Świąteczna gorąca czekolada to nic innego, jak nasza klasyczna, gęsta, aromatyczna gorąca czekolada uzupełniona o przyprawę piernikową. Co roku stanowi obowiązkowy element przygotowań do świąt. Dzisiaj prezentujemy ją w wersji z medyczną marihuaną.
Poza tym dostawaliśmy od Was ostatnio dużo próśb o podzielenie się przepisem na klasyczną gorącą czekoladę z małym akcentem świątecznym, więc uwaga, uwaga — wychodzimy na przeciw oczekiwaniom.
Przepis na tę gorącą czekoladę jest tak prosty, że aż szokuje. Jeśli umiecie mieszać — nie mylić z kombinowaniem i mieszaniem w życiu — to już macie połowę z głowy. Druga połowa przepisu będzie od Was wymagała cierpliwości, bowiem my nie zagęszczamy niczym naszej czekolady; pozwalamy, żeby czas zrobił to za nas.
Poza tym, umówmy się, to jest domowa czekolada, do której wykorzystujemy ekologiczne mleko i kakao, czekolady z prostym składem i prawilną śmietanę prosto od krowy, więc nie będziemy jej paskudzić zagęstnikami.
Takie akcje są dla leniwych, my się lubimy postarać, żeby wlewać do szklaneczek to, co najlepsze.
Jeśli też tak macie, pacjenci i pacjentki, zapraszamy do spróbowania gorącej czekolady z prawdziwego zdarzenia… Z medyczną wkładką, rzecz jasna.
Sprzęt potrzebny do przygotowania gorącej czekolady z THC
- Garnek
- Trzepaczka
- Szklanki
Składniki na świąteczną gorącą czekoladę z medyczną marihuaną
- 160g czekolady mlecznej
- 60g czekolady deserowej (opcjonalnie może być gorzka)
- 2 łyżki kakao
- 400 ml mleka (minimum 3.5%)
- 200g śmietanki 30% (w różnych proporcjach ze śmietanką z THC)*
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 0.5 łyżeczki soli
*Ilość śmietanki z THC zależy od Waszej tolerancji na ten związek, dawkowania ustalonego z lekarzem oraz od spodziewanych efektów. Infuzje konopne zyskują też posmak charakterystyczny dla tej rośliny, więc proporcje pomiędzy obydwiema śmietankami będą się wahać w zależności od tego, jakie stężenie ma Wasza terapeutyczna śmietanka — i od tego, czy lubicie ten posmak.
ZOBACZ: Dozowanie THC i CBD w infuzjach — domowy kalkulator
Jak zrobić świąteczną gorącą czekoladę z THC (krok po kroku):
- Umieszczamy w garnku obie czekolady wraz z mlekiem. Podgrzewamy całość i mieszamy do momentu, w którym czekolady się rozpuszczą, po czym dodajemy kakao i mieszamy zawartość garnka ponownie.
- Hartujemy śmietankę z czekoladą w szklanym naczyniu. Hartowanie oznacza wprowadzenie do śmietanki małych ilości czekolady, żeby smaki się połączyły, a śmietana nie zwarzyła się po wlaniu do gorącego garnka. Śmietankę łączymy z resztą gorącej czekolady i mieszamy dokładnie całość.
- Do garnka dosypujemy przyprawę piernikową, pilnując, żeby połączyła się z naszą bohaterką.
- Zostawiamy garnek na małym ogniu, aby czekolada powoli odparowywała do pożądanej przez nas gęstości. My lubimy taką, która leniwie spływa po łyżce; wtedy dostaje odpowiedniej głębi smaku i sprawia, że trudno się od niej oderwać. Warto w tym czasie zaglądać do garnka co jakiś czas i zamieszać naszą świąteczną gorącą czekoladę.
Jak to mówią na planach zdjęciowych: MAMY TO! KUCHENKA CIĘ KOCHA!
Do samego przepisu mamy dwie adnotacje.
Po pierwsze, jeśli interesują Was przepisy bez wykorzystania konopnych infuzji, to możecie użyć samej zwykłej śmietanki. To nie jest tak, że przed przepisami z medyczną marihuaną nie istniały ich wersje „bez”, tak że pełen luz i uśmiech na twarz! Ta sama zasada dotyczy „zwykłych” przepisów, które wykorzystują tłuszcze — można je uzupełnić o infuzję.
Po drugie, jeśli zależy Wam na korzyściach zdrowotnych z suplementowania kannabinoidów z konopi, ale nie przepadacie za działaniem psychoaktywnym THC — albo nie jesteście pacjentami medycznej marihuany — to śmiało możecie wykorzystać śmietankę z CBD pozyskaną z suszu z konopi włóknistych.
A tymczasem zostawiamy Was ze świąteczną inspiracją na jedną z najlepszych gorących czekolad, jakie będzie Wam dane w życiu spróbować.
Tradycyjnie: smacznego i na zdrowie!
Spróbuj naszych innych gorących czekolad (te akurat są bez wkładki):
- Wybitna gorąca czekolada z bitą śmietaną i karmelkami
- Gorąca czekolada 'red Velvet’ z sernikową bitą śmietaną
- Gorąca czekolada z Oreo
- Ciasteczkowa gorąca czekolada
- Gorąca miętowa biała czekolada z piankami