Ponieważ jednym ze składników na placki ziemniaczane jest cebula, warto podkręcić jej naturalną ostrość przy pomocy sosu kowbojskiego, za oceanem znanego jako Southwest Sauce. Godne zaserwowania zarówno na obiad, jak i na śniadanie.
No to, kowboje, szable (albo raczej łyżki) w dłoń i do roboty.
Składniki:
Placki (ok. 10 sztuk):
0,5kg ziemniaków
1 łyżka mąki pszennej
1/4 cebuli
1 jajko
1 Łyżeczka soli
Olej roślinny do smażenia
Sos:
1 szklanka majonezu
1,5 łyżki musztardy dijon
Sok wyciśnięty z jednej limonki
1,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej w proszku
1 duży starty ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Formowanie placków: Ziemniaki obieramy i ścieray na tarce o małych oczkach do dużej miski. Zostawiamy je w misce, delikatnie przechylamy i zostawiamy na 15 minut. Potem odlewamy zebrany sok, przytrzymując ziemniaki, aby nam nie wpadły do zlewu. Do miski z ziemniakami dodajemy mąkę, startą cebulę, jajko i łyżeczkę soli, po czym wszystko mieszamy.
- Sos: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i mieszamy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Przekładamy do miseczki lub małej sosjerki.
- Smażenie: Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią olej. Masę ziemniaczaną nakładamy na łyżkę (1 placek = 1 pełna łyżka), po czym wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Placki smażymy przez ok. 3 minuty na średnim ogniu, aż uzyskamy złoty kolor. Następnie przekładamy je na drugą stronę i smażymy tyle samo czasu.
Podanie:
Placki ziemniaczane są daniem bardzo rodzinnym, dlatego zawsze smaży się ich większe ilości. Ułóż je wszystkie na kupce, na dużym, płaskim talerzu, a obok nich postaw mały ramekin z sosem kowbojskim.
Mądre tipy:
- Placki najlepiej wyłożyć na papierowy ręcznik, który wchłonie zbędny tłuszcz.
- Sos powinniśmy zrobić odpowiednio wcześniej i wstawić go na chwilę do lodówki pod przykryciem, żeby smaki zdążyły się przegryźć, zanim placki ziemniaczane wylądują na talerzu.
Nie od dziś wiadomo, że polskie smaki, tak jak ziemniaki i cebula są nieprzemijalne, a z naszym wszechobecnym pędem za Wielkim Zachodem, teksański dodatek w postaci sosu kowbojskiego dopełni polski sen.
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/4 cebuli
- 1 jajko
- 1 Łyżeczka soli
- Olej roślinny do smażenia
- 1 szklanka majonezu
- 1,5 łyżki musztardy dijon
- Sok wyciśnięty z jednej limonki
- 1,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej w proszku
- 1 duży starty ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
-
Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o małych oczkach.
-
Umieść je w dużej misce, delikatnie ją przechyl i odstaw na 15 minut.
-
Odlej zebrany sok, przytrzymując ręką ziemniaki.
-
Do ziemniaków dodaj mąkę, cebulę, jajko i sól, a następnie wymieszaj.
-
Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
-
Rozgrzej patelnię i wlej na nią olej.
-
Nabierz jedną pełną łyżkę masy ziemniaczanej i nałóż ją na rozgrzany tłuszcz po kilka partii.
-
Placki smaż po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż osiągną złoty kolor.