Dzisiaj wchodzimy na Tron Imperatora, na którym jako pierwszy zasiądzie sos beurre blanc.

Na tę chwilę nie jestem w stanie wyobrazić sobie lepszego sosu do pieczonej ryby – nic zresztą dziwnego, skoro sam Michel Roux podaje z nim swojego popisowego łososia w cieście francuskim.

Sos charakteryzuje się maślaną delikatnością z mocnym akcentem w postaci koperku i szalotki. Myślę, że ze spokojem można go też serwować chociażby z drobiem, czy do dań makaronowych z chudym mięsem.

Składniki:

szalotka-koperek-maslo-sol-bialy-pieprz-biale-wino-wytrawne

Sos beurre blanc:

200g zimnego masła

150ml białego wina wytrawnego

1 garść koperku

5 szalotek

Szczypta soli

1,5 łyżeczki białego pieprzu

Przygotowanie:

  • Przyprawy: Posiekaj drobno koperek i szalotkę.
  • Sos beurre blanc: Niewielką część masła roztapiamy w rondelku na małym ogniu, po czym dodajemy szalotkę i przez 2 minuty delikatnie podsmażamy. Następnie wlewamy białe wino, przyprawiamy pieprzem i zwiększamy ogień w celu zredukowania alkoholu. Na koniec pozostaje nam zdjąć garnek z ognia i dodawać po kawałku zimnego masła, cały czas mieszając, do momentu aż masło się stopi, a sos się zagęści. Dodajemy zioła oraz sól, mieszamy raz jeszcze i przelewamy całość do sosjerki.

sos beurre blanc

podpis-pod-postem

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
  • 200 g zimnego masła
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 1 garść koperku
  • 5 szalotek
  • Szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki białego pieprzu
Wskazówki
Przyprawy
  1. Posiekaj drobno koperek i szalotkę.
Sos "białe masło"
  1. Roztop niewielką część masła w rondelku na małym ogniu.
  2. Dodaj szalotkę i podsmażaj przez 2 minuty.
  3. Wlej białe wino, dopraw pieprzem i zwiększ ogień, aby wino się zredukowało.
  4. Zdejmij garnek z ognia i dodawaj po kawałku masła mieszając, aż masło się stopi a sos zagęści.
  5. Dodaj zioła i sól.
  6. Jeszcze raz wszystko wymieszaj
  7. Przelej gotowy sos do sosjerki