Jest uniwersalna, lekko słodka, delikatna w smaku z drobną nutą czosnkowej ostrości – idealna zarówno do polskiego schabowego marynowanego wcześniej w mleku i cebuli, jak i do orientalnych burgerów z krewetkami. Oto ona – chińska surówka z białej kapusty w słodkiej zalewie z czosnkiem i octem.
Jakiś czas temu rozwodziliśmy się nad wszechobecnymi barami z „chińszczyzną”, których jakość jedzenia jest odwrotnie proporcjonalna do przyrostu lokali o takiej tematyce. Zahaczyliśmy wtedy o stir-fry z kurczakiem w 5 smakach i warzywami w sosie sojowo-miodowym. Jest jeszcze jedna rzecz – właściwie dodatek – do dań w takich knajpach, który ma potencjał na bycie idealnym uzupełnieniem każdego suto wysłanego dania, o ile nie zostanie zmiażdżony glutaminianem sodu. Mowa właśnie o naszej chińskiej surówce z białej kapusty.
Nie jest to wymagająca surówka jeśli chodzi o nakład czasu – samo przyrządzenie zalewy, poszatkowanie składników i wymieszanie zajmie do 20 minut, natomiast ten dodatek smakuje najlepiej, kiedy przeleży w lodówce pod przykryciem całą noc – wtedy zalewa połączy się dobrze z surówką i wejdzie w jej soki, przez co w sekundę zawładnie Waszymi podniebieniami.
Zapraszamy do wspólnego siekania!
Składniki:
Chińska surówka z białej kapusty:
1/4 główki białej kapusty, poszatkowana
1 duża marchewka, posiekana
Zalewa:
2 łyżki octu z białego wina
4 łyżki brązowego cukru
1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka soli
50ml oleju rzepakowego
Szybka jak błyskawica
W dużej misce mieszamy poszatkowaną kapustę z posiekaną marchewką. Następnie przygotowujemy zalewę. Wlewamy wszystkie jej składniki do garnka i zagrzewamy do momentu wrzenia.
Przelewamy zalewę do miski z surówką i bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, dogniatając surówkę do dna miski.
Całość zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Pyszna jak… nie wiem co!
To jest właśnie ten rodzaj surówki, który powoduje, że – pomimo całkowitego spustoszenia talerza – ma się nieposkromioną ochotę nałożyć sobie wyłącznie samej tej warzywnej rozkoszy. Nie istnieje mięso, z którym chińska surówka z białej kapusty w słodkiej zalewie z czosnku i octu nie znalazłaby wspólnego języka – krótko.
- 1/4 g łówki białej kapusty poszatkowana
- 1 duża marchewka posiekana
- 2 łyżki octu z białego wina
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml oleju rzepakowego
-
Wymieszaj w dużej misce kapustę z marchewką.
-
Wlej do rondelka wszystkie składniki na zalewę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
-
Przelej zalewę do miski z surówką, wymieszaj bardzo dokładnie, dogniatając surówkę do dna miski.
-
Owiń miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.