Przepis na sernik, który nie opada, istnieje — tak że możecie być spokojni. A wiecie, co jest w tym wszystkim najlepsze? My jesteśmy w posiadaniu tego przepisu i chętnie się nim podzielimy.
Opadający sernik to zmora każdej gospodyni domowej (i każdego gospodarza, żeby nie było seksistowsko). Nie dziwi nas zatem, że ludzie — jak w amoku — szukają przed świętami przepisu na sernik, który nie opadnie, a przy tym będzie pyszny, lekki, kremowy i w ogóle idealny do bólu.
I podobnie, jak ma to miejsce w przypadku diet-cud oraz systemów na szybkie zarabianie pieniędzy — większość tych przepisów na „idealny sernik, który nie opada” zawiera w sobie jedynie puste obietnice, a sama ofiara tych obietnic kończy później z koszykiem pełnym frustracji i przeświadczeniem, że puszyste serniczki są tylko dla wybrańców, którzy za dziecka wpadli do kociołka z serwatką.
A to wcale tak nie jest!
Po prostu te wszystkie przepisy na proste serniki pieczone powtarzają, jak jeden mąż, każdy możliwy błąd, który można popełnić podczas przygotowywania masy i pieczenia samego ciasta.
Jak choćby mit, że sernik powinien nam wyrosnąć w piekarniku.
Zaskoczeni?
To zapraszamy Was do obejrzenia filmu, w którym pokazujemy — krok po kroku — jak zrobić sernik pieczony o masie tak kremowej, że odrzucicie wszystkie inne przepisy, na które kiedykolwiek się natknęliście na swojej drodze.
Najprostszy przepis na sernik pieczony, który nie opada (WIDEO)
Z filmu dowiecie się również, co to znaczy, że sernik jest „dziamgu dziamgu”, kto błyszczy, gdy światło dzienne zgaśnie, a także jak nie udławić się dropsem.
A z takich rzeczy na temat, to może chcielibyście mieć tutaj podane proporcje na ten nasz idealny, kremowy sernik pieczony.
Oto one.
Składniki i proporcje na prosty sernik pieczony:
Spód z herbatników
- 150-200g herbatników (zależy od pożądanej grubości spodu)
- Ok. 3-4 łyżki roztopionego masła
Masa na sernik:
- 1 kg twarogu śmietankowego (18% tłuszczu)
- 150 ml śmietanki 30%
- 370 g miodu
- 100 g masła
- 3 jajka
- 3 żółtka jaj
- 1 łyżeczka ziaren wanilii Szczypta soli do smaku
Sprzęt do przygotowania sernika:
- Mikser / robot kuchenny
- Malakser
- Piekarnik
- Papier do pieczenia
- Okrągła forma do ciasta 21 cm
Przepis na najprostszy sernik pieczony, który nie opada
Spód:
- Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni (termoobieg)
- W tym czasie miksujemy herbatniki w malakserze do bardzo drobnej konsystencji.
- Dodajemy do malaksera masło i kontynuujemy miksowanie, aż uzyskamy coś w podobie do wilgotnego piasku.
- Przenosimy spód do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównując i dociskając go do dna naczynia.
- Spód pieczemy przez ok. 8 minut.
Masa sernikowa:
- W malakserze miksujemy twaróg śmietankowy wraz z miodem i masłem. Całość powinna mieć gładką, równą konsystencję.
- Masę przenosimy do dużej misy miksera i zakładamy końcówkę do ubijania.
- Zaczynamy miksować na średnich obrotach, dodając po kolei wanilię, sól oraz jajka z żółtkami (jedno po drugim, tylko do momentu połączenia się z masą).
- Na koniec wprowadzamy śmietankę i miksujemy masę dalej, aż będzie jednolita. Uważamy, żeby nie ubić naszej masy sernikowej.
- Kiedy masa na sernik jest już gotowa, przelewamy ją do formy ze spodem.
- Teraz wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy je przez ok. godzinę w kąpieli wodnej. Kąpiel wodna oznacza tyle, że wkładamy na sam spód piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
- Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i dajemy sernikowi jeszcze postać w nim przez ok. 30-45 minut.
- Najpierw sernik powinien wystygnąć całkowicie w temperaturze pokojowej. Kiedy to nastąpi, możemy go przenieść do lodówki na całą noc i cieszyć się idealnym sernikiem pieczonym już nazajutrz!
Mamy nadzieję, że przepis na ten sernik pieczony będzie Wam towarzyszył od teraz aż przez całe życie; że uświetni każde święta, uraduje nawet najdelikatniejsze podniebienie i nareszcie wyeliminuje koszmary o opadającym serniku i zniszczonych marzeniach.
Ten sernik akurat marzenia spełnia — i robi to z klasą.
Enjoint!