Jak zrobić krem pistacjowy, który sprawi, że staniecie się ludzkim perpetuum mobile? My to akurat wiemy, a że serce mamy równie wielkie, co apetyt na życie (i na kremy do smarowania), to podzielimy się przepisem.
Przepis na krem pistacjowy do smarowania jest dziecinnie prosty. Jeśli należycie do wcale nie tak rzadkiej odmiany człowieka, która jedyne, z czym się lubi w kuchni, to blender albo malakser — ten przepis jest wręcz stworzony dla Was.
Mało tego, może się zdarzyć tak, że w barku macie akurat tylko pistacje i białą czekoladę — my tam nie wiemy, do barku nikomu nie zaglądamy — i wtedy malakser aż się prosi o wprawienie w ruch i połączenie tych dwóch dekadenckich składników.
Pistacje, wiadomo, są bardziej uzależniające od małych kotków.
Biała czekolada to z kolei drzazga w oku czekoladowych purystów, ale za to ulubiony składnik większości amatorów słodyczy, tak że to połączenie nie ma prawa się nie udać — chyba, że wrzucicie do malaksera pistacje w łupinach, ale mniemamy, że ten przepis na krem pistacjowy będziecie odtwarzać trzeźwi.
Przepis na krem pistacjowy (WIDEO)
Poniżej przedstawiamy listę składników na krem pistacjowy z białą czekoladą. Objaśniamy ten niezwykle skomplikowany proces miażdżenia masy pistacjowej i łączenia ją z masą pseudoczekoladową w walcowym pojemniku z ostrzem obrotowym.
Widzicie? Wszystko można napisać w taki sposób, żeby człowiek się nie połapał z rozumem. A po co? I tak zapomnicie o bożym świecie jedząc to cudo.
Składniki na krem pistacjowy z białą czekoladą:
- 300g łuskanych pistacji (solonych, czyli takich, które w sklepach stanowią większość)
- 150g białej czekolady
Jak zrobić krem pistacjowy z białą czekoladą: krok po kroku
- Zmiksuj pistacje na drobny miał w malakserze.
- Odpal urządzenie na wysokich obrotach, aż tłuszcz zacznie się oddzielać od orzechów.
- Poczekaj kilka sekund i uruchom ponownie malakser. Pracuj nim, aż tłuszcz wydzieli się w takiej ilości, że pistacje nabiorą konsystencji masła. Podziel miksowanie na kilka tur, żeby nie spalić urządzenia. Zbieraj też pistacje z krawędzi malaksera przy użyciu szpatułki.
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej w rondelku i dodaj ją do pojemnika malaksera.
- Miksuj całość po raz ostatni do momentu dokładnego wymieszania się składników.
Po zakończeniu miksowania możemy przenieść nasz krem pistacjowy z białą czekoladą do słoika. W lodówce powinien móc postać spokojnie miesiąc.
Z powyższych proporcji wyjedzie nam 300ml kremu, czyli mniej więcej tyle, co regularny słoiczek do dżemów.
Bong appetit!