Królestwo SłodkościPrzepisyWypiekiTruskawki z borówkami pod cytrynową kruszonką

Czasem człowiek ma ochotę oderwać się od jajek (jakkolwiekby to nie zabrzmiało) i zjeść śniadanie, które opisać może w całości jedno słowo: słodycz.

Dzisiejszemu śniadaniu towarzyszą truskawki z borówkami pod kruszonką z płatków owsianych. Można śmiało rzec, że fit-wyznawcy też znajdą w tym śniadaniu ukojenie, bo – jeśli wyłączyć cukier puder i odrobinę kremu z białej czekolady – ten posiłek jest nie tylko ultra smaczny, ale względnie zdrowy, a na pewno bardzo pożywny.


Do przygotowania truskawek z borówkami pod cytrynową kruszonką przydadzą się:


Składniki:

platki-owsiane-biala-czekolada-sok-cytrynowy-serek-mascarpone-cukier-puder-truskawki-borowki-miod-olej-kokosowy

Owoce:

400g truskawek

200g borówek

2 łyżki miodu

Kruszonka:

300g płatków owsianych

2 łyżki miodu

5 łyżek oleju kokosowego

Sok z połowy cytryny

Krem z białej czekolady:

0,5 tabliczki białej czekolady

250g serka mascarpone

Przygotowanie:

  • Sprzęt: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym umieścimy owoce.
  • Owoce: Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w ćwiartki. Borówki dosypujemy do truskawek i całość polewamy dwiema łyżkami miodu.
  • Kruszonka: W malakserze miksujemy płatki owsiane z olejem kokosowym, dwiema łyżkami miodu i sokiem z cytryny, tak, aby płatki były rozdrobnione na mniejsze kawałki i tworzyły kruszącą się, lekko wilgotną masę.
  • Krem z białej czekolady: W rondelku zagotowujemy niewielką ilość wody, sięgamy po małe naczynie żaroodporne i wkładamy do niego czekoladę. Naczynie kładziemy na rondelek i roztapiamy czekoladę, po czym dodajemy ją do serka mascarpone i mieszamy razem w misce do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
  • Pieczenie: Kruszonkę kładziemy na owocach i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, aż kruszonka uzyska złoty kolor.

Podanie:

truskawki z borówkami

Po wyjęciu naczynia żaroodpornego z piekarnika i lekkim wystudzeniu owoców, przenosimy ich część razem z kruszonką do ramekina (takiego, w którym podaje się m.in. cremme brule). Krem nabieramy do rękawa cukierniczego i wyciskamy go na kruszonce. Jeśli nie posiadacie w domu rękawa, możecie ułożyć z kremu kulkę, np. łyżką do lodów.

Polskie truskawki w sezonie są bardzo słodkie i mają delikatną nutkę kwaskowości. Jeśli wydobędziemy ją na powierzchnię za pomocą soku z cytryny i dodamy kontrę w postaci słodkiego kremu, wszystkie smaki zaczną się przenikać i tańczyć w podniebieniu. W razie gdybyście dali radę powstrzymać się od pochłonięcia wszystkiego na raz, można te owoce zaserwować również w formie deseru, nota bene wcale nie ciężkiego. Taka wisienka na torcie. Albo raczej borówka.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Owoce
  • 400 g truskawek
  • 200 g borówek
  • 2 łyżki miodu
Kruszonka
  • 300 g płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • Sok z połowy cytryny
Krem z białej czekolady
  • 0,5 tabliczki białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
Wskazówki
Sprzęt
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne.
Owoce
  1. Truskawki pozbaw szypułek i pokrój je w ćwiartki.
  2. Dosyp borówki, wymieszaj i polej dwiema łyżkami miodu.
Kruszonka
  1. Zmiksuj w malakserze płatki owsiane z olejem kokosowym, dwiema łyżkami miodu i sokiem z cytryny.
  2. Masa powinna kruszyć się w palcach i być nieco wilgotna.
Krem z białej czekolady
  1. W rondelku zagotuj niewielką ilość wody.
  2. Weź małe naczynie żaroodporne, dodaj do niego czekoladę i postaw nad gotującą się wodą.
  3. Roztapiaj czekoladę, aż będzie w pełni płynna.
  4. Zdejmij naczynie z ognia i dodaj czekoladę do serka mascarpone.
  5. Całość wymieszaj dokładnie do uzyskania kremowej konsystencji.
Pieczenie
  1. Połóż kruszonkę na owocach i włóż do rozgrzanego piekarnika.
  2. Piecz 25 minut.
Podanie
  1. Owoce wyjmij z piekarnika i ostudź.
  2. Wyjmuj po kawałku owoców z kruszonką i wkładaj do ramekinów.
  3. Wyciśnij krem z białej czekolady na kruszonkę.
  4. Smacznego.

ZapiszZapisz