DróbMięsoObiadPrzepisyRozpustaŚniadanieStoner żarcieWytrawne ImperiumHunger, czyli Zinger dla mocno wygłodniałych

3 stycznia, 2019by Stonerchef0

Nowy rok, nowi my, te same luksusowe przepisy. Tak właśnie można określić styczeń 2019, który rozpoczynamy przepisem będącym kolejnym wejściem na poziom wyżej w przypadku fast-foodowych szlagierów. Pierwsza była Hiper Kiejda, ale dzisiaj po panierowanym dywanie kroczy Hunger, czyli Zinger w wersji 4:20.

Tak sobie czasem rozmyślamy nad życiem i nad jedzeniem, po czym dochodzimy do wniosku, że wbrew naszej postawie, że zawsze warto się wspinać wyżej w życiu (nie mylić ze „spinać”), lepsze faktycznie jest niekiedy wrogiem dobrego.

Analizując nasz wywód nad fast foodami z przepisu na Whoppera, dochodzimy do wniosku, że gdyby te kompozycje, które są tak naprawdę wspaniałym hołdem dla klasycznych, stonerskich smaków, były przygotowywane z sercem i ze składników topowej jakości, to autorskie burgerownie nie miałyby czego szukać.

My mamy z takimi lokalami pewien problem, bo pomimo szczerych chęci naprawienia bałaganu zostawionego przez fast foody, czasem idą one w drugą stronę i serwują jakieś karkołomne konstrukcje ze składników importowanych ze wszystkich stron świata po kolei, z których to burgerów aż wylewa się ambicja i perfekcjonizm. Tym samym, klasyczne pozycje schodzą na dużo dalszy plan i niekiedy kończą zupełnie niedopracowane na tle burgera z karmelizowaną 10 godzin szalotką, grzybami yakotako i serem shanse son.

Dlatego coraz częściej odpływamy od takich przepisów, bo raz, że są one dość czasochłonne, a dwa — schabowy z tłuczonymi ziemniakami nie bez powodu jest nieśmiertelny, podczas gdy rózne kulinarne trendy przemijają bezpowrotnie.

Zrobienie takiego Hungera wymaga jedynie wizyty na targowisku albo w dobrze zaopatrzonym sklepie i wcale nie trzeba przemierzać lasów ani pokonywać gór, żeby przynieść to wszystko do kuchni. Wystarczy kurczak z jakiejś mniejszej, zdrowej uprawy, mieszanka podstawowych przypraw, domowe brioszki, maślanka do marynowania mięsa, sos buffalo, sałatka szwedzka z ogórków, sałata lodowa i majonez pieprzowy, żeby zacząć słyszeć w głowie szepty miłości skierowane we własną stronę.


Do przygotowania Hungera przydadzą się:


To był nasz pierwszy posiłek w 2019 roku – lepszego startu nie możemy sobie wyobrazić.

Składniki:

mieszanka przypraw

Mieszanka przypraw do stripsów:

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżka mielonej cebuli

1 łyżka mielonego czosnku

1 łyżka mielonego chili

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1,5 łyżki soli

zamarynowane mięso

Marynata:

4 pojedyncze piersi z kurczaka

1,5 łyżeczki mieszanki przypraw

2 liście laurowe

500ml maślanki naturalnej

maślanka z jajkiem i ostrym sosem

Maczanka:

2 jajka

250ml maślanki

4 łyżki tabasco lub zalewy po papryczkach chipotle

Panierka:

400g mąki pszennej uniwersalnej

1 łyżka proszku do pieczenia

Ok. 3 łyżki mieszanki przypraw

Dodatkowo:

Sałatka szwedzka z ogórków

Kilka plastrów sera Irish Red Cheddar

Sos buffalo (można na szybko wymieszać sos tabasco z roztopionym masłem w celu uzyskania podobnego efektu)

Sałata lodowa, posiekana dość drobno

Majonez pieprzowy (4 łyżki majonezu + 1 łyżeczka czarnego pieprzu)

2 brioszki do kanapek, przekrojone w pół

Ok. 1,5l oleju roślinnego do smażenia

Hunger zjada Zingera na wejściu

W dużej misce łączymy maślankę z 1,5 łyżeczki naszej mieszanki przypraw, dodajemy liść laurowy i wrzucamy do niego filety (można je wcześniej pokroić i delikatnie rozklepać jeśli celujemy w mniejsze kawałki) — mięso powinno być dokładnie zanurzone w marynacie, z minimum 3-godzinnym wyprzedzeniem.

zamarynowane mięso

Kiedy mięso nam się zamarynuje, bierzemy drugą miskę i wbijamy do niej jajka, dolewamy maślankę wraz z sosem tabasco, po czym mieszamy całość dokładnie i odstawiamy na bok.

maślanka z jajkiem i ostrym sosem

W ostatniej misce łączymy ze sobą składniki panierki.

Wyjmujemy mięsoz lodówki i równolegle rozgrzewamy olej do temperatury ok. 175 stopni.

Każdy filet najpierw obtaczamy w panierce, otrzepujemy go delikatnie z nadmiaru, zanurzamy w maczance, ponownie otrzepujemy z jej zbędnej ilości i na koniec jeszcze raz obtaczamy mięso w panierce.

Kiedy olej się nagrzeje, wrzucamy do niego zapanierowane mięso.

smażony kurczak

Smażymy kurczaka ok. 5-7 minut, przewracając go co jakiś czas na drugą stronę, aż panierka zyska złoty kolor.

usmażony kurczak

Kiedy mięso jest już gotowe, możemy ułożyć na nim plastry sera i roztopić je w piekarniku z opcją grilla – powinno to zająć nie więcej niż 5 minut.

W tym czasie grillujemy bułki na maśle. Jak nieco przestygną, smarujemy każdą połówkę majonezem pieprzowym, na którym układamy garść posiekanej sałaty oraz nasze stripsy. Mięso polewamy sosem buffalo, dodajemy ogórki z sałatki, zamykając kanapkę górną bułką.

Hunger ZingerHunger Zinger

Parafrazując pewną nachalną reklamę serum do ust — pełne i zadbane kanapki stały się faktem.

podpis pod postem