczystego mięsa.

  4. Na wierzch każdej kanapki nałóż ok. 1 łyżkę chutneyu z mango, po czym dodaj ogórek, cebulę, kiełki fasoli, posiekaną kolendrę, uprażone orzechy i odrobinę sosu sriracha.

  5. Posmaruj majonezem górę bułki i zamknij kanapki.