Jedliście kiedyś pączka, który smakował jak jagodzianka do kwadratu? Nie? To zapraszamy po nasz przepis.
Najlepsze rzeczy wychodzą spontanicznie. W ten sposób się poznaliśmy, tak założyliśmy Stonerchefa, i właśnie w takich okolicznościach doświadczyliśmy jagodowego olśnienia, który pozwolił nam stworzyć przepis na pączki, że po takiej ilości jagód to nawet gumisie by wymiękły.
Ale, ale! To jeszcze nic.
Nadzienie jagodowe w pączkach z jagodami to jest taka trochę oczywista oczywistość, a te pączki są turbo jagodowe, więc zgadnijcie, gdzie tam jeszcze przemyciliśmy dzieci lasu (w sensie jagody, takie owoce, nie przemycamy dzieci).
Do lukru!
I tak oto, zupełnym przypadkiem, wyszedł nam jagodowy lukier, który wyglądem przypomina galaktyczną polewę, dodając pączkowi +10 do seksapilu.
Czyli nie dość, że jest pysznie, to jeszcze pięknie i jakby luksusowo.
Nie da się ukryć — wszystko, co najlepsze wychodzi przypadkiem. Creme brulee wyszedł przypadkiem, trufle też są dziełem przypadku, my… no dobra, my podobno byliśmy planowani. Ale od wyjątków są reguły.
Podobnie, jak we wszystkich pączkach, tutaj również wykorzystaliśmy nasz przepis na idealne ciasto do pączków. Poniżej wymieniamy sprzęt, który się Wam przyda.
Sprzęt potrzebny do przygotowania pączków z jagodami:
- Mikser lub robot kuchenny
- Duża miska
- Duży garnek z grubym dnem
- Termometr kuchenny
- Worek cukierniczy z długą końcówką do nadziewania
- Wałek
- Łyżka cedzakowa
A teraz, drodzy Stonersi, lista zakupów.
Składniki na pączki z jagodami (proporcje na 20 sporych pączków):
- 1kg mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 24g suchych drożdży (3 saszetki)
- 500ml mleka
- 130g cukru
- 6 żółtek
- 1 jajko całe
- 50 g zwykłego masła
- 50 g masła z THC (dostosuj do swojej tolerancji)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Smalec gęsi do smażenia (ok. 1,2 litra)
- Wypełnienie: dżem jagodowy (zmiksowany na gładko)
- Lukier: 100 g cukru pudru / 6 łyżek wody / 1 łyżeczka dżemu jagodowego
ZOBACZ: Kalkulator dozowania THC w przepisach z medyczną marihuaną
Przepis na pączki z jagodami (krok po kroku):
- Przygotuj ciasto zgodnie z instrukcjami z TEGO przepisu, do momentu, w którym pączki wyrosną po raz drugi i będą gotowe do smażenia.
- Rozgrzej smalec w garnku do temperatury 175 stopni. Smaż pączki partiami — najlepiej po dwie sztuki — przez ok. 2 minuty z każdej strony, przewracając je na drugą stronę drewnianym patyczkiem.
- Wyjmij pączki na ręcznik papierowy i odsącz je z nadmiaru tłuszczu. Daj im nieco przestygnąć.
- Nałóż końcówkę do nabijania na worek cukierniczy i wypełnij go zmiksowanym dżemem jagodowym.
- Wbij końcówkę w jeden bok pączka (cała tytka powinna w niego wejść) i zacznij go nadziewać jagodami, aż dżem zacznie wychodzić z dziurki.
- Przygotuj lukier: wymieszaj w miseczce cukier puder z wodą i dżemem jagodowym, aby uzyskać względnie gęstą, lecz nadal lejącą się masę.
- Wysmaruj pączki lukrem przy pomocy pędzelka. Pozwól mu osadzić się na pączkach.
- A teraz pozwól sobie na chwilę rozkoszy w doborowym towarzystwie.
Prawda, że wyglądają kusząco? W Tłusty Czwartek akurat można sobie pozwolić na bycie wodzonym na pokuszenie — zwłaszcza jeśli w grę wchodzi pączko-jagodzianka.