kurczak po egipsku

Kurczak po egipsku z plackami z cukinii i kwaśnym sosem czosnkowym

by Stonerchef

Kurczak to coś więcej niż rożen albo panierka i jajko – to mięso kocha przeróżne przyprawy i egzotyczne aromaty, a tym razem przeniesiemy się do – kiedyś pięknego, a dziś niebezpiecznego – Egiptu.

Mamy tak z Nitką, że jak nie możemy spać i rozgadamy się w nocy, to często pytam ją, co chciałaby zjeść na obiad. Najczęściej jest tak, że improwizuję i okazuje się, że akurat właśnie to chciała dostać. Padło na kurczaka po egipsku z dodatkiem placków z cukinii i suszonych ziół, polanych kwaśnym sosem jogurtowo-czosnkowym.

Tutaj kluczem jest tytułowy bohater – naszego faraona wszystkich kur i kogutów pieczemy podlewając często bulionem i dopiero pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę, posypując go mieszanką orzechów włoskich z imbirem i przyrumieniamy w ostatnich minutach.

Składniki:

piers-kurczaka-bulion-warzywny-maslo-miod-sok-z-cytryny-orzechy-wloskie-imbir

Kurczak po egipsku:

1 duża pierś kurczaka (nasza miała ok. 350g)

1 łyżka soku z cytryny

Duża szczypta soli

1 łyżka miodu

1 łyżka masła

1 łyżka drobno pokrojonego korzenia imbiru

1 łyżka zmiażdżonych orzechów włoskich

1 łyżeczka suszonego chili lub chili jalapeno

Placki z cukinii:

1 duża cukinia

1/4 cebuli

1 jajko

3 łyżki mąki

1 łyżka mleka

1 łyżeczka suszonego koperku

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

1 łyżeczka sosu Worcestershire

1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

Olej do smażenia

Kwaśny sos jogurtowo-czosnkowy:

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego

1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Kurczak po egipsku: Pierś kurczaka nacieramy solą i sokiem z cytryny, po czym odstawiamy ją na 30 minut. W małej misce mieszamy dokładnie masło z miodem i nacieramy nim kurczaka, a następnie wkładamy go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie tłuszczem (masło lub olej). Filet pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez pół godziny, często podlewając go bulionem. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy kurczaka orzechy wymieszane dokładnie z drobno pokrojonym imbirem. Po zakończeniu pieczenia przyrumieniamy jeszcze mięso przez kolejne 5 minut. Kurczaka wyjmujemy na deskę i dajemy mu odpocząć ok. 2 minuty, po czym kroimy go w plastry pod lekkim kątem.
  • Placki z cukinii: Do dużej miski wsypujemy mąkę z solą i mieszamy ją z roztrzepanym jajkiem. Dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając, aż ciasto zrobi się gładkie. Następnie umieszczamy w misce cukinię startą na dużych oczkach tarty, suszone zioła, sos Worcestershire, sos sojowy i wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na średniej patelnii i nakładamy po 1 łyżce stołowej masy. Placki smażymy, aż będą złoto-brązowe z jednej strony – jeśli udało nam się je dobrze wysmażyć, przekładamy je na drugą stronę i tak samo kontrolujemy proces. Wszystkie sztuki przekładamy na wyłożony ręcznikiem papierowym głęboki talerz – ręcznik wchłonie zbędny tłuszcz. Placki najlepiej zacząć smażyć ok. 10 minut przed końcem pieczenia kurczaka.
  • Kwaśny sos czosnkowo-jogurtowy: W małej misce mieszamy jogurt naturalny, starty czosnek, pieprz, cukier, sól, sos słodko-kwaśny i sok z cytryny. Odstawiamy do lodówki min. na godzinę przed robieniem kurczaka, żeby smaki zdążyły się przegryźć.

Podanie:

kurczak-po-egipsku-z-plackami-z-cukinii-polane-kwasnym-sosem-czosnkowym

Ja i Nitka jesteśmy bardzo rodzinni i tak też lubimy jeść – dlatego często serwujemy sobie serowe deski albo półmiski pełne wędlin, warzyw i świeżo pieczonego pieczywa. Na początku myślałem, żeby standardowo rozłożyć każdemu porcję na jego talerzu, ale wtedy mnie oświeciło, że kiedy podam kurczaka z plackami i sosem na jednym, to będzie nie tylko obficie wyglądać, ale umożliwi nam to jedzenie ze wspólnego talerza – coś, co Stonerchefowie lubią najbardziej.

Mądry tip:

Jeśli szukasz sposobu na kostkę warzywną, a nie chcesz, żeby dzieci w gimnazjum uczono tablicy pierwiastków na Twoim ciele, to mamy dla Ciebie banalne rozwiązanie – kiedy gotujesz rosół, nie pozbywaj się ugotowanej włoszczyzny. Zamiast tego zblenduj ją w malakserze na gęstą konsystencję, przełóż do pojemników na kostki lodowe i zamroź. Uzyskasz imponującą liczbę kostek bulionowych, które posłużą Ci jeszcze na kilkanaście kolejnych potraw. Jeśli dysponujesz czasem, możesz oddzielić mięso od porcji rosołowej i zmiksować je wraz z warzywami -w ten sposób wyjdzie Ci kostka mięsno-warzywna. Jedyne co potrzeba, po rozpuszczeniu jej w gorącej wodzie, to dwie szczypty soli i gotowe.

podpis-pod-postem

 

UMÓW SIĘ NA WIZYTĘ

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Kurczak po egipsku
  • 1 duża pierś kurczaka nasza miała ok. 350g
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Duża szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka drobno pokrojonego korzenia imbiru
  • 1 łyżka zmiażdżonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka suszonego chili lub chili jalapeno
Placki z cukinii
  • 1 duża cukinia
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • Olej do smażenia
Kwaśny sos jogurtowo-czosnkowy
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Wskazówki
Kurczak po egipsku
  1. Pierś natrzyj solą i sokiem z cytryny.
  2. Odstaw ją na 30 minut.
  3. W małej misce wymieszaj masło z miodem.
  4. Natrzyj nim kurczaka i włóż go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Piecz kurczaka przez 30 minut, często polewając go bulionem.
  7. 5 minut przed końcem pieczenia posyp kurczaka orzechami wymieszanymi z imbirem.
  8. Po zakończeniu pieczenia, przyrumień filet przez ostatnie 5 minut.
  9. Daj kurczakowi odpocząć 2 minuty i pokrój go pod lekkim kątem w plastry.
Placki z cukinii
  1. Do dużej miski wsyp mąkę z solą.
  2. Wymieszaj mąkę z roztrzepanym jajkiem.
  3. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając, aż ciasto będzie gładkie.
  4. Włóż do miski drobno startą cukinię, dodaj suszone zioła, sos Worcestershire, sos sojowy i dokładnie wymieszaj.
  5. Placki smaż na rozgrzanym na średniej patelni oleju. Nakładaj po 1 łyżce stołowej masy i smaż, aż będą złoto-brązowe z jednej strony. Przewróć placki na drugą stronę i smaż, aż uzyskasz identyczny efekt.
  6. Kwaśny sos czosnkowo-jogurtowy
  7. W małej misce wymieszaj jogurt naturalny, starty czosnek, pieprz, cukier, sól, sos słodko-kwaśny i sok z cytryny.
  8. Odstaw do lodówki na min. godzinę.

Zobacz również inne artykuły