Korean Fried Chicken zapewnia nam idealny poziom ostrości — jest ich bowiem kilka. Mamy taką niewinną, pieprzną ostrość; jest i poziom ostrości dający się bardziej we znaki, bo głęboki i paprykowy, ale jednak niezmieniający koloru twarzy; o ekstremum, gdzie ostrość sprawia bezpośredni ból, nie będziemy się wypowiadać, bo to po prostu nie dla nas. Natomiast naszym ulubionym rodzajem gastro-pikanterii jest ostrość egzotyczna — taka, jaką zapewnia ten przepis na smażonego kurczaka po koreańsku.
Przepis na Korean Fried Chicken podlega podobnym prawidłom, co większość street foodowych panierowanych posiłków ze smażonym kurczakiem w tych klimatach.
Najpierw mięso z kurczaka, posolone i doprawione pieprzem, (najlepiej udka) macza się w jajku, po czym obtacza w panierce z mąki pszennej oraz kukurydzianej, a następnie smaży w głębokim oleju dwukrotnie przez kilka minut do uzyskania idealnie chrupiącej tekstury.
Potem pyk, do sosu i trzęsiemy głębokim naczyniem, dopóki mięso nie będzie całe obklejone w nieprzyzwoicie pysznym połączeniu pasty gochujang, sosu rybnego, soku z limonki i cukru.
Ot i cała sztuka — przepis bardzo podobny do Generała Stonera, z tą róznicą, że sos zyskuje mocno na kolorze i przyjemnie podpieka podniebienie podczas pałaszowania.
Proporcje są idealne dla dwojga, w sam raz na stonerskie randez vous.
Do przygotowania kurczaka po koreańsku (Korean Fried Chicken) przydadzą się:
- frytownica lub duży garnek
- wok
- trzepaczka
- szpatułka
- kilka dużych misek
- ręcznik papierowy
- nóż szefa kuchni
Jak mawiają koreańczycy: Dogaru!
Składniki na smażonego kurczaka po koreańsku:
Panierka do mięsa:
- 65g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 65g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 roztrzepane jajko
- ok. 500g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości) pokrojone w kostkę
- Ok. 1,5 litra oleju rzepakowego (do smażenia)
Sos gochujang:
- 3 łyżki pasty gochujang
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki soku z limonki
- 2,5 łyżki sosu rybnego
- 100 ml wody
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1,5 łyżeczki startego imbiru
- 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
Do podania:
- Ryż jaśminowy
- Dymka
- Ziarna sezamu
Smażyć! Kroić! Wcześniej panierować! Czyli jak zrobić smażonego kurczaka krok po kroku:
Kurczaka solimy, pieprzymy i wkładamy go do miski. Tam wlewamy roztrzepane jajo, mieszając je dokładnie z mięsem.
W osobnym naczyniu łączymy mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
Wsypujemy mąkę do miski z mięsem i panierujemy kurczaka, aż cały dokładnie się nią pokrje.

We frytownicy lub w garnku rozgrzewamy olej do temperatury 165 stopni.
Wrzucamy tam kurczaka po raz pierwszy — na ok. 5 minut

Podczas gdy kurczak przechodzi pierwsze smażenie, my łączymy w rondelku wszystkie składniki sosu gochujang i doprowadzamy całość do zagotowania.
Sos gotujemy aż delikatnie zgęstnieje, tak, aby na wpół leniwie spływał po łyżce.
Kurczaka wyjmujemy na ręcznik papierowy (jeśli używamy frytownicy, to pomijamy ten krok) w celu odsączenia z nadmiaru oleju, po czym zwiększamy temperaturę oleju do 180 stopni.
Kurczak ląduje w tłuszczu po raz drugi — ponownie na 5 minut.

Po tym czasie chrupiące mięso ląduje w garnku z sosem, gdzie mieszamy je do całkowitego pokrycia.

Mięso podajemy z ryżem jaśminowym, posypujemy posiekaną dymką i sezamem, a na końcu napawamy się orzeźwiającą ostrością soczystych udek kurczaka.
Spodobał Ci się ten przepis? To co powiesz na nasze pozostałe dania z wykorzystaniem smażonego kurczaka?
- Soczysty przepis na smażonego kurczaka w kubełku z frytkami
- Smażony kurczak po tajlandzku z ryżem i warzywami
- Hunger, czyli Zinger dla mocno wygłodniałych
- Hiper Kiejda, czyli Mega Pocket tylko lepiej
- Przepis na burrito yayamiomate ze smażonym kurczakiem
- Smażony kurczak w sosie miodowo-czosnkowym z pulpą z mango
- Luksusowy smażony kurczak w cieście z tajwańskimi piklami z ogórka
- Smażony kurczak po koreańsku z frytkami i kimchi
- Grażyny w kosmosie: zupa orzechowa z chrupiącym smażonym kurczakiem
- Kanapki ze smażonym kurczakiem i dżemem habanero
- Burrito ze stripsami z kurczaka, sosem serowym i majonezem wasabi
- Przepis na ostrego smażonego kurczaka w sosie buffalo
- Chizza z sosem śmietanowym
- Kurczak generała stonera
- Stripsy jak z KFC tylko lepiej