W domu na święta u nas zawsze w domu jest pełno różnych cukierków. To pozwala nam twierdzić, że zamiłowanie do słodyczy i deserów odziedziczyliśmy w genach i z tym nie ma co walczyć – to trzeba pielęgnować. Dlatego stworzyliśmy krem z białych Michałków do smarowania, którego już nie ma, bo truskawki były obok i stety/niestety to smarowidło ponętnie na nich leżało.

Właściwie taki krem do smarowania można przygotować z każdego cukierka albo batonika, który zajmuje szczególne miejsce w Waszym sercu i w późniejszych wynikach morfologii. Czy to będzie pierrot, rafaello, ferero, maltesersy, czy właśnie białe Michałki – nasze ulubione, z chrupiącym orzechowym nadzieniem i polane białą czekoladą – sto procent słodyczy i magia wielu wspomnień.

W całym tym około 15-minutowym procesie robienia kremu używamy jeszcze masła i dwóch typów mleka skondensowanego – zarówno słodzonego, jak i niesłodzonego. Konsystencja tego pysznego smarowidła powinna być jednolita, ale nie zaszkodzi – a nawet będzie wskazane – jeśli gdzieniegdzie pojawią się chrupiące kawałki białego Michałka.

Chociaż z początku może się to wydawać niepokojące, nie ma co modyfikować gęstości tego przepisu, bo krem z białych Michałków przechowujemy w lodówce, także zdąży się zewrzeć przed ponownym użyciem. A tych roi się w naszej głowie mnóstwo – od lodów, przez tosty francuskie, słodkie quesadille, ciatka, po serniki, trufle i torty.  W porządku, prędzej, czy później i tak wylądują w stonerchefowym repertuarze.


Do przygotowania kremu z białych Michałków przydadzą się:


Czas na rzeź Michałków.

Składniki:

składniki na krem z michałków

Krem z białych michałków:

55g masła

120ml skondensowanego mleka słodzonego

60ml skondensowanego mleka niesłodzonego

220g białych Michałków

Stonerchef ft. Grzech – Krem z białych Michałków (original mix)

Białe michałki lądują w pojemniku malaksera, w całości lub uprzednio posiekane. Tam miksujemy je bardzo drobno ok. minutę.

zmiksowane michałki

Ciastka odstawiamy a bok, a my przenosimy się w okolice kuchenki. W rondelku roztapiamy masło na małym ogniu, po czym dodajemy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone. Mieszamy dokładnie całość i mieszamy, aż oba składniki się połączą.roztopione masło z mlekami

Zdejmujemy rondelek z ognia i wlewamy jego zawartość stopniowo do pojemnika ze zmiksowanymi ciastkami, pracując cały czas malakserem, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

zmiksowany krem z michałków

Krem przenosimy do słoika i szczelnie zakręcamy. W lodówce możemy go trzymać spokojnie do miesiąca, ale i tak tyle nie wytrzymacie bez niego, także nie obawiajcie się żadnego przeterminowania.

krem z białych michałkówkrem z białych michałków krem z białych michałków krem z białych michałków krem z białych michałków krem z białych michałków

O! Udało nam się nakryć na gorącym uczynku te okrutne owoce, które tak perfidnie wpychały w nas ten krem. „No dawaj, weź jeszcze jedną, powiedz sobie, że to już ostatnia, a potem śmiej się ze swojej naiwności” – takie tortury psychiczne są niewyobrażalnie paskudne, dlatego postanowiliśmy się jak najszybciej pozbyć zarówno truskawek, jak i kremu.

Oczywiście pozbyć się drogą kulinarną – tak, żeby żadnych ofiar nie stwierdzono.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
5 mins
Część właściwa
10 mins
Łącznie
15 mins
 
Składniki
  • 55 g masła
  • 120 ml skondensowanego mleka słodzonego
  • 60 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
  • 220 g białych Michałków
Wskazówki
  1. Włóż Michałki do malaksera i zmiksuj je bardzo drobno (ok. 1 min.)

  2. Roztop masło w rondelku na małym ogniu. Dodaj mleko skondensowane słodzone i niesłodzone, po czym wymieszaj dokładnie całość, aż oba składniki się połączą.

  3. Zdejmij rondelek z ognia i wlewaj stopniowo jego zawartość do malaksera, miksując cały czas do uzyskania kremowej konsystencji.

  4. Przenieś krem do słoika i zamknij go szczelnie. Przechowuj w lodówce do miesiąca.

ZapiszZapisz