Z fast-foodowych szlagierów dotknęliśmy już kilku pozycji. Big Maca przerabialiśmy nawet dwa razy, Whopperem chwaliliśmy się dość niedawno, a swego czasu wyświetlała się Wam tutaj pozycja o wdzięcznej nazwie „Beef Grander a.k.a. wegański koszmar”. Dzisiejszy przepis to kwintesencja naszej miłości do smażonego kurczaka i tęsknoty za jego formą podania jako Mega Pocket. Tylko wiecie, my jesteśmy w tej kwestii jak Piasek: mocniej, mocniej, mocniej… więcej, więcej, więcej!

Przy okazji pochwalimy się ulepszonym przepisem na stripsy z piersi kurczaka, a dokładnie na panierkę do nich. Jeśli już kiedyś przygotowywaliście smażone kurczaki z którejś z naszych pozycji i Wam smakował, to teraz wyskoczycie z laczków, aż Wam znaczek krokodyla odpłynie do Nilu.

Użyliśmy przypraw charakterystycznych dla tzw. Nashville Fried Chicken, czyli coś, co z powodzeniem zastąpi w naszej Hiper Kiejdzie pikantne stripsy z rejonu Kentucky. Do mieszanki wylądowały absolutnie podstawowe przyprawy, tzn. mielony czosnek, cebula, słodka papryka, chili, pieprz cayenne, oregano, bazylia, sól, pieprz i brązowy cukier.

Ale prawdziwą gwarancją tego, że mięso nie tylko przejdzie niezwykłym aromatem, ale przede wszystkim osiągnie niewyobrażalną soczystość, jest zamarynowanie go przez całą noc w maślance z częścią wyżej wymienionej mieszanki.

O ile pierś kurczaka jest wyjątkowo niewdzięczną partią mięsa, to marynowana w ten sposób, a następnie obtoczona w panierce i usmażona na złoto w głębokim tłuszczu, nabiera smaku, którego się wręcz pożąda.

Jeśli zaś chodzi o resztę zestawienia, to tutaj w ogóle nie kombinowaliśmy. Jest cienko pokrojona sałata lodowa, pomidor, placki ziemniaczane, stopiony cheddar i pieprzowy majonez.

Prostota – nie mylić z prostactwem – w wydaniu romantycznym i odcięta tasakiem od masowej produkcji, a na końcu zaniesiona do domu, by celebrować nagły przypływ apetytu razem z najbliższymi.


Do przygotowania Hiper Kiejdy przydadzą się:


Teraz możecie opróżnić kieszenie, bo będziemy je wypychać po brzegi.

Składniki (na 4 kieszenie):

mieszanka przypraw

Mieszanka przypraw:

1 łyżka słodkiej papryki (jak kochacie bardzo ostre jedzenie, to może być ostra papryka)

1 łyżka mielonej cebuli

1 łyżka mielonego czosnku

1 łyżka mielonego chili

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1,5 łyżki soli

zamarynowane mięso

Marynata:

4 pojedyncze piersi z kurczaka

1,5 łyżeczki mieszanki przypraw

2 liście laurowe

500ml maślanki naturalnej

maślanka z jajkiem i ostrym sosem

Maczanka do mięsa:

2 jajka

250ml maślanki

4 łyżki tabasco lub zalewy po papryczkach chipotle

Panierka:

400g mąki pszennej uniwersalnej

1 łyżka proszku do pieczenia

Ok. 3 łyżki mieszanki przypraw

Dodatkowo:

Placki ziemniaczane z TEGO przepisu

Domowe placki tortilla

2 pomidory pokrojone w małą kostkę

Kilka liści sałaty lodowej, drobno pokrojonych

Kilka plastrów sera mild red chedar

Majonez pieprzowy

ok. 2 litry oleju roślinnego do smażenia

Ta historia ma swój początek wcześniej, niż Wam się wydaje

Mięso przygotujemy sobie dzień wcześniej.

W dużej misce mieszamy maślankę z częścią naszej mieszanki przypraw, dodajemy liść laurowy i zatapiamy filety w marynacie.

zamarynowane mięso

Przykrywamy to folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na całą noc.

Zanim wyjmiemy mięso z lodówki, przygotowujemy majonez pieprzowy. Tutaj proporcje są dowolne, ale sugerujemy na każde 4 łyżki majonezu dodać 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu. Sos też ląduje w lodówce.

Później zajmujemy się usmażeniem placków tortilla z TEGO przepisu.

Okej, wracamy do mięsa.

W osobnej misce mieszamy jajka z maślanką i ostrym sosem – odstawiamy na bok.

maślanka z jajkiem i ostrym sosem

W kolejnej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki panierki.

Pora wyjąć mięso z lodówki.

W głębokim garnku rozgrzewamy olej do temperatury ok. 175 stopni.

Każdy filet obtaczamy najpierw w panierce, otrzepujemy go delikatnie z jej nadmiaru, w kładamy do maczanki, ponownie otrzepujemy z nadmiaru „ciasta” i ponownie obtaczamy w panierce.

Przekładamy filety na kratkę do studzenia lub ruszt od piekarnika, po czym wkładamy wszystkie 4 sztuki po kolei do garnka z olejem.

smażony kurczak

Mięso smażymy ok. 5-7 minu, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę, aż panierka przybierze piękny, złoty kolor.

usmażony kurczak

Równolegle smażymy na osobnej patelni placki ziemniaczane.

Na kurczaku układamy cheddara i wkładamy go do piekarnika z opcją grilla na ok. 5 minut.

Pozostanie nam już złożenie naszej Hiper Kiejdy.

Na tortilli rozsmarowujemy majonez pieprzowy, na którym kładziemy pokrojoną sałatę. Na niej ląduje placek ziemniaczany, filet z cheddarem, jeszcze trochę majonezu i na sam koniec sypiemy pomidorka. Tortillę składamy na dole, zakładając do siebie dwa przeciwległe boki. Możemy sobie pomóc folią spożywczą.

mega pocket mega pocketmega pocket mega pocket