Czasem człowiek ma ochotę oderwać się od jajek (jakkolwiekby to nie zabrzmiało) i zjeść śniadanie, które opisać może w całości jedno słowo: słodycz.
Dzisiejszemu śniadaniu towarzyszą truskawki z borówkami pod kruszonką z płatków owsianych. Można śmiało rzec, że fit-wyznawcy też znajdą w tym śniadaniu ukojenie, bo – jeśli wyłączyć cukier puder i odrobinę kremu z białej czekolady – ten posiłek jest nie tylko ultra smaczny, ale względnie zdrowy, a na pewno bardzo pożywny.
Do przygotowania truskawek z borówkami pod cytrynową kruszonką przydadzą się:
- piekarnik
- naczynie żaroodporne (np. ramekiny)
- nóż szefa kuchni
- łyżka
- szpatułka
- malakser
- rondelek
- miska żaroodporna
- mikser
Składniki:
Owoce:
400g truskawek
200g borówek
2 łyżki miodu
Kruszonka:
300g płatków owsianych
2 łyżki miodu
5 łyżek oleju kokosowego
Sok z połowy cytryny
Krem z białej czekolady:
0,5 tabliczki białej czekolady
250g serka mascarpone
Przygotowanie:
- Sprzęt: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym umieścimy owoce.
- Owoce: Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w ćwiartki. Borówki dosypujemy do truskawek i całość polewamy dwiema łyżkami miodu.
- Kruszonka: W malakserze miksujemy płatki owsiane z olejem kokosowym, dwiema łyżkami miodu i sokiem z cytryny, tak, aby płatki były rozdrobnione na mniejsze kawałki i tworzyły kruszącą się, lekko wilgotną masę.
- Krem z białej czekolady: W rondelku zagotowujemy niewielką ilość wody, sięgamy po małe naczynie żaroodporne i wkładamy do niego czekoladę. Naczynie kładziemy na rondelek i roztapiamy czekoladę, po czym dodajemy ją do serka mascarpone i mieszamy razem w misce do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
- Pieczenie: Kruszonkę kładziemy na owocach i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, aż kruszonka uzyska złoty kolor.
Podanie:
Po wyjęciu naczynia żaroodpornego z piekarnika i lekkim wystudzeniu owoców, przenosimy ich część razem z kruszonką do ramekina (takiego, w którym podaje się m.in. cremme brule). Krem nabieramy do rękawa cukierniczego i wyciskamy go na kruszonce. Jeśli nie posiadacie w domu rękawa, możecie ułożyć z kremu kulkę, np. łyżką do lodów.
Polskie truskawki w sezonie są bardzo słodkie i mają delikatną nutkę kwaskowości. Jeśli wydobędziemy ją na powierzchnię za pomocą soku z cytryny i dodamy kontrę w postaci słodkiego kremu, wszystkie smaki zaczną się przenikać i tańczyć w podniebieniu. W razie gdybyście dali radę powstrzymać się od pochłonięcia wszystkiego na raz, można te owoce zaserwować również w formie deseru, nota bene wcale nie ciężkiego. Taka wisienka na torcie. Albo raczej borówka.
- 400 g truskawek
- 200 g borówek
- 2 łyżki miodu
- 300 g płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek oleju kokosowego
- Sok z połowy cytryny
- 0,5 tabliczki białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
-
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
-
Przygotuj naczynie żaroodporne.
-
Truskawki pozbaw szypułek i pokrój je w ćwiartki.
-
Dosyp borówki, wymieszaj i polej dwiema łyżkami miodu.
-
Zmiksuj w malakserze płatki owsiane z olejem kokosowym, dwiema łyżkami miodu i sokiem z cytryny.
-
Masa powinna kruszyć się w palcach i być nieco wilgotna.
-
W rondelku zagotuj niewielką ilość wody.
-
Weź małe naczynie żaroodporne, dodaj do niego czekoladę i postaw nad gotującą się wodą.
-
Roztapiaj czekoladę, aż będzie w pełni płynna.
-
Zdejmij naczynie z ognia i dodaj czekoladę do serka mascarpone.
-
Całość wymieszaj dokładnie do uzyskania kremowej konsystencji.
-
Połóż kruszonkę na owocach i włóż do rozgrzanego piekarnika.
-
Piecz 25 minut.
-
Owoce wyjmij z piekarnika i ostudź.
-
Wyjmuj po kawałku owoców z kruszonką i wkładaj do ramekinów.
-
Wyciśnij krem z białej czekolady na kruszonkę.
-
Smacznego.