Mówi się, że potrzeba jest matką wynalazków – zatem, jeśli już wyprowadzisz się od rodziców i mama nie podtyka Ci tostów pod nos przed kolejną partią LoLa, musisz pokusić się o większą inwencję twórczą, która wychodzi daleko poza obsługę tostera.
Nie lękajcie się jednak, bo przygotowanie pełnych, kompletnych tostów, ba! Zrobienie z nich kanapkowego przekładańca, który będzie delikatnie ostry, wędzony i ciągnący się od wszechobecnego sera, wcale nie jest tak karko(palco?)łomne. Potrzebujesz tylko zwykłego chleba tostowego, boczku, sera, kilku marynowanych papryczek jalapeno i majonez. Majjjjoooonez. No czyż to nie brzmi razem, jakby planety miały zaraz ustawić się w jednej linii?
Składniki:
Kanapkowy przekładaniec (8 tostów):
8 kromek chleba tostowego
4 łyżki majonezu
4 plastry sera mozzarella
1 szklanka mac&cheese
12 plasterków marynowanych papryczek jalapeno
2 łyżki masła klarowanego
Kremowy mac and cheese:
1,5 łyżki mąki pszennej uniwersalnej
1,5 szklanki mleka 3,2%
1,5 łyżki musztardy Dijon
1 łyżeczka soli himalajskiej (może być też zwykła)
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
4 szklanki startego sera cheddar
250g makaronu „kolanka”
Przygotowanie:
- Kremowy mac and cheese: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, po czym przygotowujemy sobie naczynie żaroodporne (dobrze sprawdza się wąskie, takie, którego używamy np. do lazanii) i wysmaruj je masłem. W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron. Ma być jeszcze dość twardy po wyjęciu z wody, więc będziemy gotować go przez ok. 1,5 minuty, ponieważ dojdzie w piekarniku. Bierzemy jedną patelnię i doprowadzamy na niej mleko do wrzenia na średnim ogniu (będą się pojawiać bąbelki na krawędziach mleka) i zdejmujemy ją z ognia. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i mieszamy je z mąką. Masę doprowadzamy przez mniej-więcej 3 minuty do zbrązowienia (pamiętajcie, żeby regularnie wszystko mieszać łopatką – inaczej masło z mąką przywrą do patelni). Stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając, po czym gotujemy kolejne 3 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Sos należy zdjąć z ognia, dodać musztardę, sos i pieprz. Następnie wsypujemy starty ser i mieszamy, aż ten dokładnie cały się stopi. Na koniec dodajemy makaron, całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i posypujemy pozostałym serem. Przenosimy makaron z serem do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 30 minut, aż ser zacznie brązowieć i i lekko bulgotać.
- Kanapkowy przekładaniec: Kromki chleba dzielimy w pary (tak, żeby wyszły 4 zamknięte tosty). Każdą ze stron tosta smarujemy majonezem i odkładamy na bok. Połowę masła klarowanego rozpuszczamy na patelni, na średnim ogniu i kładziemy na nią kromkę majonezem do dołu. Na chlebie układamy plastry sera, boczek, makaron z serem i jalapeno, po czym zamykamy go drugą kromką, ułożoną majonezem do góry. Smażymy tosta nadal na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut do momentu, aż zbrązowieje od spodu. Następnie bierzemy szczypce kuchenne (jeśli posiadamy) i odwracamy tosta na drugą stronę, również doprowadzając ją do zbrązowienia. Czynność powtarzamy z kolejnymi kanapkami i – w razie, gdyby patelnia nam wyschła – dodajemy masło między smażeniem kolejnych kawałków.
Podanie:
Każdy z czterech tostów powinniśmy przekroić na pół i ułożyć je na dużym talerzu w formie górki, wieży lub przekładańca. Możecie śmiało serwować z Waszymi ulubionymi sosami.
Jeśli jesteście przyzwyczajeni do standardowych, szybkich tostów i zjedzenie czterech nie stanowi dla Was problemu, to ten kanapkowy przekładaniec może stanowić wyzwanie dla przepustowości niejednego amatora wyżerki.
- 8 kromek chleba tostowego
- 4 łyżki majonezu
- 4 plastry sera mozzarella
- 1 szklanka mac&cheese
- 12 plasterków marynowanych papryczek jalapeno
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1,5 łyżki mąki pszennej uniwersalnej
- 1,5 szklanki mleka 3 2%
- 1,5 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soli himalajskiej może być też zwykła
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
- 4 szklanki startego sera cheddar
- 250 g makaronu „kolanka”
-
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
-
Przygotuj też naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem
-
Zagotuj makaron w garnku z osoloną wodą.
-
Gotuj go 1,5 minut, wyjmij i odcedź.
-
Weź jedną patelnię i doprowadź na niej mleko do lekkiego wrzenia.
-
Zdejmij patelnię z ognia.
-
Na osobnej patelni podgrzej masło i wymieszaj je z mąką.
-
Podsmażaj przez ok. 3 minuty, aż zbrązowieje.
-
Dodawaj stopniowo mleko, cały czas mieszając.
-
Gotuj kolejne 3 minuty, aż sos nieco zgęstnieje.
-
Zdejmij sos z ognia, dodaj musztardę, sos i pieprz.
-
Wsyp starty ser i wymieszaj, aż się rozpuści.
-
Dodaj makaron, wymieszaj dokładnie i posyp pozostałym serem.
-
Przenieś mac and cheese do naczynia żaroodpornego.
-
Piecz przez 30 minut.
-
Weź 2 kromki chleba i posmaruj każdą z nich majonezem.
-
Połowę masła klarowanego rozpuść na patelni na średnim ogniu.
-
Połóż na niej kromkę majonezem do dołu.
-
Następnie ułóż warstwami plaster sera, boczek, makaron z serem i jalapeno.
-
Zamknij całość drugą kromką, ułożoną majonezem do góry.
-
Smaż tosta przez 4-5 minut, aż zbrązowieje.
-
Przełóż go na drugą stronę, przyciśnij łopatką do spodu i smaż go równie długo.
-
Powtórz tę czynność z kolejnymi tostami.
-
Tosty przekrój na pół i ułóż je na dużym talerzu w formie wieży lub przekładańca.
-
Podawaj z ulubionymi sosami.