Kanapka z kurczakiem „Crispy Stoner”

by Stonerchef

Przepis na tę kanapkę z kurczakiem czerpie inspirację z naszego ostatniego oczekiwania na samolot na lotnisku w Luton o godzinie 3:00, kiedy jedyną otwartą „restauracją” był Burger King, a naszym ratunkiem na ówczesne stłumienie głodu — kanapka crispy chicken. Tak nam jakoś wtedy zasmakowała (połączenie, w sumie, nie kanapka), że postanowiliśmy ją przenieść na grunt wysokiej jakości rozpusty.

Crispy chicken to jest kanapka, której prostota może niektórych wręcz przerazić, bo zawiera ona jedynie filet z kurczaka w panierce z grubo mielonej bułki tartej, majonez, sałatę lodową, pomidora i sos śmietanowo-majonezowy z parmezanem — tutaj akurat poszaleliśmy.

Pieczywem oczywiście będą nasze maślane bułki, bez których nie wyobrażamy sobie żadnej z naszych kanapek. To jest pieczywo ostateczne; coś, czego można śmiało żądać na łożu śmierci, oprócz tego, żeby somsiad miał gorzej.

Jak już wspominaliśmy, przepis jest prosty, a jak zawczasu przygotowaliście sobie już bułki, to powinniście się zamknąć (w sensie, że zdążyć) ze wszystkim w 30 minut.

Lecim!

Kanapka z kurczakiem „Crispy Stoner”:

Baza + dodatki:

  • 2 maślane bułki
  • Kilka plastrów pomidora
  • Kilka liści sałaty lodowej, posiekanych lub poszarpanych
  • Majonez

Marynata:

  • 1/2 piersi z kurczaka, pokrojona na dwa filety, które potem rozklepujemy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta soli
  • 150 ml maślanki naturalnej

Panierka:

  • 200g grubo mielonej bułki tartej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki soli

Sos (wychodzi więcej, więc można zużyć do czegoś na później):

  • 200g śmietany 12%
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • Skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • Szczypta soli do smaku

Jak zrobić kanapkę z kurczakiem „Crispy Stoner” krok po kroku:

Najlepiej będzie przygotować sobie marynatę na ok. 1 dzień przed przyrządzeniem naszej kanapki z kurczakiem — jest to minimum czasu, jaki kurczak powinien w niej spędzić, to godzina.

Wkładamy więc kurczaka do miski, zalewamy go maślanką, a następnie dodajemy czosnek, sól i pieprz. Na koniec mieszamy całość dokładnie rękami i wstawiamy pod przykryciem do lodówki.

Później przygotujemy sos.

W tym celu wrzucamy do pojemnika malaksera wszystkie jego składniki i blendujemy jegomościa do uzyskania jednolitej konsystencji. Możemy wstawić nasz sos do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

Najpierw przekrawamy każdą z bułek na dwie części i każdą z nich smarujemy obficie masłem. Będziemy je grillować na patelni na średnim ogniu do momentu, aż spód ładnie się zrumieni i będzie chrupiący.

W dużej misce mieszamy bułkę tartą z pozostałymi składnikami panierki.

W tym czasie rozgrzewamy ok. 1 litr oleju w garnku. Powinien być na tyle gorący, że jak wrzucimy panierkę do niego, to momentalnie wypłynie na wierzch i zacznie bulgotać.

Wyjmujemy mięso z lodówki i otrzepujemy je z nadmiaru maślanki. Następnie wkładamy je do panierki, obtaczamy je w niej dokładnie, po czym wracamy kurczaka do maślanki i panierujemy go drugi raz — możemy pominąć ponowne panierowanie, ale jeśli zależy nam na ekstra chrupiącej panierce, to jest to krok obowiązkowy.

Zapanierowanego kurczaka wkładamy do gorącego oleju i smażymy go, aż nabierze złotego koloru, przekładając go na drugą stronę co jakiś czas — smażenie powinno zająć maksymalnie 5 miniut.

Teraz pozostaje nam już złożyć naszą kanapkę ze smażonym kurczakiem. Każdą część bułki smarujemy obficie majonezem i kładziemy na nich sałatę. Na spodzie bułki ląduje chrupiący filet, po nim lejemy sos śmietanowo-majonezowy z parmezanem, dodajemy plastry pomidora i zamykamy górą pieczywa.

Po publikacji tego zdjęcia na instagramie polskie domy zapłonęły miłością do panierowanego drobiu, a słowo „kanapka ze smażonym kurczakiem” wskoczyło w rankingu ważności zaraz obok Grunwaldu i Czterech Pancernych. Teraz możecie dać upust swoim gastro pragnieniom, wbić zęby w soczyste mięso i cieszyć się, jak odżywia duszę.

podpis pod postem

Zobacz również inne artykuły