Z fast-foodowych szlagierów dotknęliśmy już kilku pozycji. Big Maca przerabialiśmy nawet dwa razy, Whopperem chwaliliśmy się dość niedawno, a swego czasu wyświetlała się Wam tutaj pozycja o wdzięcznej nazwie „Beef Grander a.k.a. wegański koszmar”. Dzisiejszy przepis to kwintesencja naszej miłości do smażonego kurczaka i tęsknoty za jego formą podania jako Mega Pocket. Tylko wiecie, my jesteśmy w tej kwestii jak Piasek: mocniej, mocniej, mocniej… więcej, więcej, więcej!
Przy okazji pochwalimy się ulepszonym przepisem na stripsy z piersi kurczaka, a dokładnie na panierkę do nich. Jeśli już kiedyś przygotowywaliście smażone kurczaki z którejś z naszych pozycji i Wam smakował, to teraz wyskoczycie z laczków, aż Wam znaczek krokodyla odpłynie do Nilu.
Użyliśmy przypraw charakterystycznych dla tzw. Nashville Fried Chicken, czyli coś, co z powodzeniem zastąpi w naszej Hiper Kiejdzie pikantne stripsy z rejonu Kentucky. Do mieszanki wylądowały absolutnie podstawowe przyprawy, tzn. mielony czosnek, cebula, słodka papryka, chili, pieprz cayenne, oregano, bazylia, sól, pieprz i brązowy cukier.
Ale prawdziwą gwarancją tego, że mięso nie tylko przejdzie niezwykłym aromatem, ale przede wszystkim osiągnie niewyobrażalną soczystość, jest zamarynowanie go przez całą noc w maślance z częścią wyżej wymienionej mieszanki.
O ile pierś kurczaka jest wyjątkowo niewdzięczną partią mięsa, to marynowana w ten sposób, a następnie obtoczona w panierce i usmażona na złoto w głębokim tłuszczu, nabiera smaku, którego się wręcz pożąda.
Jeśli zaś chodzi o resztę zestawienia, to tutaj w ogóle nie kombinowaliśmy. Jest cienko pokrojona sałata lodowa, pomidor, placki ziemniaczane, stopiony cheddar i pieprzowy majonez.
Prostota – nie mylić z prostactwem – w wydaniu romantycznym i odcięta tasakiem od masowej produkcji, a na końcu zaniesiona do domu, by celebrować nagły przypływ apetytu razem z najbliższymi.
Do przygotowania Hiper Kiejdy przydadzą się:
- nóż szefa kuchni,
- trzepaczka,
- duży garnek lub frytownica,
- szpatułka,
- kratka do studzenia lub rusz z piekarnika,
- duża patelnia,
- kilka dużych misek lub głębokich pojemników na żywność.
Teraz możecie opróżnić kieszenie, bo będziemy je wypychać po brzegi.
Składniki (na 4 kieszenie):
Mieszanka przypraw:
1 łyżka słodkiej papryki (jak kochacie bardzo ostre jedzenie, to może być ostra papryka)
1 łyżka mielonej cebuli
1 łyżka mielonego czosnku
1 łyżka mielonego chili
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1,5 łyżki soli
Marynata:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
1,5 łyżeczki mieszanki przypraw
2 liście laurowe
500ml maślanki naturalnej
Maczanka do mięsa:
2 jajka
250ml maślanki
4 łyżki tabasco lub zalewy po papryczkach chipotle
Panierka:
400g mąki pszennej uniwersalnej
1 łyżka proszku do pieczenia
Ok. 3 łyżki mieszanki przypraw
Dodatkowo:
Placki ziemniaczane z TEGO przepisu
2 pomidory pokrojone w małą kostkę
Kilka liści sałaty lodowej, drobno pokrojonych
Kilka plastrów sera mild red chedar
Majonez pieprzowy
ok. 2 litry oleju roślinnego do smażenia
Ta historia ma swój początek wcześniej, niż Wam się wydaje
Mięso przygotujemy sobie dzień wcześniej.
W dużej misce mieszamy maślankę z częścią naszej mieszanki przypraw, dodajemy liść laurowy i zatapiamy filety w marynacie.
Przykrywamy to folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na całą noc.
Zanim wyjmiemy mięso z lodówki, przygotowujemy majonez pieprzowy. Tutaj proporcje są dowolne, ale sugerujemy na każde 4 łyżki majonezu dodać 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu. Sos też ląduje w lodówce.
Później zajmujemy się usmażeniem placków tortilla z TEGO przepisu.
Okej, wracamy do mięsa.
W osobnej misce mieszamy jajka z maślanką i ostrym sosem – odstawiamy na bok.
W kolejnej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki panierki.
Pora wyjąć mięso z lodówki.
W głębokim garnku rozgrzewamy olej do temperatury ok. 175 stopni.
Każdy filet obtaczamy najpierw w panierce, otrzepujemy go delikatnie z jej nadmiaru, w kładamy do maczanki, ponownie otrzepujemy z nadmiaru „ciasta” i ponownie obtaczamy w panierce.
Przekładamy filety na kratkę do studzenia lub ruszt od piekarnika, po czym wkładamy wszystkie 4 sztuki po kolei do garnka z olejem.
Mięso smażymy ok. 5-7 minu, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę, aż panierka przybierze piękny, złoty kolor.
Równolegle smażymy na osobnej patelni placki ziemniaczane.
Na kurczaku układamy cheddara i wkładamy go do piekarnika z opcją grilla na ok. 5 minut.
Pozostanie nam już złożenie naszej Hiper Kiejdy.
Na tortilli rozsmarowujemy majonez pieprzowy, na którym kładziemy pokrojoną sałatę. Na niej ląduje placek ziemniaczany, filet z cheddarem, jeszcze trochę majonezu i na sam koniec sypiemy pomidorka. Tortillę składamy na dole, zakładając do siebie dwa przeciwległe boki. Możemy sobie pomóc folią spożywczą.